Povežite se s nama

U fokusu

Učenici I. OŠ Varaždin otkrili tajne izrade lepoglavske čipke, slavonskog zlatoveza i kraluša

Objavljeno:

- dana

DANI OTVORENIH VRATA

Paška i lepoglavska čipka, slavonski zlatovez, heklani stolnjaci i kraluši zauzeli su danas prostore I. mjesnog odbora Centar u Varaždinu.

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin u suradnji s I. MO organizirala je Dane otvorenih vrata i izložbu za građane.

Učenici I. OŠ redoviti gosti čipkarica

– Zahvaljujući predsjedniku I. MO Robertu Rothu dobili smo ovaj prostor na korištenje gdje se članice udruge okupljaju svake srijede između 17 i 19 sati, a svake prve srijede u mjesecu održavamo Dane otvorenih vrata za građane. Želja nam je očuvati kulturnu baštinu i spasiti čipkarstvo, heklanje, štrikanje i izradu ostalih rukotvorina od zaborava – rekla je Ruža Levačić, predsjednica Udruge, inače, bivša voditeljica Linije rada maloljetničke delinkvencije PU varaždinske koja je sada u mirovini. 

Nekadašnja policajka mastorica je lepoglavske čipke, a otkrila nam je da zna raditi i pašku čipku, slavonski zlatorez i kraluše. Jedan njezin kraluš predstavila je i na izložbi koju su tijekom jutra posjetili učenici I. osnovne škole Varaždin. 

– Zahvaljujući suradnji s I. OŠ Varaždin učenici te škole dolaze ovdje kako bi doznali nešto više o čipkarstvu, vezovima, heklanju i štrikanju, ali i izradi ukrasa od recikliranog papira, špage i drugih rukotvorina. Učenici su zaintresirani, pitaju što ih zanima, ili uspoređuju sa sličnim radovima koje imaju kod kuće – rekla je Levačić koja poziva i učenike ostalih škola da im se jave i dođu na Dane otvorenih vrata.

Više informacija možete doznati na broju telefona 099/832- 6605 ili putem e-maila [email protected]

Kako je danas bilo na Danima otvorenih vrata udruge pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!