Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Najbogatija foto galerija s proslave Dana Općine Cestica

Objavljeno:

- dana

Proslava u Cestici

Svečanom sjednicom, kao središnjim događanjem, u petak je završila proslava Dana Općine Cestica.

Sjednici su u školskoj dvorani prisustvovali brojni gosti, gradonačelnici i načelnici županijskih općina i gradova, predstavnici Varaždinske županije te gosti iz susjednih slovenskih općina.

Rođendan Općini Cestica došao je čestitati i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, potpredsjednik hrvatske Vlade, Predrag Štromar.

Uzvanike je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen, koji je kao glavno obilježje rada Vijeća u protekloj godini istaknuo dobru suradnju svih vijećnika, neovisno o stranačkoj pripadnosti. – Od konstruiranja Vijeća su održane tri sjednice i sve odluke su donijete konsenzusom – rekao je Darko Majhen. Izdvojio je Odluku o dodijeli radnih bilježnica i mapa svim općinskim školarcima te stipendije koje primaju svi studenti iz općine Cestica. – Samo mladi i obrazovani ljudi mogu biti nositelji razvoja svojih sredina. Cestica je to na vrijeme prepoznala – istaknuo je.

Općina Cestica udvostručila je iznos novčanog dara roditeljima novorođenih pa oni sad od Općine po rođenju bebe dobivaju 2000 kuna. – Mogu samo zaključiti da znamo što radimo i koji su nam ciljevi. Općina ima konkretne rezultate, a mještani su ti koji na izborima pokazuju jesu li i koliko  su zadovoljni. Očekivanja su velika, imamo lijepu općinu i na nama je da radimo najbolje što znamo za kvalitetan život mještana – zaključio je Darko Majhen.

Trećina proračuna se vraća mještanima

O konkretnim projektima  i brojkama govorio je načelnik Mirko Korotaj.

Projekata je puno, a načelnik je izdvojio čak tri milijuna kuna ulaganja u infrastrukturu. Ulagalo se u dogradnju vodovodne mreže, asfaltirale su se ceste i rekonstruirala električna mreža, postavljala se nova rasvjeta i, što je načelnik osobito istaknuo: sanirano je opasno klizište u Natkrižovljanu. – Osim u komunal, Općina je puno ulagala i u mlade obitelji. Povećane su rodiljne naknade, s 800 tisuća kuna se sufinancira boravak u dječjem vrtiću, a za atlase i mape se izdvaja 170 tisuća kuna. Za stipendije u ovoj akademskoj godini iz proračuna izdvajamo 200 tisuća kuna – konkretizirao je Mirko Korotaj i zaključio da Općina kroz svoje projekte trećinu proračunskog novca vrati mještanima.

U Cestici su osobito zadovoljni postavljanjem semafora kod Područne škole u Lovrečanu i Osnovne škole u Cestici, na koje je u suradnji sa ŽUC-om, potrošeno 320 tisuća kuna. Inzistiranjem općinskih vlasti Cestica je dobila i semafor u središtu općine, vrijedan gotovo pola milijuna kuna. Sanirani su i sakralni objekti, a s tim će se poslom nastaviti i dalje.

Načelnik se zahvalio svojim prvim suradnicima, zamjeniku Žarku Rodešu i predsjedniku Vijeća Darku Majhenu, vijećnicima i stručnim službama.

Promjenom Zakona, Cestici 1,9 milijuna kuna

Domaćinima i uzvanicima se obratio i zamjenik varaždinskog župana, Tomislav Paljak, koji je rekao kako vlast u Cestici očigledno dobro zna kako treba raditi pa neka tako i nastave.

S njim se složio i potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar, redovan gost na rođendanskim proslavama Općine Cestica. Kao osoba koja je upućena u općinsku aktualnu situaciju, on je pohvalio vlast u Cestici i istaknuo Mirka Korotaja kao načelnika s projektima iza sebe i vizijom pred sobom. Predrag Štromar je najavio  nužnost povećanja nedovoljno jakih proračuna lokalnim samoupravama. – Ove jeseni u Saboru moramo donijeti Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, gdje će puno više novaca od poreza na dohodak ići općinama i gradovima. Postupak je pokrenut još prije dvije godine i ministar se nada brzoj realizaciji. Prema novom će izračunu blagajna Općine Cestica biti bogatija za 1,9 milijuna kuna.  

Nagrade i priznanja

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu općinskih nagrada i priznanja. Nagrade su dobili Udruga mladih hiperAKTIVNI Cestica i općinska Udruga umirovljenika. Plakete su pripale tvrtki HO-TIMA d.o.o. i Dom Sv. Ane iz Babinca.

Prema odluci načelnika Mirka Korotaja nagrađeni su i školarci koji su osvajali pokale na državnim i županijskim natjecanjima – Antonela Furjan, Lana Kranjc, Nera Mumlek, Dora Jamnik, Petra Cesar i Izidora Obadić –  te studentica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta, Natalija Kutnjak.

Prvostupnica logopedije je dobitnica Dekanove nagrade i objavila je članak u stručnom časopisu, a cijelo školovanje je završila s prosjekom 5.0. Načelnik Korotaj uručio joj je 1500 kuna nagrade.

Kreativni vrtlari i ove su godine dobili tradicionalne nagrade za najbolje uređene okućnice i balkone. Najljepšu okućnicu ima Mirjana Kotolenko iz Kolarovca, a slijede ju Darko Hrnčeć iz Otok Virja i Tamara Ivančić iz Radovca. Za najbolje uređene balkone nagrade su dobili Darinka Krleža iz Radovca, Mirjana Hip iz Otok Vratna i Božica Pongračić iz Radovca.

Prvonagrađeni su dobili po 1000 kuna, drugoplasirani 500 dok je treće mjesto donijelo nagradu od 300 kuna.

Zabavni program
 

U zabavnom dijelu programa proslave Dana Općine Cestica nastupili su ženski zbor Stellarium, Dječji vrtić Zeko, Plesna grupa Superstars, Ženska klapa Angeluš i dječja skupina KUD-a Općine Cestica.

 

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati