Povežite se s nama

U fokusu

Čelnici s područja Varaždinske županije: Neka građani na referendumu odluče žele li ukidanje općina

Objavljeno:

- dana

Još uoči parlamentarnih izbora koji su održani 5. srpnja, iz redova izbornih pobjednika glasno se najavljivao početak reforme lokalne uprave.

Po formiranju nove Vlade, novi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je program Vlade u okviru prioriteta „Osnažena državnost“, kojim se predviđa učinkovita, transparentna i otporna država, što se između ostaloga namjerava postići smanjenjem broja lokalnih dužnosnika. Ministarstvo je već započelo sa zakonodavnim aktivnostima kako bi se stvorili uvjeti da se već na idućim lokalnim izborima bira manji broj dužnosnika.

Promjene

– U sadašnjem sustavu u 428 općina, 128 gradova te 20 županija bira se, zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima, 671 zamjenik. Od toga su 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana. Pored toga, u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva biraju se i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda. U predstavničkim tijelima građani na lokalnim izborima biraju 8254 vijećnica i vijećnika – objasnio je ministar Malenica.

Izmjenama zakona smanjio bi se broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana za 634, tako da bi se zamjenici na idućim lokalnim izborima birali samo u velikim gradovima s više od 35.000 stanovnika i u županijama, dok se u ostalim jedinicama lokalne samouprave zamjenici više ne bi birali.

Prijedlog

– To bi značilo da će se umjesto 671 zamjenika koji su se birali do sada, na lokalnim izborima birati ukupno 37 zamjenika gradonačelnika (17 gradova i 20 županija), odnosno župana. Istodobno, uvažavajući važnost predstavničkog tijela, ali i potrebe optimizacije tog sustava, smanjili bismo i broj članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave za otprilike 20 % tako da bismo na izborima sljedeće godine birali oko 6600 članova predstavničkih tijela – dodao je Malenica.

Prođe li ovaj prijedlog na saborskom izglasavanju, a prema svim najavama tako bi trebalo biti, nakon sljedećih lokalnih izbora (proljeće 2021. godine) svi gradovi u Varaždinskoj županiji osim Varaždina ostali bi bez zamjenika gradonačelnika.

Izmjenama zakona smanjio bi se broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana za 634, tako da bi se zamjenici na idućim lokalnim izborima birali samo u velikim gradovima s više od 35.000 stanovnika i u županijama

Vlada RH reformom lokalne uprave planira ostvariti uštede od oko 100 milijuna kuna. Uštede bi se odnosile na sredstva koja se u proračunima osiguravaju za plaće i druga prava iz rada zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana koji dužnost obavljaju profesionalno te im se to vrijeme uračunava u staž osiguranja te za pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od šest mjeseci ili kraće ako su dužnost obavljali manje od šest mjeseci. Također, smanjenjem broja članova predstavničkih tijela smanjit će se i iznos sredstava potrebnih za naknade članova, kao i financiranje političkih aktivnosti.

U kampanji i u programu Vlade jednako je tako bila najavljena i reforma teritorijalnog ustroja. Govori se o spajanju manjih općina koje nisu samoodržive. Neke od današnjih ukupno više od 550 jedinica lokalne samouprave mogle bi prestati samostalno postojati.
HNS-ov Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, kaže da se ljude na terenu nije ništa pitalo o mogućim promjenama. On ističe da su sve promjene dobre ako imaju pozitivan rezultat.

– Vjerujem da određeni broj JLS-ova, prije svega općina, nije samodostatan, ni financijski niti operativno. Smatram da za svaku ovakvu izmjenu treba pitati građane putem referenduma i oni trebaju izraziti što žele. Moje je mišljenje da bi u što većem obimu trebalo ostaviti gradove i općine kakve jesu jer se takvom vrstom decentralizacije pokazalo da se najbolje mogu prepoznati potrebe nekog kraja te da možemo ta sredstva uložiti. Mi trebamo kvalitetniju podršku s nacionalne razine. Mnogi spominju da se po lokalnoj samoupravi puno troši, ali to se zakonom može ograničiti – rekao je Škvarić.

Ukidanje

Načelnik Sračinca Božidar Novoselec također se osvrnuo na najavljeno ukidanje pojedinih jedinica lokalne samouprave, koje se predstavlja kao megareformski projekt reorganizacije uprave u novome mandatu HDZ-ove Vlade.

– O ovoj temi na nedavnoj proslavi Dana Varaždinske županije iskreno je progovorio predsjednik RH Zoran Milanović. Naime, mnogi ljudi raspravljaju o stvarima u koje uopće nisu upućeni. Na primjeru naše općine, koja ima 5000 stanovnika, potpuno je jasno da svega što je u dva desetljeća napravljeno ne bi bilo bez dobro organizirane lokalne samouprave. Grad Varaždin jednostavno nema interes ni mogućnost zapažanja svega što treba Petrijancu, Cestici, Trnovcu, Vidovcu ili Sračincu. Nitko to ne vidi bolje od nas na terenu, a potpuno je iluzorno pomišljati da bi Grad Varaždin u Sračincu proveo europski projekt Parka Velika graba, vrijedan 6 milijuna kuna. No, ono na čemu treba poraditi je da se analizira gdje je u manjim sredinama nepotrebno imati profesionalno zaposlene zamjenike načelnika. Uvjeren sam da od 550 postojećih JLS-ova nema potrebe za ukidanjem njih više od 50. Naime, operativno se neće ništa značajno dobiti, a ušteda od 100 milijuna kuna za državni proračun je zanemariva svota – ističe Novoselec te napominje da je politika koju na terenu provode gradski i općinski čelnici „iznimno lako mjerljiva djelatnost“.

Transparentno

S njim se složio i načelnik Ljubešćice, HDZ-ov Nenad Horvatić.

– Mještani vrlo lako daju ocjenu lokalnoj vlasti. Ako nisu zadovoljni, jednostavno je ne izaberu na sljedećim lokalnim izborima, a što se transparentnosti tiče, vrlo dobro se zna kamo ide svaka kuna u Općini Ljubešćica – ističe Horvatić.

Također, na društvenim mrežama također je kolao prijedlog nekih političkih opcija koje su zagovarale drastično smanjenje jedinica lokalne samouprave, za čak pet puta.

– Najbolje bi bilo da se svi preselimo u Zagreb. Ako se rade izmjene, prvo treba dobro analizirati što one nose. Ukidanjem općina više neće biti sufinanciranja produženog boravka, dječjeg vrtića, studenskih stipendija, a da ne govorimo o poduzetničkim investicijama. Također, neće biti kapitalnih projekata – naglasio je Horvatić, koji drži da je najbolje rješenje referendum.

– Neka se žitelji općina na referendumu izjasne treba li njihovu općinu ukinuti – zaključio je Horvatić.

U fokusu

Prijevoznici: „Ugrožen je prijevoz učenika. Kad se epidemija smiri, neće ih imati tko voziti u školu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog širenja zaraze i velikog porasta broja zaraženih koronavirusom, sve veći broj škola u Hrvatskoj prelazi na online nastavu, što stvara velike probleme domaćim autobusnim prijevoznicima koji imaju ugovore s državom o prijevozu učenika, priopćila je Hrvatska udruga poslodavaca.

Naime, brojni su domaći prijevoznici ugovorili prijevoz učenika za 180 dana godišnje, ali zbog zatvaranja škola su u određenim školama ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda, na što je upozorio Damir Pavlović u ime HUP – Koordinacije javno linijskih prijevoznika. 

– Razumijemo razloge zbog kojih su škole prešle na nastavu na daljinu, ali to za nas znači da autobusi voze prazni ili su pak prisiljeni u potpunosti stati. Naravno, fiksni troškovi poput režija, goriva, leasinga i isplate plaća radnicima ostaju svaki mjesec, nevezano prema kojem modelu funkcionirala škola za koju vozimo. Zato je pravedno da se u ugovorima prizna ‘viša sila’ te da se prijevoznicima isplati barem trošak hladnog pogona u vrijednosti 50% ugovorenog iznosa za vrijeme tijekom kojeg učenici imaju nastavu na daljinu – ističe Pavlović te dodaje da tzv. model A neće značiti povratak učenika u škole jer ih neće imati tko prevoziti kad se epidemiološka situacija napokon primiri.

Jedna od najugroženijih gospodarskih grana u korona-krizi

Iz HUP-a podsjećaju i na činjenicu kako se kriteriji te način sufinanciranja troškova javnog prijevoznika učenika srednjih škola temelji na odluci vlade RH iz 2018. godine, pri čemu je osnova izračuna bila cijena običnog eurodizela koja je tad iznosila 8.37 kuna.

Danas se pak cijene osnovnog eurodiesela kreću od 11.29 kuna, što je povećanje od 35 posto, a gorivo je pritom ključni ulazni trošak koji u velikoj mjeri definira poslovanje autobusnih prijevoznika, stoji još u priopćenju.

Okolnosti su se, dakle, u potpunosti promijenile zbog čega je i dosad prijevoz učenika funkcionirao preko leđa autobusnih prijevoznika, navodi HUP.

– Autobusni prijevoz je zbog korona-krize jedna od najugroženijih gospodarskih grana jer svako širenje zaraze smanjuje broj redovnih putnika. Epidemija je očito ušla u svoju kritičnu fazu i molimo državu da se prilagodi na nove okolnosti. Ako nam se ne priznaju troškovi hladnog pogona za prijevoz učenika te ne uvedu mjere za očuvanje radnih mjesta, sve što je dosad dobro napravljeno past će u vodu, skupa s velikom većinom autobusnih prijevoznika koji ovaj pritisak neće izdržati – rekao je Pavlović.

Nastavite čitati

U fokusu

Predsjednica Zdravka Grđan najavila teme i prijedloge odluka 8. sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan je u subotu, 22. siječnja, najavila održavanje 8. sjednice Gradskog vijeća.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, od 11 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Predsjednica je najavila prijedloge odluke o zaduživanju Grada Varaždina te prijedlog izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. U ovim točkama riječ je o refinanciranju dugoročnih kreditnih zaduženja. Naime, grad Varaždin ima 3 kredita u ukupnom iznosu od 36.017.769 kuna kamatnih stopa od 1,75 – 2,5 % godišnje. Krediti su uzeti za izgradnju dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, dogradnju dječjeg vrtića Varaždin, rekonstrukciju i dogradnju VI.OŠ Varaždin te za kupnju nekretnine za potrebe smještaja Gradske knjižnice. Ovom odlukom predlaže se refinanciranje sva 3 kredita u preostalom iznosu od 26.308.574,56 kuna u 1 kredit kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK.d.d. s rokom otplate na 9 godina (108 mjeseci) u mjesečnim ratama po kamatnoj stopi od 0,44 %.

Također pažnju je posvetila prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Naime, na temelju članka 66. Zakona o gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu istoga donijeti Odluku kojom se regulira način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te je istim člankom reguliran obvezatni i fakultativni sadržaj Odluke.

Ova Odluka dijelom je istovjetna važećoj Odluci, no najvažnija izmjena je da ista regulira iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, te je povećana učestalost odvoza biotopada, papira i plastike. Nakon toga, najavila je predsjednica, članovi vijeća primit će informaciju o stanju u TD Čistoća. 

Najavljeno je o donošenje odluke o agrotehničkim mjerama jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da općinsko odnosno gradsko vijeće odnosno Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje propisuje potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom predlažu se potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, nadzor i kaznene odredbe, a sve u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta, kao i sprječavanja nastanka štete i smanjivanja ili onemogućavanja poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu.

Također, ovim aktom se definiraju prava i obveze vlasnika ili posjednika poljoprivrednog zemljišta kao i kaznene mjere u slučaju ne pridržavanja propisanih mjera. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su na poljoprivrednom zemljištu primjenjivati propisane agrotehničke mjere, na način da se ne umanji bonitetna vrijednost istoga. Nadzor nad provedbom ove odluke provode poljoprivredni redari. 

Kako bi Grad Varaždin mogao podnijeti Zahtjev za potporu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u Gojancu“ na 2. Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, LEADER – Podmjera 19.2 raspisan od strane Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, potrebno je na Gradskom vijeću Grada Varaždina donijeti Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždina čiji sastavni dio je Prilog III. – Opis projekta. Natječaj je otvoren 27. prosinca 2021. godine, a zatvara se 28. veljače 2022. godine , najavila je predsjednica u nastavku konferencije.

Također, Grad Varaždin temeljem odredbi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem na svom području. Da bi se mogli provoditi postupci dodjele u zakup ili preuzimanje zemljišta nakon isteka zakupa ili raskida ugovora o zakupu, temeljem članka 39. ZPZ imenuje se tročlano povjerenstvo (agronom, geodeta i pravnik).

S obzirom na to da je zakupac Presečki Zdravko zatražio raskid ugovora o zakupu, isti je dužan predati zemljište Gradu putem Povjerenstva za uvođenje u posjed, pa će se na dnevnom redu sjednice naći i imenovanje tog povjerenstva.

Na sjednici će biti riječi i o zamjeni zemljišta u Gornjem Kućanu između nogometnog kluba „Udarnik“ i Grada Varaždina radi izgradnje prometnice. Također, članovi vijeća dobit će izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u procesu izrade i donošenja prostornih planova, odnosno njihovih izmjena i dopuna. U nastavku sjednice, kako je najavljeno, bit će riječi o urbanističkom planu uređenja zone „VIS konfekcija“.

Članovi vijeća razmatrat će i prijedlog utroška sredstava šumskog doprinosa koja će se namjenski utrošiti u održavanje poljskih/šumskih putova na području Grada Varaždina.

Vijećnici će također utvrditi i listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Varaždina te donijeti odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Pod točkom Izbori i imenovanja rješavat će se pitanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta te imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta.

Imenovat će se i članovi školskog odbora Druge osnovne škole.

Izabrat će se i predsjednik Odbora za kulturu, sport i turizam, a glasat će se i o promjenama članovi Odbora za izbore i imenovanje te Odbora za mlade.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje