Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica od državne imovine želi park Križovljangrad, zemljišta za Lovački dom i multikulturalni centar

Objavljeno:

- dana

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj ugostio je prošlog tjedna na radnom sastanku ministra državne imovine Gorana Marića te načelnike i gradonačelnike iz Varaždinske županije, a sastanku je nazočio i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te potpredsjednik hrvatske Vlade Predrag Štromar.

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju pitanja državne imovine, a što je konkretno dogovoreno saznat će se sljedećeg mjeseca u Lepoglavi na još jednom radnom sastanku. Ministar Marić zasad je tek najavio potpisivanje 10-12 ugovora o ustupanju ili prodaji državne imovine lokalnoj samoupravi.

Vitezovi za Rome

– Sastanak je bio kvalitetan i konkretan, raspravljalo se o predmetima koje treba brzo riješiti, te kroz mjesec dana očekujemo konkretne rezultate. Naime, moramo riješiti problem državne imovine na području JLS-ova jer pri javljanju na EU projekte trebamo imati uređeno pitanje vlasništva nekretnina – rekao je novinarima nakon sastanka domaćin Mirko Korotaj.

“Ovdje je dosta nekretnina u državnom vlasništvu, ali ipak manje nego u ostatku države. Razlog su uređenije zemljišne knjige.”

Općina Cestica očekuje rješavanje triju predmeta. To je preuzimanje vlasništva nad parkom Križovljangrad, koji planiraju prijaviti na mjeru 8.5 i za 700.000 kuna ga urediti za potrebe mještana; zemljište vrijedno 300.000 kuna za Lovački dom Lovačke udruge „Sv. Hubert“, koja je vlasnik Doma izgrađenog na državnom zemljištu, a želja je Općine da lovci budu vlasnici cijelog prostora, i treća želja je zemljište za izgradnju multifunkcionalnog centra za nacionalne manjine u Gornjem i Donjem Vratnu. Riječ je o centru čiju bi izgradnju u romskome naselju financirao Viteški malteški red.

– U Centru bi djeca romske nacionalne manjine praktički od samog rođenja pa do polaska u školu učila hrvatski jezik i dobivala sve što dobivaju i ostala djeca na ovom području. Općina želi osigurati zemljište i komunalnu infrastrukturu za budući objekt centra – predstavio je novinarima prvi put ovu ideju Mirko Korotaj.

Obostrana korist

Ministar Marić je obećao učiniti sve kako bi se riješila ova, ali i sva druga pitanja u vezi prijelaza državnog vlasništva u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Prema njegovim je riječima korist za takvo što obostrana.

– Rješavanjem ovog problema ne izlazimo samo ususret jedinicama lokalne samouprave već i samima sebi, jer rješavajući njihove probleme resorno ministarstvo ujedno rješava i svoje – pojasnio je ministar.

“Moramo riješiti problem državne imovine na području JLS-ova jer pri javljanju na EU projekte trebamo imati uređeno pitanje vlasništva nekretnina.”

On je sjever Hrvatske istaknuo kao uređenije područje po pitanju državne imovine od ostatka Hrvatske i pripisao to austrougarskomu naslijeđu.

– Ovdje je dosta nekretnina u državnom vlasništvu, ali ipak manje nego u ostatku države. Razlog su uređenije zemljišne knjige. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću nemamo zemljišnih knjiga. Uglavnom, radi se o nekretninama koje su zapuštene, nisu u funkciji i čijim će aktiviranjem jedinice lokalne samouprave dobiti na vrijednosti, bilo darovanjem, bilo kupnjom. Također, neke će nekretnine biti aktivirane u poduzetničke zone, neke u standardnu izgradnju, dakle, sve u korist razvoja lokalnog područja i dobrobiti mještana, a što i jest smisao svega – zaključio je Goran Marić.

Život i društvo

Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni na trećem danu Tjedna karijera na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: FOI

Na trećem danu Tjedna karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu studenti su se vratili u najveću dvoranu i popunili sva raspoloživa mjesta.

Na zabavnoj panel diskusiji [email protected] – Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni, Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) i Moreno Grgurić (ecx.io), uz moderatora Karla Kukeca (Tehnološki park Varaždin) podijelili su sa studentima svoja iskustva zapošljavanja i trikove kako biti bolji u planiranju svoje karijere.

Naglasili su važnost adaptivnosti i agilnosti koja dolazi i od zaposlenika samog, ali i od poslodavca. Studentima su poručili da oni zapošljavaju studente već od druge ili treće godine preddiplomskog studija i da je veoma važno da budu motivirani, no da svakako ne odustaju od fakulteta već da planiraju svoje obrazovanje i svoj obrazovni put.

Poduzeće Haix na FOI je dovelo zanimljivo gostujuće predavanje prof. dr. ing. Andreasa Syske koji je studentima govorio o temi „Fascinating Factories – When Production meets IT“.

Uz brojne radionice, studenti u dvorištu FOI-ja razgovarali su s poduzećima Axilis; Barrage d.o.o.; CROZ; DignetSoftware d.o.o.; ecx.io; Ericsson Nikola Tesla; FIVE; Televend by INTIS; minus5 d.o.o.; MOBILISIS d.o.o.; Omega software d.o.o.; TECH PARK Varaždin / Makerspace; Udruga poslovnih analitičara – IIBA te Visage Technologies.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje