Povežite se s nama

U fokusu

Cividini: Proračun povećan za 11,5 milijuna eura, ulaganja Čakovec pretvorila u pravo gradilište

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca donesen je prvi rebalans proračuna. Kako je objasnila gradonačelnica Cividini, povećala se rashodovna strana na 74.304.024,41 eura, odnosno 11.493.506,06 eura više nego što je planirano osnovnim Proračunom za 2024. godinu.

Povećanja su i na prihodovnoj strani i tu su povećanje prihoda proračuna za 8.345.223,19 eura i povećanje primitaka od zaduživanja u iznosu od 1.200.000,00 eura. U okviru prihoda, porezni  su u iznosu od 2.620.199,71 eura, a  prihodi iz EU fondova, državnog i županijskog proračuna u iznosu od 5.450.696,69 eura. Tome treba pribrojiti i pozitivni preneseni rezultat, koji je nakon pokrivanja manjka iz prethodnih razdoblja rezultirao viškom od 1.753.368,37 eura.

-Ovo povećanje usmjereno je u najvećoj mjeri prema investicijama, od kojih izdvajam rekonstrukciju ulice Gornji Vidovec u Ivanovcu, rekonstrukciju raskrižja u kružno raskrižje u ulici Stjepana Radića i rekonstrukciju Uske ulice. Aktivnosti Park Martane i rekonstrukcija prometnice i dogradnja pješačke staze u Ivanovcu nove su aktivnosti za koje se planira 520.000 eura. Kod izgradnje objekata, planirano je povećanje sredstava za 3,7 milijuna eura, od čega je najveći iznos planiran za rekonstrukciju i dogradnju II. osnovne škole, koji je spreman za prijavu preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.  Povećana su i sredstva za održavanje komunalne infrastrukture, dodatnih 254 tisuće eura utrošit će se za ulaganja u nerazvrstane ceste, održavanje javnih i zelenih površina, nabava urbane opreme, trošak i održavanje javne rasvjete, otplata mjesečnih rata za modernizaciju javne rasvjete – objasnila je čakovečka gradonačelnica.

Plan izdataka za otplatu glavnica i kamata za dugoročne kredite Grada ostaje isti i odvija se redovno, u skladu s otplatnim planovima

-Napominjem da smo prije dva mjeseca završili s otplatom još jednog kredita koji je realiziran za investicije (školska dvorana Ivanovec), tako da su trenutno u otplati dva dugoročna kredita i to kredit za ceste koji je utrošen tijekom 2017. godine (čija će otplata također završiti do kraja ove godine) i kredit za rekonstrukciju gradske tržnice, gradnju vanjskih bazena i dr., realiziran tijekom 2021. i 2022. godine, s rokom otplate 31. 12. 2036. godine. Otplata novog kredita koji se realizira tijekom prošle i do kraja ove godine za investicije komunalne infrastrukture  počet će u siječnju 2025. godine – kazala je gradonačelnica.

Povećanje rashoda za zaposlene dijelom se pokriva iz proračuna Grada (vrtići, Centar za kulturu i Knjižnica) ili iz Državnog proračuna (osnovne škole). Povećanja su rezultat završetka kolektivnog pregovaranja, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini.

Gradsko vijeće prihvatilo je i Prijedlog Odluke o mjerama poticaja za kupnju nekretnina (starih kuća) na području mjesnih odbora Grada Čakovca za 2024. te Prijedlog Odluke o prihvaćanju teksta Javnog poziva za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju na području Grada Čakovca za 2024.

Grad Čakovec nastavlja s davanjem poticaja za kupnju nekretnina u ruralnih područjima Grada Čakovca (mjesnim odborima), nastoji mladim obiteljima pomoći u stvaranju svog doma. Na natječaj će se moći javiti svi korisnici koji su kupili nekretninu (staru kuću) na području mjesnih odbora u razdoblju od 5. 10. 2023. godine pa do dana prestanka javnog natječaja u 2024.godini. Mogu dobiti potporu u iznosu od najviše 6.000,00 eura. Kupljena nekretnina u trenutku prijave na javni natječaj mora biti u vlasništvu prijavitelja, a kriteriji su prebivalište na području Grada Čakovca, broj djece i imovinski status. U Proračunu je za ovu namjenu osigurano 46.000.00 eura.

Za sufinanciranje solarnih panela u domaćinstvima predviđeno je 33.000,00 eura. čime se želi  građane potaknuti na korištenje obnovljivih izvora energije te smanjenje režijskih troškova za kućanstva na području grada. Bespovratna sredstva dodjeljivala bi se korisnicima, fizičkim osobama s prebivalištem na područja grada a koji su na svojoj obiteljskoj kući izgradili sunčanu elektranu za proizvodnju električne energije u kućanstvu, za vlastitu potrošnju tijekom ove godine odnosno koji su u postupku izgradnje iste. Prema javnom pozivu predviđeno je sufinanciranje u iznosu do 50 % ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do maksimalnog iznosa od 2.000,00 eura po kućanstvu.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje