Povežite se s nama

U fokusu

Cerovčec i Paska najbolji su izbor

Objavljeno:

- dana

Kandidat za načelnika Klenovnika Slavko Cerovčec i kandidatkinja za zamjenicu Gabrijela Paska, oboje iz SDP–a, ostvarili su iznimno dobar rezultat u prvom krugu lokalnih izbora.

Poziv: Mještani Klenovnika, izađite na izbore u nedjelju i podržite SDP-ov uspješni tim

Mještani Klenovnika prepoznali su ih kao novu snagu i potvrdili njihove tvrdnje da su potrebne promjene na čelu ove Općine.
– U četverogodišnjem razdoblju najviše ćemo ulagati obrazovanje jer je ono budućnost, nastojat će se što više pomoći mladim obteljima, starijim članovima zajednice i najpotrebitijima. Uz to, osigurat će se da cesta i voda dođu do svakog kućnog praga, da se oživi poljoprivredna proizvodnja i poduzetništvo, a sport i kultura moraju biti pokretač društvenog života u Klenovniku – naglasio je Cerovčec i dodao da je iza njega i zamjenice izvrstan tim ljudi.

Dosta je obećanja

SDP-ov tim najavljuje više naknade za novorođene, kao i novčanu pomoć za umirovljenike

Cilj nove ekipe predvođene Cerovčecom nisu puka obećanja, kao što je bilo u praksi sadašnjeg načelnika.
– U Klenovniku više nema mjesta praznim obećanjima i zapostavljanju naše Općine. Na izborima prije četiri godine, dosadašnji načelnik Oreški, obećavao je brda i doline, a od toga gotovo ništa nije ostvario – jasan je Cerovčec.
Budući načelnik Cerovčec ističe da je od nedjelje bivši načelnik kupio neadekvatno zemljište za širenje groblja, utrošio više desetaka tisuća kuna za jednosmjernu ulicu u smjeru Cerja, zaposlio pročelnika koji je imao nezadovoljavajući učinak, a resor poljoprivrede oštetio za najmanje 150.000 kn te je sredstva prebacio u druge namjene. Uz to, nije dovoljno komunicirao sa suradnicima i vijećnicima, donosio je odluke na svoju ruku i ignorirao je svog zamjenika.

– To je dovelo i do toga da nije prihvaćen rebalans općinskog proračuna za 2016. Utrošio je velike svote novca za projekte koji su na kraju završili pod stolom. Jedna od najvećih šteta koje je prouzročio je da se nije dovoljno zalagao za općinske projekte i propustio je brojne prilike prijavljivanja na natječaje EU fondova. Posljednje dvije godine bio je u najavi natječaj koji je omogućavao prijavu brojnih projekata, kao što su obnova vatrogasnog doma, dogradnja i obnova dječjeg vrtića, izgradnja društvenog doma, uređenje pješačkih staza i još puno toga. Također, mnogi mještani Klenovnika, posebice mladi, zamjeraju mu i zanemarivanje nogometnog kluba Mladost koji odlazi u stečaj zbog duga od samo 6 tisuća i 300 kuna – otkriva Cerovčec.

Veće stipendije

Povećati stipendije za učenike i studente, nagrađivati najbolje učenike, omogućiti smještaj u vrtić djeci koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa i pružiti pomoć mladim obiteljima, novine su koja najavljuje uspješna ekipa iz redova SDP–a.

– Povećat ćemo jednokratne naknade za novorođenu djecu za 50 %, smanjiti komunalni doprinos onima koji grade prvu nekretninu do 50 % te će se osigurati paketi pomoći višečlanim obiteljima. Također, novčanu pomoć dobit će svi s mirovinama manjim od 1.500 kuna, a potrebiti i pakete pomoći – najavljuje Cerovčec i napominje da će se založiti za opstanak NK Mladosti.

Sve mještane Klenovnika je pozvao da izađu na izbore u nedjelju, 4. lipnja.
– Dragi moji prijatelji, susjedi i sumještani, dajte glas ljudima koji žele napredak Klenovnika i koji žele dobre projekte provesti u djelo. Ja i moja ekipa sigurno vas nećemo iznevjeriti – istaknuo je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje