Povežite se s nama

U fokusu

Četiri odjela sigurno će biti spojena, a budućnost i sjedište ostalih nepoznato

Objavljeno:

- dana

MASTERPLAN BOLNICA

I dok je tek započela integracija Opće bolnice Varaždin s bivšim specijalnim bolnicama u Novom Marofu i Klenovniku, već je najavljena nova: objedinjenu bolnicu u roku od dvije godine čeka i funkcionalno spajanje sa Županijskom bolnicom u Čakovcu. Za razliku od toga, bolnica u Koprivnici bit će funkcionalno spojena s bolnicom u Virovitici.

Upravo je to predviđeno Nacionalnim planom razvoja bolnica ili, skraćeno, masterplanom koji je ministar zdravlja Rajko Ostojić napokon javno predstavio prošli tjedan. – Doktori će odlaziti pacijentima u njihove gradove, a u dnevnim će se bolnicama na jednome mjestu i u jednom danu moći obaviti mnoge pretrage. Ključ i cilj je pacijent u središtu zdravstvenog sustava – istaknuo je ministar Ostojić.

No što će se konkretno događati i što pacijente zapravo čeka, iz masterplana je gotovo nemoguće zaključiti.

– Teško je bilo što reći i najavljivati, jer trenutno traje javna rasprava, a potom Nacionalni plan moraju usvojiti i saborski zastupnici. Tek tada ćemo dati prijedlog organizacije. Mogu reći samo ono što je poznato, a to je da će broj akutnih kreveta u prosjeku biti smanjen za 30 posto, a istovremeno će biti povećan broj kreveta u dnevnoj bolnici, odnosno broj kreveta za palijativnu skrb – rekao je sanacijski upravitelj varaždinske bolnice Mladen Smoljanec.

Poznato je da bi Opća bolnica Varaždin do 2016. godine trebala imati 30 posto manje kreveta za liječenje pacijenata s akutnim bolestima: 1. ožujka ove godine imala je s HZZO-om ugovoreno ukupno 538 akutnih postelja, što će se za dvije godine smanjiti na 376 kreveta. Istovremeno se u dnevnoj bolnici predviđa povećanje broja stolaca ili postelja za 44 posto: trenutno ih je ugovoreno 59, a za dvije godine bi ih trebalo biti 85.

Dr. Ostojić: Doktori će ići k pacijentima, a u dnevnim bolnicama u 1 danu mnoge pretrage

Unatoč najavama, broj postelja za produljeno liječenje, dugotrajno i kronično liječenje neće biti veći, nego za pet postelja manji – ukupno 506.

– Kada u bolnicama u Varaždinu i Čakovcu sve zbrojimo, dakle akutne i kronične krevete, ukupno smanjenje je 149 kreveta. Kakav će biti krajnji učinak ovih mjera na kvalitetu i, osobito, na dostupnost zdravstvene zaštite, ostaje vidjeti nakon što uprave bolnica naprave unutarnju organizaciju rada – komentirao je dr. Denis Kovačić, predsjednik HDZ-ovog Povjerenstva za zdravstvo u Varaždinskoj županiji.

Upozorava da nije jasno kakva će biti organizacija rada s obzirom na to da se značajan broj polikliničkih djelatnosti preklapa u Varaždinu i Čakovcu, ali isto tako i u Marofu i Klenovniku. – O polikliničkoj djelatnosti nitko ne govori. Bojimo se da će u konačnici doći do ukidanja pojedinih usluga unutar te djelatnosti, što će otežati dostupnost, ali i povećati cijenu same zdravstvene usluge te ponovno dio troškova svaliti na leđa pacijenta – ustvrdio je.

Iz masterplana doista nije vidljivo što se planira s polikliničkim djelatnostima. Primjerice, alergološka testiranja mogu se obaviti u Čakovcu i Varaždinu, ali i Novom Marofu i Klenovniku. Ista je situacija i s medicinsko-biokemijskim laboratorijima, koji danas djeluju na sve četiri lokacije. Hoće li biti objedinjeni i ostati raditi na sve četiri lokacije ili će biti izabrana samo jedna – nije poznato.

– Nadamo se da će poliklinička djelatnost i nadalje ostati na istim mjestima zbog bolje dostupnosti – kaže upravitelj Smoljanec.

Niz upitnika

Isto tako, nepoznato je hoće li i na koji način funkcionirati odjeli za koje se ne ugovaraju kreveti, primjerice fizikalna medicina, dermatologija, logopedija,…
Za razliku od toga, iz masterplana se po broju planiranih kreveta već sada može zaključiti da će četiri djelatnosti definitivno biti spojene, pri čemu nije poznato hoće li sjedište biti u Varaždinu ili Čakovcu. Naime, jedan od kriterija “održivosti” je minimalni broj kreveta po odjelu, a on iznosi 15. Po tom kriteriju, niti jedan odjel u Općoj bolnici Varaždin trenutno nije “neodrživ”, jer svi imaju 15 ili više ugovorenih kreveta s HZZO-om. 

Međutim, budući da je planom u sljedeće dvije godine predviđeno “kresanje” broja ugovorenih postelja, u varaždinskoj bolnici neodrživa će postati tri odjela: Urologija, Otorinolaringologija i Okulistika. Uz njih, udruživanje čeka i djelatnost zaraze budući da je masterplanom u čakovečkoj bolnici 2016. predviđeno svega 10 kreveta za tu djelatnost.

– Funkcionalnim povezivanjem određeni broj kreveta će se zbrojiti u obje bolnice i odjeli će ostati na našem području – napominjue Smoljanec.

“Masterplan bolnica – kozmetička promjena”

– Problem nedostatka liječnika i lista čekanja u pojedinim bolnicama rješavaju se migracijom liječnika u druge spojene bolnice iako ih i u matičnim bolnicama ima premalo – upozorava dr. Kovačić, predsjednik HDZ-ovog Povjerenstva za zdravstvo Varaždinske županije. Smatra da predstavljeni Nacionalni plan razvoja bolnica predstavlja kozmetičku promjenu.

– Tzv. funkcionalno spajanje bolnica bez cjelovite reorganizacije ukupnog zdravstvenog sustava neće dovesti do bitnih ušteda niti do poboljšanja zdravstvene zaštite, dapače suprotno. Radi se zapravo o parcijalnom pokušaju reorganizacije općih bolnica, KBC-a i klinika, dok o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalnim bolnicama nema ništa – navodi Kovačić. Napominje da nije jasno što u praksi znači funkcionalno spajanje.

– Kako će se kreirati zdravstveni proračuni tih ustanova? Kako će funkcionirati uprave? Što će biti nakon procesa sanacije? Je li to uopće zakonito s obzirom na to da su vlasnici bolnica županije? – pita se Kovačić i navodi da ispada da se masterplan odnosi samo na zdravstvene ustanove u procesu sanacije, a ne na cjelokupni zdravstveni sustav.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje