Povežite se s nama

U fokusu

Čitatelj: Gdje je tabla s natpisom o dozvoli i nadzoru? Inspekcija: Sve je prema zakonu

Objavljeno:

- dana

ZBOG NOVOG GRADIŠLIŠTA POJEDINI GRAĐANI NA NOGAMA

– Već treći dan zaredom traju radovi na lokaciji Ulica 22 rujna i Vinka Međerala u Varaždinu. Izvođači na gradilište nisu stavili nikakvu tablu s natpisom o dozvoli, nadzoru i ostalome što propisuje zakon.

U gradskom uredu su mi potvrdili da investitor, Marlex, nije dobio dozvolu o početku radova koju prema zakonu mora dobiti osam dana prije početka. Kamioni blokiraju javnu cestu, nogostup i javni parking, a djeca tim putem idu u školu i ugrožena je njihova sigurnost – upozorio je u petak Igor Horvat u dopisu kojeg je uputio medijima, ali i građevinskoj inspekciji.

Brzi kad je trebalo zatvoriti biciklistički poligon kod VI. OŠ

Navodi kako je to jedna od niza prijava, ali osim policije, nitko nije reagirao.
– Kada je trebalo zatvoriti dječji biciklistički poligon kod VI. OŠ bili ste brzi, a sada kada je privatni investitor u pitanju, ništa. Zar zakoni nisu za sve isti? – pita se Horvat.
No, za građevinsku inspekciju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nema nikakvih nezakonitih postupaka na novom varaždinskom gradilištu.

Investitor posjeduje dvije građevinske dozvole za građenje stambeno-poslovne zgrade izdane 4. studenog ove godine koje su u petak 6. studenog postale pravomoćne.

– Prema informacijama s kojima raspolaže građevinska inspekcija za navedenu lokaciju, investitor posjeduje dvije građevinske dozvole za građenje stambeno-poslovne zgrade izdane 4. studenog ove godine koje su u petak, 6. studenog postale pravomoćne. Radovi koje je prijavitelj prije dva dana uočio bili su radovi na uklanjanju dizalice koja je bila deponirana na parceli (u svrhu pripremnih radova), što Prema pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima predstavlja radove za koje sukladno navedenom pravilniku nije potrebno odobrenje za gradnju, niti prijava početka građenja. U ovom trenutku nisu utvrđene povrede propisa i osnova za postupanje građevinske inspekcije – izvjestila je u petak Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Također, navodi da je investitor još u travnju ove godine prijavio radove na uklanjanju postojećih građevina na predmetnoj lokaciji te je iste i proveo.
Na spomenutoj lokaciji investitor Marlex invest planira izgraditi novu zgradu s “pametnim stanovima”. Za komentar smo pitali i investitora, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje