Povežite se s nama

Međimurje

Četrnaest stipendista Zaklade Mikec dolazi iz Preloga

Objavljeno:

- dana

I ove je godine Zaklada Mikec nastavila sa svojim djelovanjem, putem dodjele stipendija studentima s područja Međimurske županije.

Zaklada Mikec osnovana je 2016. godine, osnivač Zaklade je dr. Mikec Antun, dipl. ing, koji ujedno i osigurava sva sredstva za rad Zaklade, primarna svrha Zaklade je dodjela stipendija nadarenim studentima slabijeg imovinskog stanja s područja Međimurja.

Članovi Zakladne uprave su: Bergovec Mijo, prof. dr. sc., Hoblaj Antun, vlč., Kolarek Ljubomir, dr. vet. med., Kolarić Juraj, mons. prof. dr., Posavec Matija, mag. ing. Mikec Neven, dipl. oec., predsjednik Zakladne uprave.

Od svog osnivanja Zaklada je kroz stipendiranja i ostale donacije dodijelila ukupno preko 4.400.000 kuna. Ukupno je do ove godine dodijeljeno 312 stipendija: za akademsku godinu 2016/2017. dodijeljeno je 48 stipendija, 2017/2018. dodijeljeno je 55 stipendija, 2018/2019. dodijeljene su 53 stipendije, za 2019/2020. dodijeljene su 54 stipendije, za 2020/2021. dodijeljeno je 50 stipendija, a za 2021/2022. dodijeljene su 52 stipendije.

U sedmoj godini rada osnivač je za rad Zaklade osigurao iznos od preko 800.000 kuna.

Iznos mjesečne stipendije je povećan sa 1.100,00 kn mjesečno, koliko je isplaćivano u proteklim godinama, na 1.300,00 kn mjesečno.

Za akademsku godinu 2022/2023. dodijeljeno je 48 stipendija u iznosu od 1.300,00 kn mjesečno za razdoblje od 01.10.2022. godine do 30.09.2023. godine.

Kriteriji za novo prijavljene kandidate su bili: prioritetno socijalni kriterij, odnosno imovinsko stanje, i deficitarnost zanimanja s obzirom na tržište rada, te uz njih i težina fakulteta i razina obrazovne ustanove, prosjek ocjena i preporuke, a sve prema podacima koji su dostupni iz prijava kandidata, priložene dokumentacije i saznanja članova Zakladne uprave.

Prilikom odluke o dodjeli stipendija prednost su imali prošlogodišnji stipendisti koji su imali prosjek ocjena 4,3 ili veći. Među ovogodišnjim primateljima stipendija, našlo se i 14 studenata s područja Grada Preloga.

– Veliko mi je zadovoljstvo što je i ove godine, među primateljima stipendija, veliki broj stipendista s područja Preloga. Mi, kao jedinica lokalne samouprave, moramo činiti sve što je u našoj moći, kako bi tim mladim ljudima osigurali, da nakon završetka fakulteta, svoj životni i poslovni put nastave na području Grada Preloga – istakao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje