Povežite se s nama

Međimurje

ČIPS inspirirao mlade i pobudio im entuzijazam

Objavljeno:

- dana

IT TEHNOLOGIJE

Međimurje je prvi put okupilo renomirane IT stručnjake i mlade inovatore u sklopu Čakovečkog IT predavanja i susreta – popularno nazvanog ČIPS.

Konferencija je održana s ciljem promoviranja i međusektorskog povezivanja domaćih informatičkih i informacijskih tvrtki.
– Želja nam je bila mladoj, obrazovanoj i ambicioznoj generaciji pokazati da su IT znanja važna i da je uspjeh dostižan te vjerujem da smo u tome u potpunosti uspjeli. Osim toga, u ovoj se poduzetničkoj i znanstvenoj grani kriju veće mogućnosti, ali i veće plaće, što nije zanemariva stavka u planiranju buduće karijere. ČIPS je nastao iz želje da se Čakovec i cijelo Međimurje još više razvije u tom smjeru i sigurni smo da su posjetitelje zaintrigirale raznolike teme predavanja – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Želja nam je bila mladima pokazati važnost IT tehnologija, kaže S. Kovač

Predavanja su održana na dvjema pozornicama uz moderatore Miu Biberović i Sašu Cvetojevića. U premijernom izdanju ČIPS se fokusirao na primjenu IT rješenja u lokalnoj samoupravi i turizmu te ulogu novih tehnologija u otvaranju radnih mjesta i nužnim promjenama obrazovnog sustava. Tako su posjetiteljima predavanje održali predstavnici Čakovca, Ludbrega i Rijeke, koji dio svojeg razvoja zahvaljuju upravo primjeni ICT podrške. Panel-diskusija o važnosti informacijskih tehnologija u razvoju turizma okupila je stručnjake koji su u tom segmentu već napravili velike korake – predstavnike Termi Sveti Martin, zatim Nikolu Budišu, vlasnika portala Lovely Međimurje, Denisa Čupića, predsjednika Udruge developera pri HUP-u, predstavnike TZ-a Grada Čakovca i Gorana Rihelja, vlasnika portala HrTurizam.hr. 

– Više doista nije potrebno naglašavati da je IT budućnost napretka na svim razinama. Volio bih da mladi koji su sudjelovali na predavanjima s ČIPS-a odu inspirirani i puni entuzijazma – rekao je poduzetnik i moderator Saša Cvetojević. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 21 novi slučaj zaraze, hospitalizirano je 14 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 23. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje