Povežite se s nama

U fokusu

Čehok: U Gradu Varaždinu je upravni kaos, a Bosilj ponižava vijećnike

Objavljeno:

- dana

U Gradu Varaždinu vlada upravni kaos, poručili su na konferenciji za medije Ivan Čehok i Mario Lešina.

– Gradonačelnik Bosilj je uspio napraviti nešto što nitko nije u 20 i nešto godina varaždinske lokalne politike, a mislim da to nije nitko u Hrvatskoj napravio. Dao je svoj prijedlog rebalansa, Gradsko vijeće je to usvojilo, a nakon što smo ga upozorili da je taj rebalans kupusara i da je neusklađen, Bosilj ga je stavio van snage. Uzurpirao je odluku Gradskog vijeća i stavio odluku van snage, ali čak je i to napravio na pogrešan način jer Vijeće nije odlučivalo o pojedinim programima, već o paketu sa svim programima. Ako je htio staviti van snage program zbog neusklađenosti, onda je trebao staviti cijeli rebalans van snage – objasnio je Čehok.

-Bosilj je do sada već uzurpirao ovlasti Upravnog vijeća, Nadzornog odbora u Parkovima, a sad je počeo uzurpirati i odluke Gradskog vijeća. To ne samo da je nepoštivanje vijećnika, to je ponižavanje vijećnika. Ako si to dopušta Budimo grad i SDP, ako si to dopušta predsjednica Gradskog vijeća i želi šutjeti o tome da gradonačelnik nešto predloži, Vijeće to osvoji, onda to gradonačelnik stavi izvan snage, onda je to njihova stvar, ali ovo je ponižavanje vijećnika – rekao je Čehok.

Spomenuo je i odluku o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta. Navodi kako je natječaj već bio objavljen da bi se naknadno poništio jer nije provedeno javno savjetovanje.  

 – Kako se mogla staviti ta točka na glasanje, zašto se objavio natječaj ako nije bilo savjetovanja – istaknuo je Čehok.

Napomenuo je i kako bi javno savjetovanje trebalo oko gradskog proračuna trebalo trajati barem dva mjeseca, a ne dva tjedna.

 – Trubilo se na sva zvona o nekakvom participativnom odlučivanju građana koji u tom trenutku nisu znali koliki će biti proračun, koliko će otpasti na prometnice, održavanje, raskrižja i zelene površine, znači odlučivali su bez da su imali bilo kakve parametre o proračunu – objasnio je Čehok.

Osvrnuo se i na stanje u Javnoj ustanovi gradski stanovi gdje je privremeni direktor, odnosno vršitelj dužnosti, već dulje od mjesec dana, iako je zakonskimjesec dana dok se ne raspiše natječaj za novog direktora, što još nije napravljeno.

 – To znači da su svi ti ugovori za POS stanove koji su sklopljeni u tom periodu nelegalni i nelegitimni. Napravit ćemo totalni pravni kaos ljudima – rekao je Čehok.

Na kraju je rekao i kako je gradonačelnik Bosilj poslao službenu ponudu za kupnju MBO pogona za obradu smeća prema Petru Pripuzu, ali se pita kako će to platiti

 – Pitam se gdje će uzeti 150 milijuna kuna jer nikada više neće imati kamatnu stopu koju smo imali mi od 1,2 do 1,7 posto. To će biti minimalno 150 milijuna kuna za kupnju, a nakon toga se mora potrošiti 100 i nešto milijuna za bale smeća, što znači minimalno 300 milijuna kuna – rekao je Čehok, dok je Mario Lešina govorio o antipoduzetničkoj klimi.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje