Povežite se s nama

Život i društvo

Četiri općine osnivaju Turističku zajednicu Varaždinski bregi

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 4. svibnja, u prostorijama Općine Gornji Kneginec potpisan je Sporazum o osnivanju Turističke zajednice Varaždinski bregi.

Nova Turistička zajednica osniva se za područje općina Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec te je pravni sljedbenik Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec koja više neće postojati, dok će sjedište nove Turističke zajednice biti u Turčinu.

Sporazum su, temeljem prethodnih suglasnosti općinskih vijeća, potpisali općinski načelnici Bruno Hranić, Marin Bosilj, Nikola Žganec i Goran Kaniški.

Osnivanje Turističke zajednice potiče se zbog racionalnijeg korištenja ljudskih, financijski i prostornih resursa u turizmu, stvaranju zajedničke ujednačene politike turističkog razvoja na svom prostoru i poštujući potrebe te posebnosti svake jedinice lokalne samouprave. Novom Turističkom zajednicom želi se omogućiti razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa područja četiri općine.

Za rad nove Turističke zajednice općine će osigurati najmanje 150.000,00 kuna godišnje i to razmjerno prema broju stanovnika: Općine Gornji Kneginec i Vidovec po 32 % iznosa svaka, Općina Sveti Ilija 22 %, a Općina Beretinec 14 % ukupnog iznosa. Općina Gornji Kneginec osigurat će sjedište Turističke zajednice dok će sve općine zajedno osigurati troškove direktora, knjigovodstva i ostalih troškova koje proizlaze iz zakonskih obveza. Treba naglasiti kako će se iz tog iznosa financirati sve manifestacije koje će se održavati na prostoru navedenih općina.

Nove zakonske odredbe omogućuju povećanje djelokruga turističkih zajednica na više općina/gradova kao i mogućnost za dobivanje sredstava Ministarstva turizma i sporta za osnutak istih. Turistička zajednica „Varaždinski bregi“ značit će novi zamašnjak razvoju turizma na ovom području. Zajednički nastup na tržištu kao i stvaranje novih turističkih sadržaja prilika su za uspješniji razvoj turizma, ali i logičan korak s obzirom da sve četiri općine imaju zajedničku povijest, gastronomiju, tradiciju i kompatibilnu turističku ponudu.

Podsjetimo da su u našoj županiji, zahvaljujući novim zakonskim regulativama, već osnovane dvije nove Turističke zajednice: „Centar svijeta“ (koja povezuje Grad Ludbreg i pet susjednih općina) i „Sjever Zagorja“ (koja udružuje šest općina na sjeverozapadu županije).

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje