Povežite se s nama

Život i društvo

Čelni ljudi Županije, Varaždina, policije i udruga položili vijence i zapalili svijeće povodom Svih svetih

Objavljeno:

- dana

U povodu blagdana Svih svetih na Gradskom groblju u Varaždinu izaslanstva Varaždinske županije, Grada Varaždina, PU varaždinske, zatim predstavnici Ministarstva branitelja, članovi udruga branitelja te članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca 31. listopada položila su vijence i zapalila svijeće u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije te branitelje koji su položili svoje živote u obrani Hrvatske, kao i na poginule te preminule antifašiste.

Tako su zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinke županije položili gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenica župana Silvija Zagorec, a počast su odali i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec.

Izaslanstvo PU varaždinske predvodio je načelnik Predrag Benčić, dok je Ministarstvo branitelja predstavljala Snježana Hunjet, voditeljica područnog odjela Ministarstva.

Zamjenica župana je naglasila kako se već tradicionalno uoči blagdana Svih svetih odaje počast i pijetet svima koji su zadužili naše društvo i državu.

– Danas smo se prisjetili i poginulih pripadnika antifašističkog pokreta kao i svih naših branitelja koji su položili svoje živote u obrani domovine. Počast odajemo i svim našim preminulim sugrađanima koji su ostavili trag u razvoju ovog grada i županije. Svima njima neka je vječna slava i hvala, a na nama koji obavljamo javne dužnosti je da radimo i djelujemo u interesu svih građana jer su nas upravo oni koji nisu više s nama za to zadužili- rekla je zamjenica župana.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj također je rekao kako su se danas prisjetili svih preminulih sugrađana grada Varaždina, kao i preminulih antifašista iz 2. svjetskog rata te branitelja koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj.

– Poručujem sugrađanima da i dalje njeguju sjećanje na svoje najbliže, na svoje roditelje, braću i sestre, na svoju djecu jer je to jedan od načina na koji iskazujemo da smo pripadnici ljudskog roda i time iskazujemo svoj humanizam – naglasio je gradonačelnik je Bosilj.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić je prilikom odavanja počasti rekao kako policijska uprava zajedno sa ostalim institucijama odaje počast i svim braniteljima koji su dali svoje živote za hrvatsku državu te je naglasio važnost sjećanja na naše najmilije.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje