Tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području gradova Varaždina i Varaždinskih Toplica te 13 općina u Varaždinskoj županiji, osigurala je kutije s vrećama za razvrstavanje otpada i u Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama te Privatnoj varaždinskoj gimnaziji s pravom javnosti – Gimnaziji Žiger.

Osnovci u Varaždinskim Toplicama i gimnazijalci u Varaždinu uz kutije s vrećama u istim bojama (plava za papir i karton, žuta za plastiku i tetrapak, crna za ostali otpad), dobili su i letke s uputama za razvrstavanje otpada te čuvanje okoliša, a podijeljene su i kutije u koje se mogu odložiti rabljene baterije.

Osnovna škola u Varaždinskim Toplicama ima 258 učenika u 20 razrednih odjela, 53 zaposlena i produženi boravak.

– Mi već razvrstavamo otpad, samo stari papir i komunalni otpad, a odsad ćemo razvrstavati i plastiku, papir i ostali komunalni otpad. Kao eko škola, prošle godine smo taj naslov još jednom potvrdili, tako da naša djeca dosta znaju o razvrstavanju otpada i zaštiti okoliša, ali ovo će biti jedna dobra nadopuna – izjavila je ravnateljica škole Goranka Štefanić te naglasila da se dobre navike najlakše stječu od malih nogu.

Učenici Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti, poznatije kao Gimnazija Žiger, upoznati su s odvajanjem otpada.

– Na neki smo se način upravo na inicijativu učenika upustili u ovaj projekt, tim više što smatramo da imamo najviše papirnatog otpada pa bismo to željeli odmah sortirati u razredima. Oni uče i kroz nastavu, dakle na nastavi biologije i kemije, kako sortiranje otpada utječe na okoliš pa smo odlučili te komplete kutija za sortiranje razmjestiti po cijeloj školi, odnosno pokriti sve učionice i frekventna mjesta na kojima se zadržavaju učenici – rekla je vršiteljica dužnosti ravnateljice, Maja Fatiga.

Projekt primarne selekcije otpada u obrazovnim i ostalim javnim institucijama provodi se od 2013. godine kada je tvrtka Čistoća započela s podjelom opreme za razvrstavanje otpada u osnovnim školama i vrtićima, a nakon čega su zatim uslijedile i sve ostale škole.

Osnovna škola u Varaždinskim Toplicama i varaždinska Gimnazija Žiger sada su na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u Varaždinskoj županiji u kojima je omogućeno razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

Komentari

Komentara