Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica svake godine ima sve više studenata, za stipendije u ovoj akademskoj godini 300 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Cestica za mlade

Cestica u ovoj akademskoj godini stipendira ukupno 65 studenata sa 300 tisuća kuna.

Načelnik Općine, Mirko Korotaj, potpisao je ugovore o stipendiranju sa 60 redovnih studenata druge i viših godina studija, a stipendije će dobivati i pet brucoša.

Studenti koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije mjesečno će primati 300 kuna stipendije, a oni koji studiraju drugdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu 500 kuna mjesečno.

– Jako sam zadovoljan što Cestica iz godine u godinu ima sve više studenata.. Primjerice, 2001. imali smo šestero studenata, a danas ih je više od 80. Osim studentima druge i viših godina studija, dodjeljujemo i pet brucoških stipendija, a treba reći da nisu svi studenti prve godine ostvarili pravo na stipendiju. Sve u svemu, imamo mnogo studenata, a to znači da su mladi uhvatili ritam sa zahtjevima suvremenog tržišta – istaknuo je načelnik Korotaj.

Najveći broj studenata s područja općine Cestica  studira u Zagrebu, no ima i onih koji su upisali i studije u inozemstvu.

Sve za mlade obitelji

Načelnik Mirko Korotaj je osobito zadovoljan činjenicom da Cestica nema problem sa iseljavanjem stanovnika.

– Zhvaljujuči našem pograničnom, geografskom položaju mještani koji odlaze na rad u Sloveniju, Austriju ili Njemačku vraćaju se doma, ovdje grade kuće, stvaraju obitelji – kaže načelnik.

Tome svakako pridonose i mjere kojima Općina stimulira mlade obitelji i obrazovanje djece.

– Za novorođene sad izdvajamo 2000 kuna, vrtić sufinanciramo sa 850 tisuća, kupujemo radne bilježnice, pomažemo plaćanje školske kuhinje roditeljima lošijeg imovinskog statusa, a plaćamo i prijevoz srednjoškolcima, a evo, dodjeljujemo i stipendije – rekao je načelnik te kao dodatnu mjeru za pomoć mladim obiteljima istaknuo skoru izgradnju POS kuća u nizu.

– Javni poziv je raspisan i vjerujem da će biti zainteresiranih – zaključio je načelnik Mirko Korotaj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudska prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje