Povežite se s nama

Život i društvo

Citroën AX na struju za 5.000 € i uz puno rada

Objavljeno:

- dana

Ivica Repić napravio elektromobil

Da elektromobili ne moraju biti (pre)skupe pile, već obični automobili koje je moguće preinačiti uz prihvatljive troškove, ali uz iznimnu upornost i znanje te se zatim to vraća osjetnim financijskim uštedama, svjedoči Ivica Repić, elektrotehničar iz Malog Bukovca koji živi u Ivancu te putuje na posao u pedesetak kilometara udaljeni Ludbreg gdje, radeći u komunalnom poduzeću Lukom, vodi brigu o javnoj rasvjeti.

– Kada svakodnevno automobilom prevalite stotinjak kilometara, to se itekako osjeti na kućnom proračunu. Stoga sam odlučio smanjiti putne troškove vožnjom elektromobila vlastite izrade – veli nam zaljubljenik u „čiste“ tehnologije, koji je prethodno napravio elektrobicikl te postavio solarne panele snage 2 kW u svoje domaćinstvo kako bi bio što više energetski neovisan.
Zamišljeno – učinjeno. Rabljeni Citroën AX dizel iz 1994. godine, koji je kupio za dvije tisuće kuna, počeo je preuređivati prije godinu dana da bi ovih dana bio atestiran u Centru za vozila Hrvatske te uredno registriran.

Jednim punjenjem mogu prijeći od 120 do 140 kilometara

– Izvadio sam dizelski motor i umjesto njega stavio motor od viljuškara snage 5 kW s kojim postižem brzinu od 85 km/h. Struja dolazi iz 24 Lifepo4 baterija kapaciteta 160 Ah i 72 V s kojima uz jedno punjenje mogu prijeći od 120 do 140 kilometara. One su i najskuplji dio, a njihov vijek je 2.000 punjenja ako se potpuno isprazne, odnosno 120 – 150 tisuća kilometara. Iako sam u Njemačkoj kupio rabljene baterije, platio sam ih tri tisuće eura, dok sam ukupno utrošio pet tisuća eura, uključujući i kupnju starog Citroëna koji sada mogu kompjutorski podesiti kako će se kretati, zatim da se puni na nizbrdici i slično – veli nam Repić.

Bez goriva i mehaničara

No, kako naglašava, do uspjeha zacijelo ne bi došao da nije bilo dobrih učitelja, prijatelja entuzijasta koji su i sami napravili prve elektromobile u Hrvatskoj. Upravo uz njihovu pomoć izradio je opsežan elaborat o preinaci vozila s dizelskog na elektropogon, a nacrt za međuploču na kojoj je elektromotor izrađen je u ITAS-u.
– Auto ima pretvarač struje na 12 V koja je potrebna za pokazivače smjera i ostalo. Još ću ugraditi elektroniku koja će mi pokazivati utrošenu energiju. Kupit ću je u Kini gdje su već pohvalili moj rad. Vjerujem da se svaki klasični automobil može preraditi na struju, ali kod nekih bi trebao jači motor i baterije. Uostalom, vani već rade takve preinake puno više nego u nas. Brzo se priviknete na to da više nema zvuka motora, imate mogućnost kretanja čak iz treće ili četvrte brzine, a posebno zadovoljstvo je kad prolazite pokraj benzinskih pumpi ili kraj mehaničara kojeg više ne trebam, izuzev za kočnice i lim. Danas me 100 kilometara stoji 6 kuna, ako punim noću, odnosno 12 kuna ako punim danju. Ako su baterije potpuno prazne, onda ih punim osam sati – veli Repić.
Već razmišlja kako smanjiti vrijeme punjenja jačim punjačem, odnosno o izradi jedinstvenog hibridnog vozila koje bi u prikolici imao agregat.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje