Povežite se s nama

Međimurje

Cilj velikog ulaganja: kompletno domaća proizvodnja tovnih svinja

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovečka mesna industrija Vajda će za pet godina upeterostručiti domaću proizvodnju svinja.

Namjera je kompletno domaća proizvodnja u budućnosti, zbog čega će se u proizvodni pogon u Čakovcu uložiti 50 milijuna kuna.
Vajda je lani imala 40 tisuća grla u kooperaciji, ove godine se planira 90 tisuća, sljedeće 130 tisuća, dok bi 2019. godine ta brojka bila 200 tisuća svinja. Domaći uzgoj u ovom trenutku nikako ne zadovoljava potrebe industrije, većina svinja se uvozi i to se želi promijeniti. Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi. – Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo. S ulaskom grupacije Pivac ulaganja su se nastavila te intenzivno nastavljamo s povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa zainteresiranim OPG-ima. Za to je potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. S ovom investicijom ćemo to ostvariti – rekao je u razgovoru s novinarima prošloga tjedna direktor Vajde Vladimir Mesarić.

Tako su ulaganja za Čakovčane imperativ. Nabavljaju se oprema, strojevi i vozni park. Aktualni investicijski projekt će biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova.
Velika ulaganja Od preuzimanja Vajde grupacija Pivac ulaže novac u modernizaciju tvrtke. Samo lani je investirano 11 milijuna kuna za opremu, strojeve, vozni park i druga tehnička poboljšanja. 

Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi

Ulaskom u grupaciju Pivac Vajdi su se, rečeno je, otvorile nove mogućnosti. Uz Mesnu industriju braće Pivac u grupaciji su i karlovačka mesna industrija PPK i Dalmesso iz Klisa. – Grupacija je pozitivan primjer povezivanja domaćih gospodarskih subjekata u prehrambenoj industriji. Interesno i vlasnički je pozitivno. Nema megalomanije, radi se s pokrićem – rekao je direktor Mesarić. Grupacija posluje dobro. Lani je prihod bio 188 milijuna kuna. S novim ulaganjima dolaze i nova radna mjesta, pa se uskoro u Vajdi očekuje 300 zaposlenih. Za tvrtku – kao najvećeg mesoprerađivača u regiji – je dobro, naglasili su iz

Uprave, što ima vlastite dućane pa ne ovisi o trgovačkim lancima.
Što se samog Međimurja tiče, Vajda u Županiji ima 40-ak kooperanata. Treba ih još, pa su razgovor s novinarima iskoristili i kao priliku za javni poziv svim svinjogojcima za suradnju. Dobra preporuka za Vajdu je što ta tvrtka uvijek plaća najkasnije u roku od tjedan dana. U međuvremenu se, u potrazi za domaćim mesom, sklapaju ugovori sa slavonskim kooperantima. – Sve što Vajda treba, prvo tražimo u Međimurju, pa tek onda idemo dalje – vele u Vajdi. U Vajdi se nabavlja najsuvremenija tehnologija, a tvrtka ima kvalitetno hrvatsko meso i sigurno tržište. Ali tu je veliki problem: nema mesara. Ono na što upozoravaju svi hrvatski proizvođači događa se i na poljoprivredno-prehrambenom tržištu – nema radnika. 

– U Strukovnoj školi niti ove godine nije upisan nijedan mesar. Totalni je deficit mesara i prehrambenih tehničara – upozoravaju iz Vajde. Tvrtka je stalno u potrazi za stipendistima, ali nema koga stipendirati.

RAST

2016. 40.000 svinja
2017. 90.000 svinja
2018. 130.000 svinja
2019. 200.000 svinja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje