Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica dodijelila 26 stipendija

Objavljeno:

- dana

Stipendije u Cestici

Općina Cestica i u ove će, 2015/2916. akademske godine stipendirati općinske studente. Iako je raspisan natječaj za 30 stipendija, do zadanog je roka potrebnu dokumentaciju predalo 26 studenata druge i viših godina studija.

Studenti – dobitnici stipendija svoj status stipendista proslavili su na prijemu zajedno sa općinskim čelnicima. Na prijemu u vijećnici prisustvovali su i predsjednik Općinskog vijeća, Tomislav Lazar iz HDZ-a, njegov zamjenik, Žarko Rodeš, SDP i načelnik HNS-ov načelnik Općine, Mirko Korotaj. Cestica je, naime, jedina općina u kojoj glavne općinske funkcije, skladno i za dobrobit Općine, obavljaju predstavnici ovih triju stranaka. – Najviše dobitnika stipendija upisalo je treću godinu studija – njih 13, na drugoj je godini osam studenata. Na diplomskm studiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta uz pomoć stipendije studira Jasmina Gerić dok će stipendija sigurno pripomoći i budućoj magistrici Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani, Maji Težak. Na četvrtoj godini studija studiraju Lucija Vočanec na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Petra Kokot na Medicinskom fakultetu u Mariboru dok je Petra Vunderl upisala petu godinu na čakovečkom Učiteljskom fakultetu.

Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi tristo kuna mjesečno, dok će studenti koji studiraju izvan mjesta prebivališta svakoga mjeseca studentski budžet “pokrpati” s dodatnih 500 općinskih kuna

Povećan broj stipendija

Od ostalih dobitnika koji su se potrudili na vrijeme pribaviti sve dokumente, najviše njih upisano je na visokoškolska učilišta i fakultete u Zagrebu – njih osmero, šest ih je u Čakovcu, U Varaždinu pet, a po dvoje studenata je na fakultetima u Mariboru, Rijeci i Ljubljani. Jedan student studira na osiječkom Sveučilištu.
Načelnik Općine Mirko Korotaj čestitao je studentima na dobivenim stipendijama te istaknuo da je povećani broj stipendija s dvadeset na trideset realiziran na prijedlog predsjednika Vijeća Tomislava Lazara. Isplata za listopad i studeni uslijedila je nakon blagdana Svih Svetih – Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi tristo kuna mjesečno, dok će studenti koji studiraju izvan mjesta prebivališta svakoga mjeseca studentski budžet “pokrpati” s dodatnih 500 općinskih kuna.

Pijetet mrtvima

Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem, zamjenikom načelnika Žarkom Rodešom i predsjednikom Vijeća Tomislavom Lazarom povodom dana Svih svetih položilo je vijence na grobove poginulih hrvatskih branitelja stradalih u Domovinskom ratu. Vijenci su u Cestici položeni na grobovima Janka Kukeca i Damira Bednjanića, a na groblju u Natkrižovljanu na grobu Mirka Lazara. Svijeće su zapaljene i na grobu Karla Tomažića prvog načelnika općine Križovljan Cestica, preminulog 1912. godine kao i na grobovima preminulih članova Vijeća Općine Cestica, koji su funkcije obnašali od 1993. godine. Vijenci su također položeni i kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu i u Natkrižovljanu, kao i kod spomen obilježja žrtava poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata kod spomen križa na grobištu Pancerica u Otok Virju i kod rijeke Drave u Velikom Lovrečanu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje