Povežite se s nama

Međimurje

Cikloturizam bilježi godišnji rast od 10 posto

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

U Ministarstvu turizma zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, potpisala je Ugovor o potpori za razvoj cikloturizma.

Potpisom ugovora dobivenu potporu Međimurska županija će uložiti u projekte unapređenje cikloturizma u 2017. godini. Tom je prilikom ministar turizma Gari Cappelli istaknuo, kako je cikloturizam jedan od najznačajnijih turističkih proizvoda kontinentalne Hrvatske, te da su potpisane potpore prve u nizu koje će Ministarstvo osigurati u svom proračunu.

U Međimurskoj županiji nalazi se oko 700 kilometara uređenih biciklističkih staza

– Dodijeljena sredstva bit će veliki poticaj daljnjem razvoju i rastu cikloturizma u Međimurskoj županiji. Ovo je ujedno i priznanje za sva naša dosadašnja ulaganja u cikloturističku infrastrukturu i standard smještajnih objekata, koji u Međimurju postoje već dugi niz godina. Naime, cikloturizam u Međimurju bilježi rast od 10 posto godišnje, a takav se trend nastavlja i dalje – istaknula je zamjenica međimurskog župana, Sandra Herman.

Inače, zanimanje cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske iz godine u godinu je sve veći, što naše najsjevernije županije itekako koriste. Posebno se u tome ističe upravo Međimurska županija, na čijem se području nalazi 480 kilometara označenih biciklističkih ruta po asfaltnim cestama s malom frekvencijom automobilskog prometa, potpunom pokrivenosti GPS signalom i uređenim odmorištima, te još 200-tinjak kilometara ostalih biciklističkih staza. Kako bi se cikloturizam razvio u punom obliku, Međimurje sudjeluje i u nekoliko projekata prekogranične suradnje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje