Povežite se s nama

U fokusu

Cilj jednosmjenska nastava i dogradnja dvaju dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

SVETI JURAJ NA BREGU

Proslava Dana Općine Sveti Juraj na Bregu zaključena je svečanom sjednicom, koja je bila prilika da se mještani i njihovi brojni gosti upoznaju sa svime što je učinjeno u proteklom razdoblju.

Općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović pohvalio se brojnim uspješno provedenim projektima koji će u velikoj mjeri poboljšati život mještana ove općine. Ono na što su posebno ponosni je dogradnja škole i izgradnja školske dvorane.
36 km kanalizacije

– Jedna smo od rijetkih općina koja se može pohvaliti pozitivnim prirastom stanovništva, pa je svaka investicija u školstvo na području Općine ulaganje u budućnost. Sljedeći korak nam je da u suradnji s Međimurskom županijom pronađemo rješenje kojim ćemo moći uvesti jednosmjensku nastavu – rekao je na početku svog izlaganja načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Najskuplji projekt zasigurno je investicija u sustav odvodnje otpadnih voda te rekonstrukciju vodovodne mreže i prometnica. Dosad je u ove poslove uloženo više od 50 milijuna kuna. Općina je tako dobila 36 kilometara kanalizacije, čime su u potpunosti obuhvaćena naselja Lopatinec, Brezje i Mali Mihaljevec te dio naselja Pleškovec, Vučetinec i Zasadbreg. Ono što je mještane posebno razveselilo jest informacija da će svih 1.300 priključaka na novi sustav odvodnje biti besplatni.

Briga za mlade

– Kanalizaciju i vodovod prate radovi i na prometnicama, pa smo tako sanirali oko 27 kilometara cesta, što čini gotovo 50 posto ukupne dužine prometnica u Općini – dodaje načelnik.
Radilo se i na sanaciji klizišta na groblju, problemu koji se pojavio 2014. godine nakon ekstremno velikih količina padalina.

Radilo se podjednako na domovima kulture u svih devet naselja i svi objekti su legalizirani

– Radilo se podjednako i na domovina kulture u svih devet naselja. U Brezju i Frkanovcu obavljena je dogradnja i uređenje interijera. U Zasadbregu, Lopatincu, Dragoslavcu, Malom Mihaljevcu i Okruglom Vrhu realizirani su radovi na vanjskim dijelovima objekata. Treba napomenuti i kako su svi objekti legalizirani.
Briga za mlade uvijek je bila u središtu pažnje općinske vlasti, pa se tako 43-oje studenata pomaže kroz sustav stipendija s 300, odnosno 500 kuna, ovisno o mjestu školovanja, te se sufinancira boravak 162-oje djece u dječjim vrtićima.

Nagrade i priznanja

– Općina godišnje izdvaja oko 1,5 milijuna kuna za socijalne programe, a u narednom razdoblju u planu je dogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića u Lopatincu, kao i obnova vrtića u Brezju – zaključuje A. Nagrajsalović.

I tu ne prestaju planovi za budućnost. Radit će se na završetku kanalizacijskog sustava u preostalim dijelovima općinskih naselja, 300 tisuća kuna osigurano je za modernizaciju javne rasvjete, uvodit će se optička mreža, gradit će se sportsko-rekreacijski centri u naseljima Zasadbreg i Vučetinec…

Okupljanje je bila prilika da se najzaslužnijim mještanima uruče godišnje nagrade i priznanja. Onu najvredniju, Nagradu za životno djelo, primio je Stjepan Škrobar. Godišnje nagrade završile su u rukama Udruge žena Breza iz Brezja, Caritasa Župe sv. Juraj na Bregu, svjećarstva Dobošić, Tonka Sabolčeca, Marija Horvata te velečasnog Ivice Puškadije, dok je Zlatni grb Općine Sveti Juraj na Bregu pripao Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Mali Mihaljevec, koje ove godine slavi velikih 85 godina djelovanja.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati