Povežite se s nama

Kultura

Centar tradicijske kulture Varaždin nositelj projekta “D(o)živi folklor na drukčiji način”

D(o)živi folklor na drugačiji način

Objavljeno:

- dana

Centar tradicijske kulture Varaždin i ove je školske godine nositelj projekta u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“D(o)živi folklor na drukčiji način” kreativan je projekt s osnovnim ciljem unapređenja raznolikost izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, neformalnog obrazovanja i organiziranog korištenja slobodnog vremena za djecu iz Varaždinske županije, u suradnji s osnovnim školama Varaždinske županije.

Ovogodišnji partneri na projektu su udruga Svima, VI. osnovna škola Varaždin, Osnovna škola Janka Draškovića iz Klenovnika i Osnovna škola Donja Voća.

Provedba projekta odvijat će se primarno na županijskom razini – Varaždinska županija, gdje će se u nekoliko ruralnih sredina i općina (upisno područje partnerskih osnovnih škola iz Donje Voće i Klenovnika) te u Varaždinu provoditi projektne aktivnosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta usuradnji sa svim partnerskim osnovnim školama

Pripremne aktivnosti su već započele, a sam projekt će se realizirati tijekom osam mjeseci kroz tri komponente: folklor i interkulturalne kompetencije za djecu, folklor i aktivno građanstvo te folklor i STEAM.

U prvoj komponenti pod nazivom folklor i interkulturalne kompetencije učenici će moći procijeniti pozitivni utjecaj migracija na razvoj kulture jednog društva, značajke tradicijske glazbe i gastronomije u širem interkulturalnom smislu i upoznati autohtona tradicijska glazbala.

Posebnost druge komponente je u tome što će u projekt bii uključena djeca s teškoćama. Svoje stavove o raznim temama učenici partnerskih škola će izraziti kroz Flash mob aktivizam.

Treća komponenta predviđa aktivnosti vezane uz izradu suvenira upotrebom 3D printera kao, izradu tradicijskog nakita na suvremeni način i izrade virutalne izložbe o povijeti tambure u Varaždinskoj županiji.

U sklopu projekta predviđene su dvije stručne posjete poznatim lokalitetima i to u Ivaninu kuću bajki u Ogulinu i muzej tambure u Slavonskom Brodu.

Glavni izvoditelji radionica su vanjski suradnici CTK Varažin Krešimir Plantak Večerin, Vjekoslav Martinić, Jasminka Vujasinović i Tibor Bun. Ispred udruge Svima važnu ulogu u projektu imaju Juliette Janušić i Nenad Vakanjac.

Kultura

U Muzeju anđela izložbe i kreativne radionice uz slatke zalogaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej anđela ugostit će u petak, 1. prosinca, keramičarku Nikolinu Kudelić. Izložba pod nazivom ”Modeliraj srcem” bit će otvorena u 18 sati i riječ je o trećoj samostalnoj izložbi autorice u prostorijama Muzeja anđela kojom će se tradicionalno obilježiti početak adventskog razdoblja.

Bit će izloženi autorski keramičarski radovi s naglaskom na zdjele, vaze, čajnike, šalice te ostale predmete nastale tijekom protekle godine.

Prosinac će također biti ispunjen likovno kreativnim radionicama za mališane, gdje će sami izrađivati svoja umjetnička djela prigodna nadolazećim blagdanima. Sve radionice su besplatne te je obvezna prijava na iste.

Održat će se prema sljedećim terminima:

09.12.2023. u 10:30 sati – Moja božićna kuglica
16.12.2023. u 10:30 sati – Moj božićni anđeo
23.12.2023. u 10:30 sati – Čestitka božićnih želja

Uz navedene, 15. prosinca s početkom u 19 sati održat će se i radionica “Kreativna družionica” za odrasle, u intimnom okruženju uz “Ajngelekof napitek” i slatke božićne zalogaje “Ajngelekof kolačec” moći ćete sami nakititi i okititi svoje mini božićno drvce.

– Uz sve navedeno, svakako dođite u Muzej anđela i razgledajte novi postav slika iz zimskog ciklusa radova “Grad u kojem spavaju anđeli” slikara Željka Prsteca, te naveliko poznatu izložbu ”Anđeli cijeloga svijeta”. Također ne propustite zaviriti u Rajski vrt koji će Vam svojim instalacijama i božićnim ukrasima pružiti uvid u pravu malu božićnu čaroliju – ističu u Muzeju.

Nastavite čitati

Kultura

Miroslav Prikratki izlaže u petak u Gibi gibu: sve je počelo od ideje da od stvari koje su odbačene stvori novi svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svoja djela stvara iz ljubavi, inspiraciju nalazi u stvarima koje su odbačene, a nakon što staro željezo i alat prođu kroz njegove ruke, nastaje prava umjetnost.

U petak 1. prosinca varaždinski umjetnik Miroslav Prikratki predstavit će svoj rad na izložbi u teretani Gibi gib, Podravska 14 u Varaždinu. Izložba se otvara u 17 sati.

Miroslav Prikratki stvorio je na tisuće skulptura i kompozicija, a njegov umjetnički opus teško se može s bilo čime usporediti.

Taj jedinstveni umjetnik starom željezu i odbačenom alatu udahnuo je potpuno novi život.

Njegova djela izrađena su od starog alata i starog otpadnog željeza. Stari čekići, kliješta, razni drugi alati, metalni i kovani predmeti, pa čak i razni autodijelovi, nakon Miroslavove umjetničke intervencije dobili su potpuno novi oblik i namjenu.

Ovaj poznati Varaždinac, inače automehaničar po struci, koji je iz autoservisne radionice razvio uspješnu obiteljsku tvrtku AC Prikratki, može se pohvaliti brojnim priznanjima, a iza njega su izložbe koje nikog nisu ostavile ravnodušnim.

Dio njegovog bogatog i jedinstvenog opusa sada će moći vidjeti svi oni koji u petak dođu u Gibi gib.

Zanimljiv je i početak stvaralačkog puta ovog umjetnika. Sve je počelo od ideje, inspiracije i ljubavi da od stvari koje su odbačene stvori novi svijet. Svoja djela prvi put je pokazao javnosti prije osam godina,  kad su njegova djela bila ni manje ni više nego uz djela slavnog Picassa.

Od tada je sudjelovao na brojnim izložbama, većinom u Zagrebu.

Varaždincima je dobo poznata Galerija Prikratki u Padovčevoj ulici, koja je samo da je jedinstvena i osebujna kao i ovaj samozatajni majstor, već ne može ostaviti ravnodušnim ni one koji su uvjereni da ne vole umjetnost. Ulazak u Galeriju je kao da ste ušli u neki potpuno drugačiji svijet, koji vas s jedne strane smiruje, a s druge u vama stvara želju da svaku skulpturu, svaku kompoziciju, promotrite, analizirate i da se tamo opet vratite.

Međutim, želja Miroslava Prikratkog bila je da se domaćoj varaždinskoj publici predstavi i na izložbi. Stoga je sigurno da iz Gibi-giba u petak nitko neće otići bez puno dojmova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje