Povežite se s nama

Međimurje

Centri za djecu i obitelji u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Pribislavec i Podturen

Objavljeno:

- dana

Djeca i obitelji koji žive u siromaštvu često imaju vrlo otežan pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, predškolski odgoj i obrazovanje ili podrška obiteljima. Da bi se prekinuo krug socijalne isključenosti, nužno je usluge približiti zajednicama i prilagoditi ih da bi odgovarale njihovim specifičnim potrebama. UNICEF u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, lokalnom vlašću i zajednicom u Međimurskoj županiji, uz pomoć sredstava Europske unije, uspostavlja Centre za djecu i obitelji da bi poboljšao dostupnost usluga tamo gdje žive najranjivija djeca i njihove obitelji.

Centri za djecu i obitelji uspostavljaju se u okviru treće faze pilot-programa EU „Jamstvo za svako dijete“ u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Orehovica i Pribislavec. Svoja vrata će otvoriti tijekom veljače i ožujka da bi pružili usluge djeci, adolescentima i njihovim obiteljima, poput integriranih usluga rane intervencije u djetinjstvu, psihosocijalne podrške, raznih radionica namijenjenih roditeljima i djeci te neformalnih prilika za učenje kroz igru.

– Kad smo prije dvije godine započeli s provedbom ovog programa bili smo uvjereni da ćemo ostvariti rezultate, ali nismo očekivali toliko pozitivnih promjena. Sad imamo pet Centara za djecu i obitelji, četiri Centra igre s knjižnicom igračaka, mnogo partnera koji su uključeni u radionice za roditelje, edukacije stručnjaka i pružanje brojnih usluga u zajednici. Centri za djecu i obitelji primjer su suradnje nacionalne, regionalne i lokalne vlasti koja je neophodna kako bi se osigurale jednake mogućnosti i svakom djetetu omogućio dobar početak u životu. Sva djeca trebaju imati pristup kvalitetnim uslugama bez obzira na to tko su i gdje žive – izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je Putem EU „Jamstvo za svako dijete“ osigurao troškove izgradnje i opremanja Centara za djecu i obitelji te vanjska igrala, dok općine osiguravaju zemljište, potrebnu komunalnu infrastrukturu i vanjsko uređenje. Centri se već koriste za pružanje usluga djeci i obiteljima, a nakon završetka provedbe pilot-programa bit će predani općinama te će se koristiti kao mjesta za daljnje širenje mreže socijalnih usluga.

Naime, temeljem zajedničke inicijative Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s Međimurskom županijom i partnerskim općinama u tijeku je osnivanje novog pružatelja socijalnih usluga – Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici, a čije usluge će se pružati i u uspostavljenim Centrima za djecu i obitelji.

Aktivnosti u okviru treće faze pilot-programa UNICEF provodi kako bi  omogućio pristup sveobuhvatnim uslugama zaštite djece i obitelji, uključujući osnažio roditelje i osobe koje brinu o djeci i pomogao im da razviju potrebne vještine, povećao broj djece uključene u rani i predškolski odgoj i obrazovanje, omogućio bolji pristup uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama i njihove obitelji.

Međimurje

FOTO Smotra Međimurske popevke u Nedelišću okupila gotovo 250 izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Nedelišću je u subotu, 3. lipnja, održana tradicionalna smotra Međimurske popevke, koja je na svom 39. izdanju okupila gotovo 250 izvođača.

Priredba je ove godine bila dio bogatog programa „30 dana za 30 godina“ Općine Nedelišće, posvećenog 30. godišnjici postojanja najveće međimurske općine.

Dugogodišnjoj tradicionalnoj glazbenoj manifestaciji prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba, predsjednica KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće Jasna Hajdinjak te mnogobrojni ljubitelji glazbe i narječja međimurskog dijalekta. 

Na samom početku ispred organizatora brojnu je publiku pozdravila predsjednica Kulturno-umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Nedelišće Jasna Hajdinjak te rekla da se u Međimurju punim srcem prenosi kultura međimurskoga kraja iz generacije u generaciju.

– Ljubav, sjeta i poštovanje – to su međimurske popevke, utkane su živote Međimurki i Međimuraca, a svima nama ona je po sredini srca, kak črljeni jabuki koščica – rekla je Hajdinjak.

Ljubitelje međimurske popevke pozdravio je načelnik Općine Nikola Novak, zahvalivši svima koji su popevku stoljećima njegovali i pjevali, kao i skladateljima i etnomuzikolozima koji su je zapisivali i sačuvali od zaborava.

Predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba uime Hrvatskog sabora kulture dodijelio je diplomu dugogodišnjem članu KUD-a „Seljačka sloga“ Nedelišće Marijanu Topolnjaku.

U programu ovogodišnje završne smotre izvedeno je 25 popevki koje je odabralo stručno povjerenstvo u sastavu Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić i Miroslav Novak, nakon održanih predsmotri u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću te dječjoj smotri u Svetom Martinu na Muri.

Međimurske popevke 2023., uz najveći udio domaćih izvođača, okupile su i pjevače iz Varaždina i Slovenije, a na pozornici su se izmijenile sve generacije, što je zalog za budućnost ovog našega blaga, koje je od 2018. godine upisano u UNESCO-ov popis blaga čovječanstva, odnosno Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Na 39. smotri međimurske popevke nastupili su: Ivan Mađarić uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a Šandorovec, Mješovita pjevačka skupina KUD- Općine Donji Kraljevec, Cecilija Merkač Hudopisk, Ženska pjevačka skupina HKUD-a Goričan, Mješovita pjevačka skupina „Fijolice“ uz pratnju MKUD-a „Ivan Car“ Slovenija, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Novakovec, Ženska pjevačka skupina Udruga žena Sivica, Muška pjevačka skupina KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Ženska vokalna skupina KUU Zasadbreg, Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Mura“ Mursko Središće, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Društvo žena“ Gornji Kraljevec, Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Lara Bunc i Iva Hranjec članice KUD-a Općine Donji Kraljevec, Dječja pjevačka skupina DV „Cipelica“, Dječja pjevačka skupina DV „Cvrčak“, Dječja pjevačka skupina KUU Zasadbreg, Chriztel R. Aceveda, Mirjana Hudin, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Mihovljan, Mješovita pjevačka skupina KUU „Zvon“ ŽZ Mala Subotica, Ženska vokalna skupina „Sveti Marko“ KUD-a Općine Selnica, Beročka, Dora Bogomolec uz pratnju KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, Anita Huđek i Ženska vokalna skupina KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Uz brojne druge sadržaje, na „Ljetu uz Muru“ nastupaju Željko Bebek, Danijela Martinović, Klapa Kampanel…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 2019. godine Dan Grada i „Ljeto uz Muru“ održavaju se u istom periodu kroz mjesec lipanj i srpanj. Svečanost obilježavanja Dana Grada koji je vezan uz blagdan sv. Ladislava, zaštitnika župe, održat će se 27. lipnja, dok će se obilježavanje zaustavljanja tenkova održati 28. lipnja.

Središnja dva vikenda manifestacije su od 30. lipnja do 9. srpnja uz napomenu da će se prvi događaji održati i dva tjedna prije.

Manifestacija donosi koncerte vodećih hrvatskih glazbenih imena, a održat će se i razni kulturno – zabavni događaji.

Neće nedostajati ni sportsko zabavnog sadržaja, gastronomskih događaja, događaja namijenjenih djeci i raznih drugih sadržaja.

Ove godine na manifestaciji nastupit će Željko Bebek, Danijela Martinović, Klapa Kampanel i Ljubavnici.

Tradicionalno će se u prvom vikendu manifestacije odvijati Sajam domaćih proizvoda, zabavno ekipno natjecanje Murska alka, KUP Grada, Spust rafting čamcima od „Zeva“ do lučice, šahovski turnir, natjecanje u pečenju proštenjskih kolačima te kulturni program.

U zadnjem vikendu lipnja, svaki dan u poslijepodnevnim satima za djecu će se održati „Ljetni paviljon mašte“ – razne edukativno zabavne radionice. Ljetni dječji festival u organizaciji Društvo „Naša djeca“ održat će se 16. lipnja. Nezaobilazni gastro događaj „Gradski kotlići“ održat će se 09. srpnja na ŠRC „Zalešće“. 

Kao uvod u Dan Grada i „Ljeto uz Muru“, gastro događaj „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“ te serjojnski nogometni okršaj „Gornji i Donji kraj“ održat će se na izletištu „Fusek“ 24. lipnja u prijepodnevnim satima.

Detaljni program manifestacije bit će objavljen uskoro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje