Povežite se s nama

Međimurje

Cilj velikog ulaganja: kompletno domaća proizvodnja tovnih svinja

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovečka mesna industrija Vajda će za pet godina upeterostručiti domaću proizvodnju svinja.

Namjera je kompletno domaća proizvodnja u budućnosti, zbog čega će se u proizvodni pogon u Čakovcu uložiti 50 milijuna kuna.
Vajda je lani imala 40 tisuća grla u kooperaciji, ove godine se planira 90 tisuća, sljedeće 130 tisuća, dok bi 2019. godine ta brojka bila 200 tisuća svinja. Domaći uzgoj u ovom trenutku nikako ne zadovoljava potrebe industrije, većina svinja se uvozi i to se želi promijeniti. Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi. – Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo. S ulaskom grupacije Pivac ulaganja su se nastavila te intenzivno nastavljamo s povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa zainteresiranim OPG-ima. Za to je potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. S ovom investicijom ćemo to ostvariti – rekao je u razgovoru s novinarima prošloga tjedna direktor Vajde Vladimir Mesarić.

Tako su ulaganja za Čakovčane imperativ. Nabavljaju se oprema, strojevi i vozni park. Aktualni investicijski projekt će biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova.
Velika ulaganja Od preuzimanja Vajde grupacija Pivac ulaže novac u modernizaciju tvrtke. Samo lani je investirano 11 milijuna kuna za opremu, strojeve, vozni park i druga tehnička poboljšanja. 

Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi

Ulaskom u grupaciju Pivac Vajdi su se, rečeno je, otvorile nove mogućnosti. Uz Mesnu industriju braće Pivac u grupaciji su i karlovačka mesna industrija PPK i Dalmesso iz Klisa. – Grupacija je pozitivan primjer povezivanja domaćih gospodarskih subjekata u prehrambenoj industriji. Interesno i vlasnički je pozitivno. Nema megalomanije, radi se s pokrićem – rekao je direktor Mesarić. Grupacija posluje dobro. Lani je prihod bio 188 milijuna kuna. S novim ulaganjima dolaze i nova radna mjesta, pa se uskoro u Vajdi očekuje 300 zaposlenih. Za tvrtku – kao najvećeg mesoprerađivača u regiji – je dobro, naglasili su iz

Uprave, što ima vlastite dućane pa ne ovisi o trgovačkim lancima.
Što se samog Međimurja tiče, Vajda u Županiji ima 40-ak kooperanata. Treba ih još, pa su razgovor s novinarima iskoristili i kao priliku za javni poziv svim svinjogojcima za suradnju. Dobra preporuka za Vajdu je što ta tvrtka uvijek plaća najkasnije u roku od tjedan dana. U međuvremenu se, u potrazi za domaćim mesom, sklapaju ugovori sa slavonskim kooperantima. – Sve što Vajda treba, prvo tražimo u Međimurju, pa tek onda idemo dalje – vele u Vajdi. U Vajdi se nabavlja najsuvremenija tehnologija, a tvrtka ima kvalitetno hrvatsko meso i sigurno tržište. Ali tu je veliki problem: nema mesara. Ono na što upozoravaju svi hrvatski proizvođači događa se i na poljoprivredno-prehrambenom tržištu – nema radnika. 

– U Strukovnoj školi niti ove godine nije upisan nijedan mesar. Totalni je deficit mesara i prehrambenih tehničara – upozoravaju iz Vajde. Tvrtka je stalno u potrazi za stipendistima, ali nema koga stipendirati.

RAST

2016. 40.000 svinja
2017. 90.000 svinja
2018. 130.000 svinja
2019. 200.000 svinja

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati