Povežite se s nama

Međimurje

Cilj velikog ulaganja: kompletno domaća proizvodnja tovnih svinja

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovečka mesna industrija Vajda će za pet godina upeterostručiti domaću proizvodnju svinja.

Namjera je kompletno domaća proizvodnja u budućnosti, zbog čega će se u proizvodni pogon u Čakovcu uložiti 50 milijuna kuna.
Vajda je lani imala 40 tisuća grla u kooperaciji, ove godine se planira 90 tisuća, sljedeće 130 tisuća, dok bi 2019. godine ta brojka bila 200 tisuća svinja. Domaći uzgoj u ovom trenutku nikako ne zadovoljava potrebe industrije, većina svinja se uvozi i to se želi promijeniti. Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi. – Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo. S ulaskom grupacije Pivac ulaganja su se nastavila te intenzivno nastavljamo s povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa zainteresiranim OPG-ima. Za to je potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. S ovom investicijom ćemo to ostvariti – rekao je u razgovoru s novinarima prošloga tjedna direktor Vajde Vladimir Mesarić.

Tako su ulaganja za Čakovčane imperativ. Nabavljaju se oprema, strojevi i vozni park. Aktualni investicijski projekt će biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova.
Velika ulaganja Od preuzimanja Vajde grupacija Pivac ulaže novac u modernizaciju tvrtke. Samo lani je investirano 11 milijuna kuna za opremu, strojeve, vozni park i druga tehnička poboljšanja. 

Planovi su ambiciozni, ali, prema mišljenju Uprave tvrtke, realno ostvarivi

Ulaskom u grupaciju Pivac Vajdi su se, rečeno je, otvorile nove mogućnosti. Uz Mesnu industriju braće Pivac u grupaciji su i karlovačka mesna industrija PPK i Dalmesso iz Klisa. – Grupacija je pozitivan primjer povezivanja domaćih gospodarskih subjekata u prehrambenoj industriji. Interesno i vlasnički je pozitivno. Nema megalomanije, radi se s pokrićem – rekao je direktor Mesarić. Grupacija posluje dobro. Lani je prihod bio 188 milijuna kuna. S novim ulaganjima dolaze i nova radna mjesta, pa se uskoro u Vajdi očekuje 300 zaposlenih. Za tvrtku – kao najvećeg mesoprerađivača u regiji – je dobro, naglasili su iz

Uprave, što ima vlastite dućane pa ne ovisi o trgovačkim lancima.
Što se samog Međimurja tiče, Vajda u Županiji ima 40-ak kooperanata. Treba ih još, pa su razgovor s novinarima iskoristili i kao priliku za javni poziv svim svinjogojcima za suradnju. Dobra preporuka za Vajdu je što ta tvrtka uvijek plaća najkasnije u roku od tjedan dana. U međuvremenu se, u potrazi za domaćim mesom, sklapaju ugovori sa slavonskim kooperantima. – Sve što Vajda treba, prvo tražimo u Međimurju, pa tek onda idemo dalje – vele u Vajdi. U Vajdi se nabavlja najsuvremenija tehnologija, a tvrtka ima kvalitetno hrvatsko meso i sigurno tržište. Ali tu je veliki problem: nema mesara. Ono na što upozoravaju svi hrvatski proizvođači događa se i na poljoprivredno-prehrambenom tržištu – nema radnika. 

– U Strukovnoj školi niti ove godine nije upisan nijedan mesar. Totalni je deficit mesara i prehrambenih tehničara – upozoravaju iz Vajde. Tvrtka je stalno u potrazi za stipendistima, ali nema koga stipendirati.

RAST

2016. 40.000 svinja
2017. 90.000 svinja
2018. 130.000 svinja
2019. 200.000 svinja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje