Povežite se s nama

U fokusu

Čime da plaćamo ispite, kad na godinu dobijemo 30.000 kuna?

Objavljeno:

- dana

DVD Visoko na sudu

Viši inspektor za vatrogastvo podnio je protiv DVD-a Visoko kao pravne osobe i protiv predsjednika Marijana Hadrovića kao odgovorne osobe u pravnoj osobi optužni prijedlog jer “poslove vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima (zapovjednik i zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe) obavljaju osobe koje ne zadovoljavaju Zakonom o vatrogastvu propisane uvjete – nemaju položen stručni ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.“

DVD Visoko svojim vatrogascima ne isplaćuje ne kunu, nego ni lipe na ime dnevnica, putnih troškova, sudjelovanja u gašenju požara kojih je na desetke godišnje.
Te osobe su volonteri koji za svoj novac u svoje slobodno vrijeme pomažu građanima u svojoj sredini ne samo po pitanju zaštite od požara nego i u slučajevima elementarnih nepogoda kojih je u posljednje vrijeme sve više.

– Za ovakav doprinos društvu i sredini u kojoj žive, u normalnim demokratskim državama bili bi odlikovani. Međutim, u lijepoj našoj dobivaju prijave, jer su svoje znanje, sposobnosti, zdravlje, svoj novac, svoje slobodno vrijeme darovali svojim sugrađanima i domovini – upozorio je HDZ-ovac Anđelko Stričak na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije zatraživši od župana da se očituje o cijeloj situaciji.

Iz svoga džepa plaćamo odlaske na intervencije, pa čak i benzin, nikome još nismo naplatili intervenciju

Dodao je kako nema ništa protiv toga što inspektori obavljaju svoj posao, ali da bi se, budući da je riječ o dobrovoljnim vatrogasnim društvima, to trebalo riješiti na neki drugi način.

Marijan Hadrović nam je potvrdio da je prekršajno gonjen, ali i ukazao na situaciju u kojoj se nalaze dobrovoljna vatrogasna društva čiji se rad financira iz gradskih, odnosno općinskih proračuna.

– Naš je proračun oko 30.000 kuna. Dok platimo liječničke svjedodžbe, servis i registraciju vozila, opremu, edukacije, ne ostane nam ništa. Iz svoga džepa plaćamo odlaske na intervencije, pa čak i benzin, nikome još intervenciju nismo naplatili. Ne možemo se mi mali uspoređivati s vatrogascima čiji se proračuni mjere u stotinama tisuća, pa i u milijunima kuna. Neka inspektori rade svoj posao, nemam ništa protiv, ali bi država trebala reći trebaju li joj dobrovoljna vatrogasna društva ili ne, jer ovako, s proračunom od 30.000 kuna, ne možemo funkcionirati – kaže Hadrović.

I županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček navodi kako dobrovoljna vatrogasna društva imaju sve složenije te prije svega jednake obveze, bez obzira na pripadnost određenom gradu ili općini.

– U praksi to znači da praktično jednaku odgovornost za provedbu vatrogasne djelatnosti imaju DVD Visoko za područje općine Visoko i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina za područje grada Varaždina odnosno DVD-ovi u ostalim gradovima i općinama na području županije. Država svojim dodatnim sredstvima potiče vatrogasnu djelatnost samo na područjima gdje djeluje profesionalno vatrogastvo. Tako na području Varaždinske županije određena sredstva s državne razine za potrebe rada vatrogastva dobiva samo Grad Varaždin, dok svi ostali gradovi i općine ovu “decentraliziranu” funkciju financiraju isključivo sami. Naravno, tijekom posljednjih nekoliko postoje interesi i pritisci svih “zakinutih” gradova i općina da se sredstva u smislu državnih potpora raspodjeljuju prema logičnijim kriterijima, no zasad nema pokazatelja koji bi ukazivali na skorije promjene u zakonu – rekao je Kovaček.

Županijski vatrogasni zapovjednik navodi kako su temeljni dokument za djelovanje i razvoj vatrogastva na području općina, gradova i županija Planovi zaštite od požara, koji utvrđuju trenutno nedostatnu opremu odnosno određene mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se vatrogasna djelatnost mogla provoditi na kvalitetan način.

Nema novaca

Država svojim dodatnim sredstvima potiče vatrogastvo samo tamo gdje je profesionalno

– Jasno je da u većini gradova te bogatijim općinama te odredbe mogu biti ispoštovane u nekoliko godina, dok općine poput Visokog sa sadašnjim proračunom neće moći ispoštovati sve potrebe barem još nekoliko godina. Moramo razumjeti kako je vatrogastvo samo jedna od djelatnosti odnosno segmenata proračuna jedinica lokalne samouprave te jednostavno nije moguće pronaći znatnija sredstva ni za pokrivanje “hladnog pogona”, a kamoli za kapitalne investicije poput nabave vozila, rekonstrukcije domova ili slično – navodi županijski vatrogasni zapovjednik.

Dodaje kako inspektori imaju naputak prema kojem se strogo drže zakona te ne mogu imati dvostruka mjerila kad izađu na teren.

– Pitanje stručnih ispita za zapovjedni kadar DVD-ova jedno je od ključnih pitanja kod provedbe nadzora i u većini slučajeva DVD-ovi su riješili to pitanje, s obzirom na to da se tu ne radi o visokoj cijeni ispita (655 kuna), već o dodatnoj odgovornosti osoba koje taj ispit polože. U županiji je taj ispit trenutno položilo oko 70 članova DVD-ova, prije svega zapovjednici i njihovi zamjenici, a ispit bi prema zakonu moralo položiti još njih oko 25. Činjenica je da svakog mjeseca nekolicina njih položi ispit, pa će primjeri poput DVD-a Visoko biti zaista rijetki – na kraju zaključuje Kovaček.

Ne boje se novih zakona

Na području Varaždinske županije trenutno djeluje 126 DVD-ova.
– Svi oni u pravilu imaju usklađen rad sa zakonskom regulativom, no zimsko razdoblje koje je pred nama obilježit će usklađivanje njihovog rada s novim Zakonom o udrugama i Zakonom o računovodstvu neprofitnih organizacija. Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u tom pogledu priprema i javni seminar za čelnike svojih organizacija 11. prosinca s početkom u 17 sati u Vatrogasnom domu u Biškupcu. Možemo reći kako se vatrogasne zajednice ne plaše primjene novih zakona, s obzirom na to da je njihovo djelovanje često mnogo transparentnije od drugih neprofitnih organizacija – poručio je Kovaček.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje