Povežite se s nama

U fokusu

Cesarec nije želio naplaćivati uslugu Univerzala

Objavljeno:

- dana

Zašto u Varkom, umjesto M. Cesarca, dolazi V. Vlašić

Vlado Vlašić od petka više neće biti pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina jer će preuzeti, kao što se najavljivalo, vođenje Varkoma. Odluka o tome donijet će sasvim sigurno Nadzorni odbor „Varkoma“ budući da se radi o prijedlogu Gorana Habuša,  gradonačelnika Grada Varaždina koji je s 51 posto dionica većinski vlasnik toga komunalnog poduzeća.

S prijedlogom za postavljenju Vlašića na mjesto čelnika Varkoma Habuš je upoznao dio članova Skupštine „Varkoma“ na sastanku koji je hitno održan u četvrtak, budući da su se javila određena nezadovoljstva među općinama koje su suvlasnici poduzeća. No, većina okupljenih prihvatila je gradonačelnikov prijedlog, izvijestili su iz Grada Varaždina te istodobno dali svoje viđenje odlaska Marijana Cesarca s mjesta direktora.  

-Dosadašnji čelnik Uprave „Varkoma“ Marijan Cesarec još od 4. travnja ove godine obavlja poslove tri vrlo odgovorna i zahtjevna radna mjesta – Uprave, tehničkog i financijskog direktora, a što zbog povećanja obujma  posla, to već sada izaziva određene organizacijske i upravljačke poteškoće. S druge strane, uz ovaj povećani obujam posla, pred „Varkomom“ su i neke zakonom prouzročene organizacijske promjene koje se mora provesti do kraja godine. Naime, pred „Varkom“ je zakonska obveza prestrukturiranja do 31.12.2013. godine  a najopsežniji se dio posla odnosi na odvajanje RJ “Čistoća“. S tim je u vezi potrebno u kratkom vremenu napraviti plan prestrukturiranja Društva, organizacijski i kadrovski plan preustroja kao i novi financijski plan za narednu godinu za što je potrebno što hitnije imenovati direktora s obzirom na obim posla i procedure koje moraju biti dovršene do 1. siječnja 2014. godine, poručili su u priopćenju iz Grada Varaždina.

Međutim, uzme li se u obzir rad Cesarca u Varkomu, koji je neusporedivo dulji od Vlašićevog vođenja komunalnih poslova, jasno je da su razlozi smjene negdje drugdje. Uz to što je stručnjak i nestranačka osoba, jedan od razloga smjene Cesarca njegovo je protivljenje tome da Varkom i dalje naplaćuje od građana zbrinjavanje otpada. Naime, taj posao dobio je Univerzal koji za to trebao slati i račune, sukladno koncesijskom ugovoru.

Kao što je dvojbena smjena Cesarca koji odlazi s mjesta direktora bez otpremnine, tako je dvojbeno i postavljenje Vlašića za direktora mimo natječaja. Međutim, varaždinska gradska vlast ima i za to osebujno opravdanje.

-Budući da je Statutom  utvrđeno da  Upravu „Varkoma“ imenuje Nadzorni odbor Društva, a da o provođenju javnog natječaja za Upravu odlučuje Nadzorni odbor, dioničari smatraju kako je provođenje natječaja u ovom trenutku nepovoljnije rješenje za „Varkom“ jer bi se njegovo provođenje moglo oduljiti, a što bi moglo ugroziti kvalitetno restrukturiranje „Varkoma“ do roka utvrđenog zakonom. Stoga će Nadzornom odboru predložiti imenovanje Uprave (direktora) kako bi mu mandat započeo što prije i zakonske se obveze ispunile na vrijeme. Kao pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam, Vlado Vlašić uključen je i upoznat s radom „Varkoma“, što, smatraju skupštinari, predstavlja veliku prednost za daljnji kvalitetan razvoj Društva, objašnjavaju u Gradu Varaždinu, iako zakonski rok za restrukturiranje Varkoma ističe za više od sto dana.  

 

Izvor: Grad Varaždin
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje