Povežite se s nama

U fokusu

Učenici I. OŠ Varaždin otkrili tajne izrade lepoglavske čipke, slavonskog zlatoveza i kraluša

Objavljeno:

- dana

DANI OTVORENIH VRATA

Paška i lepoglavska čipka, slavonski zlatovez, heklani stolnjaci i kraluši zauzeli su danas prostore I. mjesnog odbora Centar u Varaždinu.

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin u suradnji s I. MO organizirala je Dane otvorenih vrata i izložbu za građane.

Učenici I. OŠ redoviti gosti čipkarica

– Zahvaljujući predsjedniku I. MO Robertu Rothu dobili smo ovaj prostor na korištenje gdje se članice udruge okupljaju svake srijede između 17 i 19 sati, a svake prve srijede u mjesecu održavamo Dane otvorenih vrata za građane. Želja nam je očuvati kulturnu baštinu i spasiti čipkarstvo, heklanje, štrikanje i izradu ostalih rukotvorina od zaborava – rekla je Ruža Levačić, predsjednica Udruge, inače, bivša voditeljica Linije rada maloljetničke delinkvencije PU varaždinske koja je sada u mirovini. 

Nekadašnja policajka mastorica je lepoglavske čipke, a otkrila nam je da zna raditi i pašku čipku, slavonski zlatorez i kraluše. Jedan njezin kraluš predstavila je i na izložbi koju su tijekom jutra posjetili učenici I. osnovne škole Varaždin. 

– Zahvaljujući suradnji s I. OŠ Varaždin učenici te škole dolaze ovdje kako bi doznali nešto više o čipkarstvu, vezovima, heklanju i štrikanju, ali i izradi ukrasa od recikliranog papira, špage i drugih rukotvorina. Učenici su zaintresirani, pitaju što ih zanima, ili uspoređuju sa sličnim radovima koje imaju kod kuće – rekla je Levačić koja poziva i učenike ostalih škola da im se jave i dođu na Dane otvorenih vrata.

Više informacija možete doznati na broju telefona 099/832- 6605 ili putem e-maila [email protected]

Kako je danas bilo na Danima otvorenih vrata udruge pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!