Povežite se s nama

Međimurje

„Ciganin, ali najljepši“ dobio „Gjalskog“ i svoju predstavu

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Kristian Novak je krajem listopada za roman „Ciganin, ali najljepši“ primio Književnu nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“, koja se dodjeljuje za najbolje objavljeno prozno djelo.

Svečanost dodjele ove književne nagrade održana je u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.
Peteročlano povjerenstvo, koje su činili članovi Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić i Ivica Matičević, književnica, profesorica i dobitnica „Gjalskog“ 2014. godine Julijana Matanović te profesorice hrvatskog jezika i članice Odbora Sofija Keča i Ingrid Lončar, jednoglasno je dodijelio Novaku nagradu koja se sastoji od povelje, plakete i novčanog iznosa.

Pohvale

Predsjednik Prosudbenog povjerenstva Stjepan Čuić proglasio je Novakov roman „najboljim u zadnjih dvadeset godina, djelom koje će biti upamćeno u hrvatskoj suvremenoj književnosti i koje se može usporediti s Marinkovićevim ‘Kiklopom’ i romanom ‘Mirisi, zlato i tamjan’ Slobodana Novaka“.

Književni urednik Kruno Lokotar naziva Novaka jedinstvenom pojavom u književnom svijetu i ističe da „Ciganin, ali najljepši“ definitivno potvrđuje status nezaobilaznoga književnog štiva u hrvatskoj suvremenoj književnosti.

U Drami HNK-a u Zagrebu priprema se praizvedba ovog romana u dramatizaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana

– Iako se pojam “senzacionalizma” u današnje vrijeme koristi u različite, pa i neprimjerene svrhe, ovaj epitet s punim pravom može se pripisati ovogodišnjem laureatu, dobitniku Književne nagrade “Ksaver Šandor Gjalski”, Kristianu Novaku za iznimno djelo koje ispisuje hrvatsku književnu povijest: Romski protagonist Sandi, koji je romanu dao ime, velik i važan lik novije hrvatske proze, i njegova ispovijed Japici, opisi romskog života u Đinjcu i naputci o odrješenju od simboličko-iracionalnih čvorova iskustva što ih je za osobne zemaljske orijentire svezao strašni pauk – najupečatljivija su mjesta romana, dokaz izvorne i duboke Novakove imaginacije i stvaralačkog umijeća, mjesta koja stvaraju razliku u suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj prozi, ne samo u posljednjih nekoliko godina, nego i desetljeća – stoji u obrazloženju Ivice Matičevića.

Spomenimo i da je autor Kristian Novak, koji je osnovnu školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu, u listopadu ove godine za isti roman dobio književnu Nagradu „Fran Galović“ u Koprivnici.

Također, u Drami HNK-a u Zagrebu priprema se praizvedba ovog romana u dramatizaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana, koja će se održati 30. prosinca. U predstavi glume Filip Vidović, Nina Violić, Franjo Kuhar, Ivan Glowatzky, Barbara Vicković, Ana Begić, Ksenija Marinković, Nikša Kušelj, Jelena Perčin i Kristijan Potočki.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Matija Posavec na lokalne izbore izlazi s novoosnovanom strankom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matija Posavec HNS je napustio u listopadu 2019. godine pa je Međimursku županiju nastavio voditi kao nestranački župan.

Na nadolazeće lokalne izbore koji će se održati u svibnju izaći će s novom strankom koju je osnovao. Stranka će se zvati Nezavisna lista Matije Posavca. Osnivačka sjednica njezine Skupštine već je održana, a postupak registracije pri Ministarstvu uprave je u tijeku, piše Jutarnji list.

– Počeo sam s procesom osnivanja nove stranke. Imat ćemo kandidate na gotovo svim razinama u Međimurskoj županiji, dakle za načelnike, gradonačelnike i župana te liste za predstavnička tijela. Nova stranka na ove će izbore izaći samo na području Međimurske županije, a nakon lokalnih izbora planiram stvarati centristički politički savez na sjeveru Hrvatske. Za početak će to biti regionalna stranka. Ponudit ću platformu i program, a tko će nam se sve pridružiti, vidjet ćemo – izjavio je župan Posavec.

Još uvijek nije razrješio dilemu hoće li se natjecati za treći mandat na Županiji ili prvi put za gradonačelnika Čakovca. Odluku će donijeti u ožujku, dodao je.

Ako se odluči natjecati za župana, borit će se protiv HDZ-ova kandidata Gorana Gotala, tajnika kabineta ministra graditeljstva Darka Horvata, i SDP-ova Marija Medveda, trenutačno čakovečkoga dogradonačelnika.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati