Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Najbogatija foto galerija s proslave Dana Općine Cestica

Objavljeno:

- dana

Proslava u Cestici

Svečanom sjednicom, kao središnjim događanjem, u petak je završila proslava Dana Općine Cestica.

Sjednici su u školskoj dvorani prisustvovali brojni gosti, gradonačelnici i načelnici županijskih općina i gradova, predstavnici Varaždinske županije te gosti iz susjednih slovenskih općina.

Rođendan Općini Cestica došao je čestitati i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, potpredsjednik hrvatske Vlade, Predrag Štromar.

Uzvanike je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen, koji je kao glavno obilježje rada Vijeća u protekloj godini istaknuo dobru suradnju svih vijećnika, neovisno o stranačkoj pripadnosti. – Od konstruiranja Vijeća su održane tri sjednice i sve odluke su donijete konsenzusom – rekao je Darko Majhen. Izdvojio je Odluku o dodijeli radnih bilježnica i mapa svim općinskim školarcima te stipendije koje primaju svi studenti iz općine Cestica. – Samo mladi i obrazovani ljudi mogu biti nositelji razvoja svojih sredina. Cestica je to na vrijeme prepoznala – istaknuo je.

Općina Cestica udvostručila je iznos novčanog dara roditeljima novorođenih pa oni sad od Općine po rođenju bebe dobivaju 2000 kuna. – Mogu samo zaključiti da znamo što radimo i koji su nam ciljevi. Općina ima konkretne rezultate, a mještani su ti koji na izborima pokazuju jesu li i koliko  su zadovoljni. Očekivanja su velika, imamo lijepu općinu i na nama je da radimo najbolje što znamo za kvalitetan život mještana – zaključio je Darko Majhen.

Trećina proračuna se vraća mještanima

O konkretnim projektima  i brojkama govorio je načelnik Mirko Korotaj.

Projekata je puno, a načelnik je izdvojio čak tri milijuna kuna ulaganja u infrastrukturu. Ulagalo se u dogradnju vodovodne mreže, asfaltirale su se ceste i rekonstruirala električna mreža, postavljala se nova rasvjeta i, što je načelnik osobito istaknuo: sanirano je opasno klizište u Natkrižovljanu. – Osim u komunal, Općina je puno ulagala i u mlade obitelji. Povećane su rodiljne naknade, s 800 tisuća kuna se sufinancira boravak u dječjem vrtiću, a za atlase i mape se izdvaja 170 tisuća kuna. Za stipendije u ovoj akademskoj godini iz proračuna izdvajamo 200 tisuća kuna – konkretizirao je Mirko Korotaj i zaključio da Općina kroz svoje projekte trećinu proračunskog novca vrati mještanima.

U Cestici su osobito zadovoljni postavljanjem semafora kod Područne škole u Lovrečanu i Osnovne škole u Cestici, na koje je u suradnji sa ŽUC-om, potrošeno 320 tisuća kuna. Inzistiranjem općinskih vlasti Cestica je dobila i semafor u središtu općine, vrijedan gotovo pola milijuna kuna. Sanirani su i sakralni objekti, a s tim će se poslom nastaviti i dalje.

Načelnik se zahvalio svojim prvim suradnicima, zamjeniku Žarku Rodešu i predsjedniku Vijeća Darku Majhenu, vijećnicima i stručnim službama.

Promjenom Zakona, Cestici 1,9 milijuna kuna

Domaćinima i uzvanicima se obratio i zamjenik varaždinskog župana, Tomislav Paljak, koji je rekao kako vlast u Cestici očigledno dobro zna kako treba raditi pa neka tako i nastave.

S njim se složio i potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar, redovan gost na rođendanskim proslavama Općine Cestica. Kao osoba koja je upućena u općinsku aktualnu situaciju, on je pohvalio vlast u Cestici i istaknuo Mirka Korotaja kao načelnika s projektima iza sebe i vizijom pred sobom. Predrag Štromar je najavio  nužnost povećanja nedovoljno jakih proračuna lokalnim samoupravama. – Ove jeseni u Saboru moramo donijeti Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, gdje će puno više novaca od poreza na dohodak ići općinama i gradovima. Postupak je pokrenut još prije dvije godine i ministar se nada brzoj realizaciji. Prema novom će izračunu blagajna Općine Cestica biti bogatija za 1,9 milijuna kuna.  

Nagrade i priznanja

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu općinskih nagrada i priznanja. Nagrade su dobili Udruga mladih hiperAKTIVNI Cestica i općinska Udruga umirovljenika. Plakete su pripale tvrtki HO-TIMA d.o.o. i Dom Sv. Ane iz Babinca.

Prema odluci načelnika Mirka Korotaja nagrađeni su i školarci koji su osvajali pokale na državnim i županijskim natjecanjima – Antonela Furjan, Lana Kranjc, Nera Mumlek, Dora Jamnik, Petra Cesar i Izidora Obadić –  te studentica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta, Natalija Kutnjak.

Prvostupnica logopedije je dobitnica Dekanove nagrade i objavila je članak u stručnom časopisu, a cijelo školovanje je završila s prosjekom 5.0. Načelnik Korotaj uručio joj je 1500 kuna nagrade.

Kreativni vrtlari i ove su godine dobili tradicionalne nagrade za najbolje uređene okućnice i balkone. Najljepšu okućnicu ima Mirjana Kotolenko iz Kolarovca, a slijede ju Darko Hrnčeć iz Otok Virja i Tamara Ivančić iz Radovca. Za najbolje uređene balkone nagrade su dobili Darinka Krleža iz Radovca, Mirjana Hip iz Otok Vratna i Božica Pongračić iz Radovca.

Prvonagrađeni su dobili po 1000 kuna, drugoplasirani 500 dok je treće mjesto donijelo nagradu od 300 kuna.

Zabavni program
 

U zabavnom dijelu programa proslave Dana Općine Cestica nastupili su ženski zbor Stellarium, Dječji vrtić Zeko, Plesna grupa Superstars, Ženska klapa Angeluš i dječja skupina KUD-a Općine Cestica.

 

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje