Povežite se s nama

Sport

Cilj su što bolji osobni rezultati na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PLIVANJE

Karlo Rajković, uspješni varaždinski plivač s invaliditetom priprema se za važan nastup na Prvenstvu Hrvatske, Croatia Open koje će se održati u Splitu od 3. do 5. veljače ove godine.

 

Karlo je član PK Barok i pohađa 4. razred Prve gimnazije, odličan je učenik i posebno ga zanimaju predmeti poput matematike i fizike te mu je želja upitali zagrebački Fakultet elektrotehnike i računalstva, ali voli i jezike te uči engleski i njemački u gimnaziji ali i dodatno.

S 12 godina počeo se baviti plivanjem u PK Barok kod trenera Frane Ćiraka i od tada niže brojne uspješne nastupe. Od onih većih treba izdvojiti nastup na Svjetskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Glasgowu 2015. godine gdje je kao član seniorske štafete osvojio  osmo mjesto. Uz nastupe i medalje na brojnim domaća i međunarodnim natjecanjima prošle je godine na Svjetskim igrama mladih sportaša s invaliditetom u Pragu osvojio dva srebra i dvije bronce u kategorijama 100 metara slobodno, 200 mješovito te 100 prsno i 100 delfin.

Za vrijeme zimskih školskih praznika Karlo je vrijeme provodio na Gradskim bazenima Varaždin i vrijedno trenirao svakodnevno dva sata a ponekad i dva puta dnevno. – Bitno je da ostvari dobar rezultat na Prvenstvu Hrvatske u Splitu jer se tamo formira i reprezentacija. Karlov najveći konkurent je Kristijan Vincetić iz Zagreba te mu je dodatna motivacija pobijediti ga u Splitu, rekao je Karlov otac Milan Rajković te dodao kako je Karlo upornim radom napravio prednost od svog tjelesnog nedostatka.

Karlo sada trenira s trenericom PK Barok Nikolinom Gudiček a na prvenstvima nastupa i s ostalim članovima kluba te postiže solidne rezultate. Najdraže discipline su mu 100 m delfin i 100 m slobodno i u njima postiže i najbolje rezultate. – U Splitu mi je cilj popraviti osobne rekorde na 100 m slobodno i 100 m delfin, a ukupno sam se prijavio u pet disciplina. Želio bih se približiti normama za svjetsko i europsko prvenstvo. Nažalost, izgleda da su ovogodišnje Mediteranske igre otkazane pa tako ove godine otpada jedno od vrlo kvalitetnih međunarodnim natjecanja, rekao je Karlo.

Trenutni rezultat na 100 m je minuta i tri sekunde a cilj ej plivati ispod minute dok je na 100 m delfin cilj spustiti se na minutu i šest sekundi.

Karlo intenzivno pliva od petog razreda osnovne škole i danas ne bi mogao zamisliti život bez plivanja. – Plivanje je dio moje svakodnevice. Mog dnevnog rasporeda. Bilo bi mi jako čudno bez plivanja, dodaje Karlo te dodaje kako bi se zahvalio svojoj trenerici Nikolini na radu s njim.

Izvor:
Foto: Damir Ivančić

Sport

Solidni nastupi braće Bengeri na dvije utrke Svjetskog kupa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Tacnu na rijeci Savi u Sloveniji održane su dvije utrke za Svjetski kup u kajak slalomu na kojima je nastupilo 220 natjecatelja iz 19 zemalja.

Kajak kanu klub Varteks na natjecanju su predstavljali braća Katja i Roko Bengeri u sastavu reprezentacije Hrvatske.

Katja Bengeri nastupila je u dvije discipline te se u subotu, 20. travnja u kategoriji kanu jednosjeda (C1) plasirala na 15. mjesto, dok se u kajaku jednosjedu (K1) plasirala na 18. mjesto. Na drugoj utrci u nedjelju, 21. travnja popravila je svoje rezultate te se u kanu jednosjedu plasirala na 11. mjesto, a isti rezultat ostvarila je i u kajaku jednosjedu.

U nedjelju je na utrci nastupio i Roko Bengeri i plasirao se na odlično 35. mjesto u kajaku jednosjedu u konkurenciji 111 natjecatelja.

Nastavite čitati

Sport

NK Varaždinu UEFA licenca i licenca za HNL, Varteksu odbijena licenca za 2. NL

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2024./25. za Uefina klupska natjecanja, uključujući Uefinu Ligu prvakinja te SuperSport HNL, Prvu NL i Drugu NL. 

Za sudjelovanje u Uefinim klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi, UEFA Europa konferencijskoj ligi i UEFA Ligi prvakinja), te SuperSport HNL-u (prvi stupanj), Prvoj NL (drugi stupanj) i Drugoj NL (treći stupanj), tražitelj licence treba ispunjavati kriterije stupnja “A” i “B” iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i/ili Licencu za Drugu NL.

Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a – tijelu 1. stupnja, svim tražiteljima licence dostavljao redovite i iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koje su dostavili klubovi – tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te temeljem Pravilnika donijela odluke o molbama za licence.

Odobrena je tako UEFA i licenca za HNL Nogometnom klubu Varaždin.

Nogometni klub Varteks, trenutno četvrtoplasirana momčad 3. NL Sjever prijavio se za licencu za 2. NL (treći rang hrvatskog nogometa). No, zasad Bumbari nisu dobili licencu.

Na odluke Komisije za licenciranje HNS-a, klubovi čija je molba za licencu odbijena mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja – Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje