Povežite se s nama

Međimurje

Centar “MURID”: na jednom mjestu do svih usluga rane intervencije

Objavljeno:

- dana

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) ove je godine obilježila velikih deset godina rada i zakoračila u drugo desetljeće djelovanja.

Budući Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu “MURID”

Nekako istovremeno s obljetnicom primili su i izvrsnu vijest: u sklopu druge faze natječaja “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije” odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu “MURID”. Partneri na projektu su im Međimurska županija te Općina Pribislavec; na području potonje Centar će i biti smješten.

Sinergija ustanova

– Nakon višegodišnje potrage za lokacijom, ono što smo tražili našli smo na prostoru Pribislavca, u neposrednoj blizini Čakovca, što je bio jedan od ključnih kriterija. S Osnovnom školom Pribislavec, kojoj je navedeni prostor ustupila država, sklopili smo ugovor o pravu na korištenje, s obzirom na činjenicu da je za potrebe škole on bio prevelik. U blizini su i sportski centar te redovna škola, možda jednom iznikne i vrtić, tako da se već sad razmišlja unaprijed o potencijalnoj budućoj sinergiji ustanova – objašnjava izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko.

Udruga pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije. Centar “MURID” bit će regionalni centar procjene i dijagnostike, ali i lokacija integriranih programa rane intervencije, edukacijsko sabiralište za stručnjake rane intervencije, kao i objedinjeno mjesto pristupa toj usluzi.

S nedavnog turnira i kestenijade u Kotoribi. FOTO: Općina Kotoriba

– Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 19,5 milijuna kuna, od čega sredstva EU fondova pokrivaju 76,8 posto, odnosno nešto manje od 15 milijuna kuna. Razliku od 4.524.779,66 kuna prikupljamo na razne načine. Započeli smo tako s kampanjom “Za prvih 1000 dana djetinjstva”, u sklopu koje cijelu zajednicu uključujemo u prikupljanje sredstava za Centar. Svaka udruga, organizacija ili pojedinac mogu se uključiti u akciju, a dosad je organizirano nekoliko humanitarnih događanja na kojima su se prikupljale donacije – kaže voditeljica financija i operativnog poslovanja MURID-a, Marina Držanić.

Primjer dobre prakse

Udruga je od 2016. jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane intervencije u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske. Zahvaljujući svom radu i iskustvu, izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalne strateškog plana za razvoj rane intervencije u Republici Hrvatskoj.

– Rana intervencija je najmlađa prepoznata socijalna usluga, koja se u zakonima nalazi tek deset godina, što znači da postoji i najmanje stručnjaka u tome području. To je jedan od razloga što se u MURID-u već četvrtu godinu provodi stručna uspostava kvalitete, što omogućava našim stručnjacima da usluge rane intervencije pružaju u skladu s međunarodnim standardima i svjetskom praksom – ističe Silvija.

S dobrotvornog teniskog turnira u Prelogu

Trenutačno kao implementacijski partner UNICEF-a za Hrvatsku, MURID provodi projekt “Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji”. MURID-u gravitiraju i korisnici iz drugih županija, s obzirom na činjenicu da se u većini županija ne nudi takva usluga. Površina Centra iznosit će 1600 četvornih metara, čime će se funkcionalni prostor Udruge učetverostručiti, a unutar njega smjestit će se čak 55 organizacijskih jedinica koje će moći koristiti do 250 korisnika u individualnih te stotinu u grupnim programima.

– Misao vodilja bila nam je da stvorimo jedinstveno, sveobuhvatno i integrirano mjesto koje će objediniti sustave zdravstva, socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja, kao i nevladina sektora. Tako će se smanjiti “lutanja” roditelja, a Centar “MURID” postat će ishodište za daljnje intervencije. MURID je već godinama mjesto studentske prakse, kao i organizator mnogobrojnih edukacija za stručne djelatnike u području rane intervencije, predškolskog i školskog sustava – napominje direktorica.

Fokus na obitelj

Tako je Udruga nedavno organizirala i svoj drugi Kongres, koji je održan u online obliku. Posljednjeg vikenda u rujnu, tijekom dvaju dana, Kongres pod nazivom “Obitelji usmjeren pristup u praksi” okupio je čak 330 stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Svi oni bili su prisutni s jednim zajedničkim ciljem: da čuju iskustva stručnjaka diljem svijeta o transformaciji pristupa ranoj intervenciji u djetinjstvu – s modela rada usmjerena samo na dijete prema obitelji usmjerenu modelu!

– Kongres je organiziran u sklopu projekta “Centar stabilne podrške”, putem kojega se radilo na širenju mreže socijalne usluge rane intervencije na tri susjedne županije: Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku. Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna, čiji je MURID nositelj, uskoro završava, a partneri su Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji “Vrtuljak” iz Križevaca, V. osnovna škola Bjelovar te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica – objašnjava Marina.

Silvija Pucko i moderatorica kongresa Velina Novak

Na nju se nadovezuje Silvija, dodajući da su ciljevi projekta i Kongresa spajanje stručnjaka, dijeljenje znanja i iskustava, kao i stvaranje te poticanje suradnje.

– MURID se uz svoje promotivne aktivnosti kontinuirano integrira u zajednicu, s ciljem da ih svaki roditelj može brzo i lako pronaći i dobiti podršku i savjet. To znači da pružamo usluge svakom zabrinutom roditelju! – za kraj poručuju MURID-ove djelatnice.

Festival medvjedića

Treći Festival medvjedića MURID je organizirao u sklopu Porcijunkulova u ponešto skromnijem izdanju, u skladu s odgovornošću prema epidemiološkim mjerama. Tako je umjesto Medvjeđeg šatora postavljen Medvjeđi štand, a Festival je kao i dosad omogućio udomljavanje “second-hand” medvjedića.

Ujedno je javnost senzibilizirana o emocionalnoj i psihološkoj ulozi medvjedića u razvoju djeteta, važnosti rane intervencije te radu i djelovanju MURID-a, kao i važnosti recikliranja i ponovne upotrebe. Udruga inače ima i prepoznatljivu maskotu: to je medvjedić Ranko MURID, koji priču o ranoj intervenciji širi kuda god pošao! MURID-ovke su već počele s prikupljanjem plišanaca i drugih igračaka za idući Festival…

Međimurje

Sveti Martin na Muri: Ministarstvo darovalo nekretninu Općini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izašlo je ususret Općini Sveti Martin na Muri i njihovom zahtjevu o darivanju katastarske čestice na kojoj se nalazi igralište Nogometnog kluba Polet.

Riječ je o prostoru površine 12.300 kvadratnih metara koji se koristi za razne sportsko-rekreacijske aktivnosti. Tržišna vrijednost nekretnine iznosi 39.100 kuna, a trošak procjene u iznosu od 3000 kuna pokrila je Općina Sveti Martin na Muri.

– Zahvaljujemo se resornom ministru Darku Horvatu i njegovim suradnicima u Ministarstvu na prepoznavanju potreba Općine za zemljištem na kojem će se razvijati sportsko-rekreacijski sadržaji, kao i na pruženoj pomoći oko realizacije ideje – poručio je načelnik Martin Srša.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Dekanovec nastavlja financirati školsku prehranu za sve učenike Područne škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Dekanovec će i tijekom 2022. godine u potpunosti financirati trošak školske prehrane za sve učenike u Područnoj školi Florijana Andrašeca. Općina se u projekt financiranja školske prehrane uključila još 2018. godine, a ove je godine u općinskom proračunu za ovu namjenu osiguran iznos od 30.000 kuna.

– Ovo je samo jedan od načina na koji pomažemo roditeljima u rasterećenju troškova školske prehrane. Općina Dekanovec već dugi niz godina provodi različite projekte, programe i druge aktivnost koji su usmjereni prema svim mještanima, od najmlađih pa do onih najstarijih, a sve s ciljem da im se u što je moguće većoj mjeri podigne životni standard – poručuju iz Općine Dekanovec.

Sporazum o financiranju školske prehrane učenika Područne škole Florijana Andrašeca potpisali su općinski načelnik Ivan Hajdarović i ravnateljica Osnovne škole Domašinec Martina Kivač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje