Povežite se s nama

Život i društvo

Centar održivog razvoja MEV-a provodit će istraživanja s budućim Regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi

Objavljeno:

- dana

Da Međimursko veleučilište u Čakovcu vrlo dobro surađuje sa svim srednjim školama, kako s područja Međimurske, tako i s područja Varaždinske županije još je jednom potvrđeno u utorak, 28. lipnja.

Naime, predstavnici Veleučilišta prisustvovali su okruglom stolu u organizaciji Srednje škole Arboretum Opeka Marčan, budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Upravo suradnja sa znanstvenim, obrazovnim i visokoškolskim ustanovama jedan je od glavnih prioriteta, ali i ciljeva daljnjeg razvoja Veleučilišta. S obzirom na to da će se u sklopu budućeg Regionalnog centra kompetentnosti provoditi istraživanje kvalitete hrane i prisutnosti pesticida u njoj, Centar održivog razvoja MEV-a sa svojim se laboratorijima još se jednom pokazao kao idealan partner.

Kako je potvrdio dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan, velik potencijal u Centru održivog razvoja vide i velike kompanije koje provode ozbiljne projekte zbog čega je jedan od budućih ciljeva osnaživanje ljudskog kapaciteta.

– Međimursko veleučilište sa svojim je laboratorijima kompatibilno s Arboretumom Opeka. Mi ćemo se baviti biokemijom i zaštitom okoliša, a oni ispitivanjem kvalitete hrane, odnosno pesticida u hrani, zbog čega vjerujem da zajedno možemo razviti dobre istraživačke metode, zaštititi ih te surađivati na razmjeni stručnjaka koji rade s našim učenicima i studentima – rekao je dekan Klopotan koji u ovom smjeru vidi daljnji razvoj Centra održivog razvoja.

Budući Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi pokrivat će tri regije: Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju zbog čega je, naglašava ravnatelj Srednje škole Arboretum Opeka Dragan Brkić, cilj uspostaviti što bolju suradnju sa svim bitnim visokoškolskim, srednjoškolskim i osnovnoškolskim ustanovama, kao i gospodarskim subjektima.

– S Međimurskim veleučilištem imamo nekoliko dodirnih točaka. S obzirom na njihove studije koji pokrivaju područja ekonomije, računarstva i održivog razvoja te laboratorija s najmodernijom opremom, njihovo znanje i iskustvo sasvim će nam sigurno pomoći u uspostavi ovakvog laboratorija. Međusobnom komunikacijom možemo ostvariti i profitabilnu suradnju, a to je da zajedničkim snagama stvaramo i dobit – rekao je ravnatelj Brkić.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje