Povežite se s nama

Život i društvo

CityCircle: Varaždin prvi u Hrvatskoj uvodi koncept cirkularne ekonomije

Objavljeno:

- dana

Razvojna agencija Sjever DAN d.o.o. i Grad Varaždin u suradnji sa europskim partnerima provode projekt financiran iz fondova Europske Unije u sklopu programa „INTERREG CENTRAL“ naziva “CITYCIRCLE” vrijedan 2.001.705 eura.

Lead partner ovog projekta je Tehničko sveučilište iz Košica (SVK). Uz Košice i Varaždin, gradovi zahvaćeni projektom su Kranj (SLO), Udine (ITA) i Dornbrin (AUT). U svakom od navedenih gradova, odnosno pripadajućim regijama, do kraja projekta uspostavit će se lanac kružne ekonomije na regionalnoj i internacionalnoj skali.

To u praksi znači da će dionici koji stvaraju i prikupljaju otpad, a to smo svi mi, na kraju projekta znati tko od drugih dionika njihov otpad treba kao sirovinu. Tom logikom stvarat će se lanci kruženja otpada gdje u idealnom scenariju otpada više neće biti ili će se smanjiti na najmanji mogući minimum. Ovim projektom Varaždin postaje prvi grad u Hrvatskoj koji će uvesti koncept cirkularne ekonomije.

U sklopu projekta zamišljen je pilot projekt kojim će se na području „Gradske tržnice d.o.o.“ prikupljati i razvrstavati otpad među prodavačima i to staklo, plastika, papir i biootpad. Upravo za tu priliku nabavljene su kante koje se danas dodjeljuju prodavačima kako bi svaki od njih na svojoj radnoj jedinici mogao razvrstavati otpad.

Poseban naglasak stavit će se na biootpad kojeg će preuzimati „Čistoća d.o.o.“, a koji će transferirati u „OPG Vrček“ koji će u svom bioplinskom postrojenju taj biootpad svesti na digestat kojim će se tretirati lješnjaci u vlasništvu „Gradske tržnice d.o.o.“ čime će se zatvoriti jedan od bezbroj mogućih lanaca kružne ekonomije u Varaždinu i pokazati što je kružna ekonomija i kako njene principe koristiti u životu i ekonomiji grada.

Projekt će na kraju rezultirati uspostavom centra kružne ekonomije u obliku digitalne platforme koji će imati funkciju svojevrsnog matchmaking sistema gdje će ranije navedeni dionici na jednostavan način moći saznati informacije o tome tko njihov otpad treba i koristi kao sirovinu čime ćemo u perspektivi znatno smanjiti količine otpada i pretvoriti ih u nešto korisno.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje