Povežite se s nama

Međimurje

Cikloturisti će kroz Međimurje upoznavati jedinstveni svijet europske Amazone

Objavljeno:

- dana

Razvoj cikloturizma već je nekoliko godina u središtu pozornosti turističkih djelatnika Međimurske županije. Ova trenutno najbrže rastuća turistička grana europskoj ekonomiji godišnje pridonosi s oko 70 milijardi eura, što otprilike odgovara vrijednosti koju osiguravaju kružna putovanja brodovima.

Međimurska županija je u svojim promišljanjima otišla i korak dalje te je usporedno s razvojem cikloturističke infrastrukture započela i s ulaganjima u popratne sadržaje. I to ne nasumične već ciljane, one koje Međimurje čine jedinstvenim krajem u ovom dijelu Europe, ali i svijeta. Riječ je o međimurskoj popevki, arheološkoj i sakralnoj baštini, mlinu na Muri, ispiranju zlata na Dravi, Starome gradu Zrinskih, prirodnoj baštini, kulturi vina, tradicionalnoj međimurskoj gastronomiji, životu i djelu dr. Rudolfa Steinera, sportu i rekreaciji. Sve te posebnosti su kroz projekt Ekomuzeja „Međimurje malo“ već dobile ili će to biti učinjeno u skoroj budućnosti, svoj centar za posjetitelje.

– Trebalo je dobro osmisliti cijelu priču, osigurati infrastrukturu, lokacije na kojima će posjetitelji moći sami ispirati zlato, učiti o biodinamici, kušati naša vina ili doživjeti nekadašnji način života mlinara na Muri i drugo. Cikloturizam dolazi kao nadogradnja cijele ideje. Naime, posjetitelji će sve lokacije uključene u mrežu Ekomuzeja „Međimurje malo“ moći obilaziti na biciklima koristeći se pritom već postojećim cikloturističkim trasama – objašnjava Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije.

Nije dovoljno osigurati samo infrastrukturu, već i pronaći način kako privuče posjetitelje. U cilju promocije cikloturističke ponude na stranim tržištima, Međimurje se među ostalim uključilo i u trogodišnji projekt „Amazon of Europe Bike Trail“ koji se polako privodi kraju. Projekt povezuje pet država, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Srbiju, 15 projektnih partnera i 10 pridruženih partnera. Sve njih pak povezuju tri rijeke, Mura, Drava i Dunav.

– Upravo su rijeke najvažnija poveznica svih sudionika, kao i za aktivnosti vezane uz sam projekt, a sve s ciljem razvoja jedinstvenog turističkog proizvoda. Riječ je o području budućeg UNESCO-ova peterodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, poznatog po biološkoj raznolikosti. Ekomuzeju „Međimurje malo“ i cikloturizmu zajednička je upravo ideja o očuvanju okoliša. Stoga će svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu koji odaberu „Amazon of Europe Bike Trail“ za idući odmor izravno doprinijeti zaštiti prirode putem programa „Bicikliraj za prirodu“ koji je provodio jedan od projektnih partnera WWF Adria – dodaje Grula.

Povezivanje s austrijskim turističkim agencija trebalo bi doprinijeti povećanom priljevu gostiju.

– Austrijanci imaju iskustva s prodajom cikloturističkih paketa na zapadnom tržištu, a dio njih će zasigurno svoju biciklističku avanturu doživjeti i u Međimurju – zaključio je Grula.

Osim turističkog proizvoda projekt „Amazon of Europe Bike Trail“ utječe na poboljšanje suradnje među regijama pridonoseći njegovoj održivoj mobilnosti duž budućeg UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ kao održive ekoturističke makro destinacije koja objedinjuje pet država i koja će u budućnosti podržavati projekte povezane sa zaštitom prirode na tom području. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,2 milijuna eura.

Postojeće biciklističke staze, čija ukupna dužina kroz svih pet država iznosi više od 1000 kilometara, bit će povezane i opremljene odgovarajućom infrastrukturom poput odmarališta i info točaka, duž riječnih obala unutar planiranog prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“.

Kroz Međimurje prolaze tri etape

U lipnju 2018. godine, Tuististička zajednica Međimurske županije se uključila u projekt „Amazon of Europe Bike Trail“ zajedno s vodećim partnerom, slovenskim Zavodom „Iskriva“ te pridruženim partnerima iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Italije.

Ukupan budžet TZ-a Međimurske županije je 175.000 eura. Kroz Međimursku županiju prolaze tri etape: Banovci – Mursko Središće, Mursko Središće – Donji Vidovec te Donji Vidovec – Prelog – Varaždin. U tijeku je označavanje staze u Međimurskoj županiji, a izgraditi će se dva odmorišta sa stalcima za bicikle i postaviti tri velika info panoa i dva mala info panoa sa stalcima za bicikle.

Staza se inače sastoji od sjeverne  rute s 11 etapa i južne rute sa 16 etapa. Svi koji se odluče za ovu biciklističku avanturu moći će uživati u gotovo milijun hektara prirodnog prostora uz rijeke Muru, Dravu i Dunav. Polazna točka je kod mjesta Mureck u Austriji, a staza završava u Mađarskoj kod naselja Mohács.

Osim u bicikliranju, izletnici mogu uživati u vožnju kanuima, raftingu i kupanju. Zbog širenja ponude lokalnih zajednica uz tri rijeke u ponudi su organizirani izleti u prirodu, promatranje i fotografiranje ptica i jahanje konja. Oni željni većeg komfora na izbor imaju i luksuzni smještaj u toplicama i spa centrima. Sve je začinjeno lokalnom gastronomijom i izvornim specijalitetima. S obzirom da se na promociji projekta još uvijek intenzivno radi, ponuda će se obogaćivati pa svatko tko se odluči za ovakav oblik razonode ili odmora, zasigurno neće pogriješiti.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!