Povežite se s nama

Život i društvo

Cilj: ekonomisti lakše do posla nakon srednje škole

Objavljeno:

- dana

NOVO

Učenici Srednje škole Ivanec koji se školuju za zanimanje ekonomist, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja trebali bi lakše pronaći posao u struci. Upravo je to cilj EU projekta Suvremene metode u nastavi – SMUN, koji se u toj školi provodi u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.“. Vrijedan je 1,5 milijuna kuna, a u potpunosti se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Srednja škola Ivanec, dok je partner na projektu Ekonomska škola Šibenik.

– Projekt SMUN se provodi u sklopu srednjoškolskog strukovnog obrazovanja za smjer ekonomist, a cilj je podići zapošljivost i relevantnost učeničkih kvalifikacija na tržištu rada te im na taj način olakšati pronalazak posla u struci. Provedbom projekta se pruža potpora ustanovama strukovnog obrazovanja i njihovim nastavnicima. Učenicima se pak dugoročno osiguravaju uvjeti za stjecanje modernih kompetencija, dok pristup najnovijim tehnologijama i izvođenje praktičnih zadataka iz računovodstva na računalu u konačnici podiže zapošljivost i relevantnost učenika na tržištu rada – istaknule su na nedavnom predstavljanju projekta mr. sc. Lidija Kozina, ravnateljica ivanečke škole, i Andrijana Rožman, voditeljica projekta.

Praktična znanja

Planira se modernizacija petorih postojećih kurikuluma: Računovodstvo – 3. i 4. razred, Vježbenička tvrtka – 3. i 4. razred i Analiza financijskih izvještaja – 4. razred za zanimanje ekonomist, da bi učenici nakon završenog obrazovanja imali veća praktična znanja nego sada.

Uključeni će biti učenici trećih i četvrtih razreda te 14 nastavnika škola u Ivancu i Šibeniku.

– Obje škole su tijekom godina stekle bogato iskustvo na provedbi različitih projekta te provode srodne obrazovne programe i imaju jednake ciljeve koji su ponajviše vezani uz unaprjeđenje ljudskog kapitala u obrazovanju kroz modernizaciju školskih kurikuluma u skladu s potrebama tržišta rada – ističu iz Srednje škole Ivanec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U sklopu Erasmus + projekta u Varaždinu borave sudionici iz pet zemalja Europske unije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Erasmus + projekta “Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions” u gradu Varaždinu od 18. listopada do 22. listopada 2021. godine borave sudionici iz pet zemalja Europske unije, Francuske, Grčke, Makedonije, Turske i Portugala. 

Riječ je  o „sportskom“ projektu, a ciljevi projekta su razvoj interesa za sportske aktivnosti kod učenika te upoznavanje s kulturom i tradicijom zemalja partnera.

Svaka zemlja kroz ovaj projekt predstavila je sportove tipične za svoju zemlju. Domaćin sudionicima je Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti, odnosno Gimnazija Žiger.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ime Gradonačelnika Grada Varaždina sudionike su jučer, 21. listopada 2021. godine, pozdravile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić.

Sudionici iz navedenih pet zemalja izrazili su zadovoljstvo boravkom u Hrvatskoj i Gradu Varaždinu, a posebice ih se dojmila susretljivost i ljubaznost Varaždinki i Varaždinaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje