Povežite se s nama

U fokusu

Cilj jednosmjenska nastava i dogradnja dvaju dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

SVETI JURAJ NA BREGU

Proslava Dana Općine Sveti Juraj na Bregu zaključena je svečanom sjednicom, koja je bila prilika da se mještani i njihovi brojni gosti upoznaju sa svime što je učinjeno u proteklom razdoblju.

Općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović pohvalio se brojnim uspješno provedenim projektima koji će u velikoj mjeri poboljšati život mještana ove općine. Ono na što su posebno ponosni je dogradnja škole i izgradnja školske dvorane.
36 km kanalizacije

– Jedna smo od rijetkih općina koja se može pohvaliti pozitivnim prirastom stanovništva, pa je svaka investicija u školstvo na području Općine ulaganje u budućnost. Sljedeći korak nam je da u suradnji s Međimurskom županijom pronađemo rješenje kojim ćemo moći uvesti jednosmjensku nastavu – rekao je na početku svog izlaganja načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Najskuplji projekt zasigurno je investicija u sustav odvodnje otpadnih voda te rekonstrukciju vodovodne mreže i prometnica. Dosad je u ove poslove uloženo više od 50 milijuna kuna. Općina je tako dobila 36 kilometara kanalizacije, čime su u potpunosti obuhvaćena naselja Lopatinec, Brezje i Mali Mihaljevec te dio naselja Pleškovec, Vučetinec i Zasadbreg. Ono što je mještane posebno razveselilo jest informacija da će svih 1.300 priključaka na novi sustav odvodnje biti besplatni.

Briga za mlade

– Kanalizaciju i vodovod prate radovi i na prometnicama, pa smo tako sanirali oko 27 kilometara cesta, što čini gotovo 50 posto ukupne dužine prometnica u Općini – dodaje načelnik.
Radilo se i na sanaciji klizišta na groblju, problemu koji se pojavio 2014. godine nakon ekstremno velikih količina padalina.

Radilo se podjednako na domovima kulture u svih devet naselja i svi objekti su legalizirani

– Radilo se podjednako i na domovina kulture u svih devet naselja. U Brezju i Frkanovcu obavljena je dogradnja i uređenje interijera. U Zasadbregu, Lopatincu, Dragoslavcu, Malom Mihaljevcu i Okruglom Vrhu realizirani su radovi na vanjskim dijelovima objekata. Treba napomenuti i kako su svi objekti legalizirani.
Briga za mlade uvijek je bila u središtu pažnje općinske vlasti, pa se tako 43-oje studenata pomaže kroz sustav stipendija s 300, odnosno 500 kuna, ovisno o mjestu školovanja, te se sufinancira boravak 162-oje djece u dječjim vrtićima.

Nagrade i priznanja

– Općina godišnje izdvaja oko 1,5 milijuna kuna za socijalne programe, a u narednom razdoblju u planu je dogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića u Lopatincu, kao i obnova vrtića u Brezju – zaključuje A. Nagrajsalović.

I tu ne prestaju planovi za budućnost. Radit će se na završetku kanalizacijskog sustava u preostalim dijelovima općinskih naselja, 300 tisuća kuna osigurano je za modernizaciju javne rasvjete, uvodit će se optička mreža, gradit će se sportsko-rekreacijski centri u naseljima Zasadbreg i Vučetinec…

Okupljanje je bila prilika da se najzaslužnijim mještanima uruče godišnje nagrade i priznanja. Onu najvredniju, Nagradu za životno djelo, primio je Stjepan Škrobar. Godišnje nagrade završile su u rukama Udruge žena Breza iz Brezja, Caritasa Župe sv. Juraj na Bregu, svjećarstva Dobošić, Tonka Sabolčeca, Marija Horvata te velečasnog Ivice Puškadije, dok je Zlatni grb Općine Sveti Juraj na Bregu pripao Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Mali Mihaljevec, koje ove godine slavi velikih 85 godina djelovanja.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje