Povežite se s nama

Život i društvo

Cesarić dobio novu verziju pjesme “Voćka poslije kiše”

Objavljeno:

- dana

Valentina Balog prva Romkinja na državnom Lidranu

Po prvi put Varaždinsku županiju na državnoj smotri Lidrano predstavlja učenica romske nacionalnosti, i to u vrlo zahtjevnojkategoriji – samostalni scenski izraz.

Valentina Balog učenica je 8. b razreda OŠ Petrijanec i od petog razreda članica je dramsko-radijske skupine škole.

– U trećem razredu prvi put sam vidjela kako glume i jako mi se svidjelo – kaže Valentina. – U petom razredu sam se uključila u rad dramske družine, gdje su me odlično prihvatili, posebno moje prijateljice iz razreda Ena Kurečić i Klara Leskovar. Na početku sam bila malo sramežljiva, ali su mi njih dvije puno pomogle. Glumila sam svake godine u predstavama koje je pripremala dramska družina, tako i ove godine nastupam u predstavi “Putovanje,” a za Lidrano sam pripremila govorenje pjesme “Voćka poslije kiše” na hrvatskom i romskom jeziku – dodala je Valentina.

– Valentina je energična, pozitivna i zabavna –  kaže Valentinina prijateljica Ena Kurečić iz 8. b 
Valentininim glasom započinje i radijska emisija “Carici”, s kojom Ena i Klara odlaze na državni Lidrano u kategoriji radijskog izraza, a koja govori o ljubavi prema našoj školi kao multikulturalnoj školi 21.stoljeća.

– Valentina je energična, pozitivna i zabavna – kaže Ena Kurečić. – Volimo se s njom družiti i međusobno si pomažemo i učimo.

Naglasci
Klara Leskovar se slaže s Enom i dodaje da su njih dvije Valentini pomogle oko hrvatskih naglasaka, a one su od nje učile romske

– Valentina je vesela i hiperaktivna i super nam je družiti se s njom i u razredu i na dramskoj – naglasila je Klara.

– Dosad sam svake godine nastupala na županijskom Lidranu kao članica dramske družine, a ove godine sam se prvi put, na nagovor moje učiteljice, odvažila nastupiti i samostalno. Svaki put kad nastupam i glumim sa svojim prijateljicama i prijateljima odlično se osjećam – rekla je Valentina i prisjetila se trenutka kad joj je članica županijskog povjerenstva, ujedno i državna izbornica, Barbara Rocco rekla da ide na državnu smotru. Rekla je da nije mogla vjerovati što čuje i da su joj samo potekle suze. Zagrlila je svoju mentoricu Željku Rabuzin i naravno da je za obje to bio vrlo emotivan trenutak do kojeg su došle zajedno.

Izazov
– Valentina je polaznica dramsko-radijske družine od petog razreda. Za mene, kao voditeljicu, bila je istovremeno veliki izazov i velika nepoznanica, s obzirom na to da s takvim žarom, ljubavlju i voljom dosad nije glumilo nijedno dijete romske nacionalnosti u predmetnoj nastavi. Ponosim se njome jer je tijekom četiri godine kao ino-jezičar silno napredovala i uspjela se izboriti za svaku ulogu koja odgovara njezinoj sceničnosti i karakteru, bez obzira na jezične barijere, nastojala je ovladati govornim vrednotama hrvatskog jezika što katkad nije jednostavno ni djeci kojoj je hrvatski jezik materinji. Slijedila je primjer onih najuspješnijih i darovitih te u kategoriji pojedinačnog scenskog izraza svojom emotivnošću i različitošću postigla najviše – opisuje Valentinin rad i uspjeh u dramskoj družini voditeljica Željka Rabuzin.

JTAČI LA MIK VOČKE D P PLOjI
Gle malu voćku poslije kiše:
PLJIN AJ D AP Š LJI ANDLEŠČI.
Puna je kapi pa ih njiše.
Š SKRPEŠČI D SORI MNDR
I bliješti suncem obasjana,
MNDREMI D LJEMNU ALJI.
Čudesna raskoš njenih grana.
ALI LAS KI C SASKUND SORILJE MKČEL
Al nek se sunce malko skrije,
NISTLASK TOČI MNDREMILJE.
Nestane sve te čarolije.
JE AJ NAPOJ KA MAJNTI,
Ona je opet kao prvo,
ISTA, MKČKEL, SRAK LJEMN.
Obično, jadno, malo drvo.

– Svi članovi dramske družine dišu kao jedno, što su i ove godine pokazali predstavom “Putovanje”. Za ovu moju učenicu, malu voćku, odlazak na državni Lidrano u Šibenik svakako je trenutak koji neće zaboraviti, a za koji se trebalo izboriti. Ona je prvo romsko dijete koje će predstavljati Varaždinsku županiju u kategoriji pojedinačnog scenskog izraza govoreći poeziju istovremeno na hrvatskom i romskom jeziku. Još sam ponosnija na Enu i Klaru, kao i sve članove dramske družine koji su joj uvijek davali vjetar u leđa i s kojima i ove godine odlazi na Novigradsko proljeće u školu za darovitu djecu Hrvatske. Željela bih kao njezina mentorica da ova Valentinina čarolija potraje duže od jednog stiha, da je sunce obasjava cijeli život i da povezanost hrvatskih i romskih dječjih ruku ne prestane s odlaskom iz moje družine, jer ih je upravo taj čvrsti stisak pratio u stvaranju i doveo ih do državnog Lidrana, zajedno – naglasila je Željka Rabuzin, uč. hrvatskoj jezika.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje