Povežite se s nama

Događanja

Cijelu noć tulumarili u školi – uz knjige!

Objavljeno:

- dana

UZBUDLJIVI NOĆNI ČITATELJSKI SUSRET

Projekt kojim se potiče čitanje iz užitka održan u OŠ Ivanec, iz koje je potekao, ali i još 22 škole iz cijele Hrvatske

Ovog vikenda je 17 učenika sedmih i osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec cijelu noć “tulumarilo” u školi. Smješteni u vreće za spavanje čitali su ulomke iz raznih knjiga, Harryja Pottera, Ježeve kućice, Krika, Nogometne utakmice… Putem Skypea družili su se s 3. OŠ iz Bjelovara, OŠ Belica iz Belice te Industrijsko–obrtničkom školom iz Siska, igrali su twister, jeli kolače, a učiteljica Ivana im je iz čitala iz vlastitog ebooka i tako ih upoznala s novom vrstom medija za literarnu umjetnost.

Baš užitak!

Bila je to posebna “fešta”: sve se ovo zbivalo u sklopu “Tuluma s(l)ova”, noćnog čitateljskog susreta koji su u ivanečkoj školi pripremile knjižničarke Draženka Stančić i Danijela Peček. Projekt kojim se potiče čitanje iz užitka potekao je upravo iz ivanečke škole, koja je “zarazila” cijelu Hrvatsku.

– Noćni susret je prošli vikend održan u 23 školske knjižnice, a sedam će ih s projektom započeti u studenome. Uz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, u projekt su se ove godine iz Varaždinske županije uključile OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika, VI. OŠ Varaždin, Gospodarska škola te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina – izvijestila je Draženka Stančić.

Od nje smo doznali da su u ivanečkoj školi, osim ceremonijalnog čitanja iz užitka, održane i radionice na kojima su učenici pod vodstvom pedagoginje Vesne Vitez smišljali i potom čitali Zmajske priče, koje su učiteljice povijesti Suzana Jagić i Sonja Poljak kasnije preoblikovale u osobne Zmajske knjižice, koje su ostale u vlasništvu učenika. Djeca su ujutro zahvalila knjižničarkama što su im omogućili takav doživljaj, jer im je bilo odlično.

Oduševljenje

Oduševljeno je bilo i 30-ak učenika Gospodarske škole koji su “tulumarili” poslijepodne. – Učenicima je bilo lijepo i zanimljivo, družili su se, čitali, slušali jedni druge. Smatraju da će im to pomoći u lakšem odabiru novih knjiga za čitanje. Zaključuju da trebaju i žele više čitati i razvijati svoje čitateljske navike te da bi takvih susreta trebalo biti više – navela je Barbara Dukarić, knjižničarka Gospodarske škole Varaždin, i otkrila da su druženje završili motom “Svaki tjedan u školskoj knjižnici tulum jedan”.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati