Povežite se s nama

U fokusu

Čitatelji zabrinuti: Tjedni prolaze, a ograda nasred Špinčićeve ulice se ne miče

Objavljeno:

- dana

Opasnost

Dio Špinčićeve ulice u Varaždinu je već više od mjesec dana pretvoren u gradilište.

Radovi se odvijaju na objektu i u dvorištu na kućnom broju 4, a ograda je postavljena na nogostupu, kao i na javnoj prometnici.

Prije početka školske godine promet u Špinčićevoj nije bio gust, no s početkom nastave počeli su treninzi u TTS Sport Centru, koji se nalazi nasuprot, pa se ograda nasred ceste pretvorila u opasnost, ne samo za djecu, nego i sve druge prolaznike i bicikliste.

– Redovito prolazimo Špinčićevom ulicom i još smo prošli mjesec, kad smo se vratili kući s godišnjeg odmora, primijetili da je postavljena ograda. Mislili smo da će tamo ostati tjedan, dva, dok se na gradilištu ne obave potrebni radovi, a da će se potom sve vratiti u normalu. Međutim, tjedni prolaze, a ograda se ne miče. Čini nam se da se na gradilištu ležerno radi, pa nas zanima je li izdana dozvola za ogradu koja zauzima pola prometnice, ali i kad će napokon biti maknuta – pitao nas je čitatelj s Banfice.

To se, po svemu sudeći, neće dogoditi tako brzo.

Iz Grada Varaždina su izvijestili da su društvu Kamgrad iz Zagreba odobrili privremeno korištenje javne površine u Špinčićevoj ulici.

– Odobreno je privremeno korištenje javne površine ispred kućnog broja 4 u površini od 165 kvadrata površine s nogostupom od 18. srpnja do 31. prosinca 2016. u svrhu organizacije gradilišta – odgovorili su iz Grada i napomenuli da je izvoditelj radova pribavio i prethodnu suglasnosti PU varaždinske o načinu i uvjetima odvijanja prometa.

Iz toga je jasno da ograda nasred prometne ulice može ostati sve do kraja ove godine.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje