Povežite se s nama

U fokusu

Učenici I. OŠ Varaždin otkrili tajne izrade lepoglavske čipke, slavonskog zlatoveza i kraluša

Objavljeno:

- dana

DANI OTVORENIH VRATA

Paška i lepoglavska čipka, slavonski zlatovez, heklani stolnjaci i kraluši zauzeli su danas prostore I. mjesnog odbora Centar u Varaždinu.

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin u suradnji s I. MO organizirala je Dane otvorenih vrata i izložbu za građane.

Učenici I. OŠ redoviti gosti čipkarica

– Zahvaljujući predsjedniku I. MO Robertu Rothu dobili smo ovaj prostor na korištenje gdje se članice udruge okupljaju svake srijede između 17 i 19 sati, a svake prve srijede u mjesecu održavamo Dane otvorenih vrata za građane. Želja nam je očuvati kulturnu baštinu i spasiti čipkarstvo, heklanje, štrikanje i izradu ostalih rukotvorina od zaborava – rekla je Ruža Levačić, predsjednica Udruge, inače, bivša voditeljica Linije rada maloljetničke delinkvencije PU varaždinske koja je sada u mirovini. 

Nekadašnja policajka mastorica je lepoglavske čipke, a otkrila nam je da zna raditi i pašku čipku, slavonski zlatorez i kraluše. Jedan njezin kraluš predstavila je i na izložbi koju su tijekom jutra posjetili učenici I. osnovne škole Varaždin. 

– Zahvaljujući suradnji s I. OŠ Varaždin učenici te škole dolaze ovdje kako bi doznali nešto više o čipkarstvu, vezovima, heklanju i štrikanju, ali i izradi ukrasa od recikliranog papira, špage i drugih rukotvorina. Učenici su zaintresirani, pitaju što ih zanima, ili uspoređuju sa sličnim radovima koje imaju kod kuće – rekla je Levačić koja poziva i učenike ostalih škola da im se jave i dođu na Dane otvorenih vrata.

Više informacija možete doznati na broju telefona 099/832- 6605 ili putem e-maila [email protected]

Kako je danas bilo na Danima otvorenih vrata udruge pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje