Povežite se s nama

Međimurje

Cilj velikog ulaganja: kompletno domaća proizvodnja tovnih svinja

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovečka mesna industrija Vajda će za pet godina upeterostručiti domaću proizvodnju svinja.

Namjera je kompletno domaća proizvodnja u budućnosti, zbog čega će se u proizvodni pogon u Čakovcu uložiti 50 milijuna kuna.
Vajda je lani imala 40 tisuća grla u kooperaciji, ove godine se planira 90 tisuća, sljedeće 130 tisuća, dok bi 2019. godine ta brojka bila 200 tisuća svinja. Domaći uzgoj u ovom trenutku nikako ne zadovoljava potrebe industrije, većina svinja se uvozi i to se želi promijeniti. Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi. – Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo. S ulaskom grupacije Pivac ulaganja su se nastavila te intenzivno nastavljamo s povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa zainteresiranim OPG-ima. Za to je potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. S ovom investicijom ćemo to ostvariti – rekao je u razgovoru s novinarima prošloga tjedna direktor Vajde Vladimir Mesarić.

Tako su ulaganja za Čakovčane imperativ. Nabavljaju se oprema, strojevi i vozni park. Aktualni investicijski projekt će biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova.
Velika ulaganja Od preuzimanja Vajde grupacija Pivac ulaže novac u modernizaciju tvrtke. Samo lani je investirano 11 milijuna kuna za opremu, strojeve, vozni park i druga tehnička poboljšanja. 

Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi

Ulaskom u grupaciju Pivac Vajdi su se, rečeno je, otvorile nove mogućnosti. Uz Mesnu industriju braće Pivac u grupaciji su i karlovačka mesna industrija PPK i Dalmesso iz Klisa. – Grupacija je pozitivan primjer povezivanja domaćih gospodarskih subjekata u prehrambenoj industriji. Interesno i vlasnički je pozitivno. Nema megalomanije, radi se s pokrićem – rekao je direktor Mesarić. Grupacija posluje dobro. Lani je prihod bio 188 milijuna kuna. S novim ulaganjima dolaze i nova radna mjesta, pa se uskoro u Vajdi očekuje 300 zaposlenih. Za tvrtku – kao najvećeg mesoprerađivača u regiji – je dobro, naglasili su iz

Uprave, što ima vlastite dućane pa ne ovisi o trgovačkim lancima.
Što se samog Međimurja tiče, Vajda u Županiji ima 40-ak kooperanata. Treba ih još, pa su razgovor s novinarima iskoristili i kao priliku za javni poziv svim svinjogojcima za suradnju. Dobra preporuka za Vajdu je što ta tvrtka uvijek plaća najkasnije u roku od tjedan dana. U međuvremenu se, u potrazi za domaćim mesom, sklapaju ugovori sa slavonskim kooperantima. – Sve što Vajda treba, prvo tražimo u Međimurju, pa tek onda idemo dalje – vele u Vajdi. U Vajdi se nabavlja najsuvremenija tehnologija, a tvrtka ima kvalitetno hrvatsko meso i sigurno tržište. Ali tu je veliki problem: nema mesara. Ono na što upozoravaju svi hrvatski proizvođači događa se i na poljoprivredno-prehrambenom tržištu – nema radnika. 

– U Strukovnoj školi niti ove godine nije upisan nijedan mesar. Totalni je deficit mesara i prehrambenih tehničara – upozoravaju iz Vajde. Tvrtka je stalno u potrazi za stipendistima, ali nema koga stipendirati.

RAST

2016. 40.000 svinja
2017. 90.000 svinja
2018. 130.000 svinja
2019. 200.000 svinja

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje