Povežite se s nama

Život i društvo

Čitatelj pohvalio: evo kako je postupila prodavačica kad je žena ušla bez maske u „Branku“

Objavljeno:

- dana

U redakciju Regionalnog tjednika javio se čitatelj kako bi nam ukratko prenio jučerašnji pozitivan pristup zaposlenice u jednoj varaždinskoj trgovini, nakon što je u trgovinu ušla žena bez maske za lice, što nije u skladu s mjerama donesenim radi zaštite od koronavirusa.

U svom pismu čitatelj je napisao:

– Naime, prolazio sam pokraj trgovine „Branka“ u ulici Zrinskih i Frankopana te sam ušao kupiti par sitnica, naravno, poštujući mjere i preporuke HZJZ-a, koje su bile vidljivo istaknute i na vratima trgovine. Nakon plaćanja na blagajni, u trgovinu ulazi gospođa bez maske, a zaposlenica joj ljubazno skreće pažnju na to kako u prostor trgovine ne smije ući bez zaštitne maske, na što joj gospođa odgovara kako maske nema i nastavlja put prema ulazu u prodajni prostor – započeo je priču, pa nastavio:

– U ovom momentu počinje ono što je bit cijelog događaja, postupak koji zasjenjuje sve što se kasnije izdogađalo. Zaposlenica trgovine gospođi pruža zapakiranu masku iz kutije kako bi mogla završiti kupnju ne kršeći donesene mjere vezano na širenje COVID-19. Gospođa koja nije poštivala mjere bila je vidno iznenađena, a i ja vrlo pozitivno, jer nigdje u gradu, a ulazim u mnoge trgovine i trgovačke lance u Varaždinu i izvan njega, nisam naišao na ovakvu gestu i poštovanje kupca kao u toj trgovini. Stoga, za ljubaznu zaposlenicu trgovine „Branka“ u ulici Zrinskih i Frankopana sve pohvale, a gospođi, koja je, iako to nimalo ne zasjenjuje plemenitost postupka zaposlenice, izjavila da je alergična na masku i da je neće staviti, jedan veliki minus – rekao je čitatelj, razočaran postupanjem žene koja je ušla u trgovinu obaviti kupnju.

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati