Povežite se s nama

Život i društvo

“Cilj je nastavak ravnomjernog razvoja cijele Općine Petrijanec”

Objavljeno:

- dana

U lov na novi četverogodišnji mandat na čelu Općine Petrijanec kreće SDP-ov Željko Posavec.
Posavec je rođen 21. svibnja 1989. godine te je jedan od najmlađih načelnika u našoj zemlji.

Pohađao je Osnovnu školu u Petrijancu, a nakon toga Elektrostrojarsku školu u Varaždinu. Završetkom fakulteta u Mariboru stekao je zvanje magistra strojarstva.

Svoju poslovnu karijeru započinje u srednjoj školi u kojoj i danas radi. U međuvremenu je radio na Sveučilištu Sjever i Veleučilištu u Bjelovaru te stekao zvanje asistenta. Nakon položenih pedagoških kompetencija i stručnog ispita uspješno je stekao zvanje profesora mentora.

Prije uključivanja u politiku isticao se brojnim aktivnostima u školi te, naravno, na brojnim natjecanjima, od kojih izdvajamo samo neke: RoboCup natjecanje u Nagoyi u Japanu ili pak svjetsko RoboCup natjecanje u Leipzigu u Njemačkoj. U svojoj struci često je bio sudionik državnih natjecanja iz tokarenja i dizajniranja računalom te je provodio brojne aktivnosti i predavanja, sve u cilju dodatnog usavršavanja. Otac je jednog djeteta i živi u obiteljskoj kući u Majerju. Ističe da nije uvijek lako posvetiti se obitelji, uz dva posla, onaj u školi i u Općini. Međutim, ima podršku svoje supruge Saše i vjeruje da će i u idućem mandatu voditi Općinu Petrijanec jednako uspješno kao i u svom prvom mandatu.

Brojna ulaganja

– Počnimo od najmlađih, vrtićke djece i predškolskog odgoja, za njih je najvažnija dogradnja Dječjeg vrtića u Petrijancu. Projekt je bio vrijedan 3,3 milijuna kuna. Resorno ministarstvo je sufinanciralo projekt s 1,6 milijuna kuna. Za roditelje je najvažnija niža cijena vrtića, koju smo uveli od 2018. godine. Za srednjoškolce smo uveli stipendije, pa tako svake godine stipendiramo 30-ak učenika i 50 studenata. Važna nam je bila i energetska obnova, pa su tako sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj obnovljeni Društveni dom u Novoj Vesi s 340.000 kuna, a sportski objekt s 314.000 kuna. Zatim su provedene rekonstrukcija, energetska obnova i dogradnja Društvenog doma u Družbincu u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, a taj je projekt sufinanciralo Ministarstvo prostornoga uređenja i graditeljstva s 405.000 kuna. Kada govorimo o trećoj dobi, već treću godinu provodimo projekt za žene „Pomoć u zajednici za starije osobe“. Nositelj projekta vrijednog 2,2 milijuna kuna u prvoj fazi bila je Općina Petrijanec i stopostotno je financiran iz Europskoga socijalnog fonda. U drugoj fazi projekt provodi Udruga umirovljenika Petrijanec u partnerstvu s Općinom. Radi se o hvalevrijednom projektu koji ima dvostruku socijalnu komponentu. Prva je zapošljavanje ranjivih skupina teže zapošljivih žena, dok je druga briga o onim najugroženijim skupinama našeg društva, starijima i samačkim domaćinstvima. Kroz taj projekt je zaposleno 10 žena i projekt nailazi na izrazito pozitivne reakcije – o uspjesima u protekle četiri godine istaknuo je Posavec.

Za Općinu Petrijanec bilo je vrlo važno uvođenje ekološke rasvjete. Provedena su dva projekta uvođenja LED rasvjete. Prvi je vrijedan 620.000 kuna. U prvoj fazi je na najprometnijom dijelu ceste D2 i nekoliko nerazvrstanih cesta, odvojku Zelendvorske ulice i Ulici bana Jelačića postavljena ovakva rasvjeta. Taj je projekt financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s 200.000 kuna. Tim je projektom nastavljena modernizacija rasvjete u Strmcu Podravskom i Družbincu s ukupno 291 svjetiljkom. Projekt je bio vrijedan 596.000 kuna, a 200.000 kuna dalo je Ministarstvo.

Puno je uloženo i u cestogradnju te dva groblja.

– Prvi projekt koji smo proveli bio je „Rekonstrukcija ceste i oborinske kanalizacije nerazvrstane ceste – Ulica Butina“. Vrijednost je iznosila 1,8 milijuna kuna, a sufinancirala ga je u potpunosti APPRRR iz mjere 7.2.2. Nastavili smo s podizanjem razine komunalnog standarda u Ulici Alojzija Stepinca u Petrijancu, u kojoj smo uložili 640.000 kuna u obnovu i proširenje ceste za dvosmjernu kolničku traku. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja s 250.000 kuna. Radili smo na sanaciji, proširivanju i odvodnji Radničke ulice u Majerju. Taj projekt bio je vrijedan 2,5 milijuna kuna, a poduprlo ga je Ministarstvo graditeljstva s 315.000 kuna. Također, asfaltirali smo i sanirali produžetak Ulice braće Radić u Petrijancu, dio Ulice Matije Gupca u Majerju i Vrtnu ulicu u Majerju. Taj projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja sa 100.000 kuna. Trenutno odrađujemo drugi projekt sličan prethodnom, radi se o odvojku Zelendvorske ulice u Petrijancu, spojnoj cesti Ulice braće Radić s državnom cestom D2 i Novoj ulici u Petrijancu. I taj je projekt financijski podržalo Ministarstvo regionalnoga razvoja sa 100.000 kuna. Proveli smo projekt parternog uređenja groblja u Novoj Vesi, gdje smo tlakavcima napravili nove staze, zamijenili kompletnu ogradu, obnovili grobnu kuću te uveli sustav grijanja i hlađenja. Taj je projekt bio vrijedan 560.000 kuna. Sličan projekt proveli smo na groblju u Petrijancu, gdje smo dvije glavne staze opločili betonskim tlakavcima, zamijenili ogradu na prednjoj i istočnoj strani te posadili nove tuje. Projekt je sufinanciran iz LAG-a „Sjeverozapad“ s 252.000 kuna, a ukupna vrijednost iznosila je 540.000 kuna – objasnio je načelnik.

Željko Posavec nada se da će Petrijanec voditi i iduće četiri godine.

– Nalazimo se u teškim vremenima koja ne trpe nesnalaženje i eksperimente. Jamčim zadržavanje postignutog standarda, završetak ključnih projekata i nastavak ravnomjernog razvoja svih mjesnih odbora Općine Petrijanec. Spreman sam odlučno, odgovorno i transparentno nastaviti voditi Općinu Petrijanec u smjeru razvoja rasta. I u ovome mandatu nudim vam zajamčenu sigurnost, ali i priliku za još kvalitetniji život te odgovor na sve izazove života u budućnosti – poručio je Posavec.

Stara škola ide u obnovu

Općini Petrijanec u veljači je “prošao” vrlo važan projekt energetske obnove zgrade stare škole na Trgu svetog Petra 9 u Petrijancu. Cijeli projekt vrijedan je gotovo 3 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je kroz natječaj sufinanciranje u iznosu od milijun kuna. Općina planira sredstva za ovo tražiti i od Ministarstva kulture i medija jer se radi o zaštićenom nepokretnom kulturnom dobru.

– Stara škola je u vlasništvu Općine Petrijanec, sastoji se od četiriju etaža, i ishodili smo za nju uporabnu dozvolu da je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine. Natječaj za ovu obnovu otvoren je 11. prosinca 2020. točno u 9 sati, Općina Petrijanec se u 9.00 prijavila na natječaj i bio je to peti zaprimljeni projekt na Fondu za zaštitu okoliša te je odobren nakon što smo primili obavijest da je natječaj trajao manje od minute. Odobren nam je maksimalan iznos sredstava po tom natječaju. Ukupni fond sredstava na razini države iznosio je 9,7 milijuna kuna, odobreno je samo 11 projekata i ponosan sam da je jedan od njih i naš. Pokazali smo da smo ponovno bili među najspremnijima te u mome mandatu nismo propustili nijedan natječaj u kojem smo dobili novac za poboljšanje u Općini Petrijanec. Obnovom će se stara škola savršeno uklopiti u novu vizuru Trga svetog Petra, imamo šest mjeseci za pokretanje javne nabave i 18 mjeseci za završetak radova. U navedenu zgradu se nije ulagalo otkad je 1955. godine u Petrijancu izgrađena nova škola. Nakon obnove iznutra s instalacijama te nove ovojnice, zgrada će biti u energetskom razredu B – objasnio je načelnik Posavec.

Plan je da se u staru školu preseli općinska uprava, a zgrada u kojoj je sada smještena Općina Petrijanec trebala bi postati poduzetnički inkubator.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!