Povežite se s nama

U fokusu

Čehok: U Gradu Varaždinu je upravni kaos, a Bosilj ponižava vijećnike

Objavljeno:

- dana

U Gradu Varaždinu vlada upravni kaos, poručili su na konferenciji za medije Ivan Čehok i Mario Lešina.

– Gradonačelnik Bosilj je uspio napraviti nešto što nitko nije u 20 i nešto godina varaždinske lokalne politike, a mislim da to nije nitko u Hrvatskoj napravio. Dao je svoj prijedlog rebalansa, Gradsko vijeće je to usvojilo, a nakon što smo ga upozorili da je taj rebalans kupusara i da je neusklađen, Bosilj ga je stavio van snage. Uzurpirao je odluku Gradskog vijeća i stavio odluku van snage, ali čak je i to napravio na pogrešan način jer Vijeće nije odlučivalo o pojedinim programima, već o paketu sa svim programima. Ako je htio staviti van snage program zbog neusklađenosti, onda je trebao staviti cijeli rebalans van snage – objasnio je Čehok.

-Bosilj je do sada već uzurpirao ovlasti Upravnog vijeća, Nadzornog odbora u Parkovima, a sad je počeo uzurpirati i odluke Gradskog vijeća. To ne samo da je nepoštivanje vijećnika, to je ponižavanje vijećnika. Ako si to dopušta Budimo grad i SDP, ako si to dopušta predsjednica Gradskog vijeća i želi šutjeti o tome da gradonačelnik nešto predloži, Vijeće to osvoji, onda to gradonačelnik stavi izvan snage, onda je to njihova stvar, ali ovo je ponižavanje vijećnika – rekao je Čehok.

Spomenuo je i odluku o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta. Navodi kako je natječaj već bio objavljen da bi se naknadno poništio jer nije provedeno javno savjetovanje.  

 – Kako se mogla staviti ta točka na glasanje, zašto se objavio natječaj ako nije bilo savjetovanja – istaknuo je Čehok.

Napomenuo je i kako bi javno savjetovanje trebalo oko gradskog proračuna trebalo trajati barem dva mjeseca, a ne dva tjedna.

 – Trubilo se na sva zvona o nekakvom participativnom odlučivanju građana koji u tom trenutku nisu znali koliki će biti proračun, koliko će otpasti na prometnice, održavanje, raskrižja i zelene površine, znači odlučivali su bez da su imali bilo kakve parametre o proračunu – objasnio je Čehok.

Osvrnuo se i na stanje u Javnoj ustanovi gradski stanovi gdje je privremeni direktor, odnosno vršitelj dužnosti, već dulje od mjesec dana, iako je zakonskimjesec dana dok se ne raspiše natječaj za novog direktora, što još nije napravljeno.

 – To znači da su svi ti ugovori za POS stanove koji su sklopljeni u tom periodu nelegalni i nelegitimni. Napravit ćemo totalni pravni kaos ljudima – rekao je Čehok.

Na kraju je rekao i kako je gradonačelnik Bosilj poslao službenu ponudu za kupnju MBO pogona za obradu smeća prema Petru Pripuzu, ali se pita kako će to platiti

 – Pitam se gdje će uzeti 150 milijuna kuna jer nikada više neće imati kamatnu stopu koju smo imali mi od 1,2 do 1,7 posto. To će biti minimalno 150 milijuna kuna za kupnju, a nakon toga se mora potrošiti 100 i nešto milijuna za bale smeća, što znači minimalno 300 milijuna kuna – rekao je Čehok, dok je Mario Lešina govorio o antipoduzetničkoj klimi.

U fokusu

Hoće li Radimir Čačić voditi obnovu Zagreba? Spominje se kao novi šef Fonda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan spominje se kao jedan od kandidata za novog šefa Fonda za obnovu , piše Zagreb.info. Podsjetimo, to se mjesto oslobodilo kad je nedavno s čelne pozicije odstupio Damir Vanđelić. Vanđelić je podnio ostavku i iza sebe ostavio spreman projekt transparentnosti.

Istaknuo je da je Fond sada, gotovo godinu dana od osnivanja, transparentna, antikoruptivna i efikasna agencija, u kojoj su provedeni svi nužni procesi kako bi ga se postavilo na noge te da je time njegov posao završen. Ostavku je podnio nakon neslaganja s resornim ministrom Darkom Horvatom.

– O temi ravnatelja Fonda za obnovu sam razgovarao s različitim ljudima, ali moji prioriteti su više političkog karaktera. Bavim se i razvojnim projektima, ali ipak primarno politikom, a u slučaju Fonda za obnovu politike treba najmanje – odgovorio je Čačić novinarki portala Zagreb.info. na pitanje je li spreman zauzeti poziciju šefa Fonda.

– Spreman sam sudjelovati u savjetodavnom segmentu ili nekom drugom segmentu, ali ne i operativno. Razgovarao jesam o tome kakav bi profil kandidata bio dobar, ali ne mogu reći više od toga – dodao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog problema s isporukom materijala, Vodotoranj ove godine ipak neće zasvijetliti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je bilo najavljeno da će radovi na oplošnoj rasvjeti zgrade Vodotornja u Varaždinu biti gotovi u 2021. godini, planovi se izjalovili zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezanih uz nabavku građevinskog materijala.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine župan Anđelko Stričak izvijestio je da izvođač radova nije mogao nabaviti potreban materijal te da se stoga predviđena sredstva za dekorativnu rasvjetu prebacuju na iduću godinu.

– Kao što vam je poznato, još bivša vlast je krenula u obnovu Vodotornja i taj je obnova većim djelom dovršena, osim rasvjete. Natječaj je u našem mandatu proveden do kraja, međutim zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezano za građevinski materijal, izvođač radova svu potrebnu robu nije mogao isporučiti. Tu smo informaciju dobili prije koji dan, iako smo još 9. studenoga službeno zatražili očitovanje hoće li radovi ove godine biti privedeni kraju. Znači, on sam nije bio siguran hoće li radove privesti kraju, stoga smo predvidjeli da se cjelokupni iznos koji se odnosi na rasvjetu zgrade Vodotornja, prebaci u iduću godinu i stoga se za 2.5 milijuna kuna povećava proračun – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje