Povežite se s nama

Međimurje

Na rijeci Dravi nizvodno od HE Dubrava održana vježba civilne zaštite “Drava 2018.”

Objavljeno:

- dana

Zemljopisni položaj Međimurske županije i bogatstvo vodama daju veliki potencijal, ali ujedno predstavljaju i opasnost od poplava, koje bi mogle ugroziti gotovo dvije trećine područja županije.

Stoga je potrebno posebnu pažnju posvetiti mjeri zaštite i spašavanja od poplava, posebno u preventivnom dijelu. Iz toga razloga održana je vježba civilne zaštite na rijeci Dravi nizvodno od HE Dubrava, pod nazivom „Drava 2018“.

Vježba evakuacije i spašavanja organizira se sukladno donesenom Planu vježbi civilne zaštite Međimurske županije. Koordinaciju pripreme te Odluku o izvođenju vježbe donio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Sudionici u provođenju vježbe bili su zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke, voditelj Ispostave Hrvatskih voda mr. sc. Ivica Mustač, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj, predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec Miodrag Novosel, predstavnik Gradskog društva Crvenog križa Čakovec dr. sc. Kristijan Valkaj, direktor PP HE Sjever, GHR Drave, HEP Proizvodnja d.o.o. Tomislav Pintarić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. sc. Tomislav Novinščak, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

Održana je vježba u kojoj su se provodile sljedeće aktivnosti: spašavanje osoba čamcima iz poplavljenog područja (evakuacija), spašavanje osoba iz vozila koje je završilo u rijeci Dravi (odvodni kanal HE Dubrava) i izvlačenje vozila iz rijeke, punjenje vreća s pijeskom te gradnja zečjih nasipa.

Cilj vježbe je provjera Plana zaštite i spašavanja, a ujedno i Plana civilne zaštite Međimurske županije. Ovom prilikom provjerili su se i planovi općina koje su uključene u vježbu te je odrađena i provjera osposobljenosti, postupak intervencije i djelovanja operativnih snaga u sustavu civilne zaštite, kao i potreba mijenjanja planova Međimurske županije i uključenih općina kako bi bili operativniji u slučaju kriznih situacija.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec konstatirao je da je vježba uspješno provedena, a temeljem viđenog pokazana je mogućnost i sposobnost reagiranja na izvanredne događaje. Ovom prilikom zamjenik Grivec je zahvalio, te čestitao svima koji su bili uključeni u provedbu vježbe, posebno istaknuvši kvalitetnu i brzu reakciju prilikom izvođenja.

Međimurje

Povodom Svjetskog dana voda: Međimurske vode predstavile infrastrukturu i tehnologiju kojom upravljaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tvrtka Međimurske vode će Svjetski dan voda, 22. ožujka, ali i cijeli ovaj tjedan obilježavati na način da svojim korisnicima, vlasnicima, školarcima i svim zainteresiranim građanima pokažu dio goleme komunalne vodne infrastrukture kojom upravljaju, ali i onu koja se još gradi.

– Za međimurske škole otvaramo vrata našeg najvećeg pročistača, onog u Čakovcu, da bi učenicima pokazali što tamo radimo. Sudionici će moći vidjeti kakva voda dolazi na uređaj, a kakva se po završetku tretmana ispušta. Pokazat ćemo im naše specijalno vozilo za čišćenje odvodnje i ukazati im na izazove koje zajedničkim snagama trebamo rješavati. Nadamo se da ćemo ih dovoljno zainteresirati i motivirati da bi oni postali akceleratori promjena te da će neki od njih biti inovativni dio kolektiva Međimurskih voda – poručuju iz međimurske tvrtke te pozivaju zainteresirane učitelje i profesore da se za obilazak prijave na e-mail: [email protected]

Inače, 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru, Opća skupština UN-a proglasila je Svjetski dan voda da bi upozorila na neprocjenjivu vrijednost vode, ali i njezinu sve veću ugroženost. Od tada se svake godine počevši od 1993., Svjetski dan voda obilježava 22. ožujka, kao dan kad se podsjećamo na važnost voda i jačamo svjesnost o više od 2,2 milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi. 

Obilježavanje koordinira UN-Water, organizacija Ujedinjenih naroda za vodu, a fokus Svjetskog dana voda podrška je ostvarenju 6. cilja održivog razvoja: pitka voda i odvodnja za sve do 2030. godine.

Ovogodišnja tema usmjerena je na ubrzanje promjena. Voda utječe na svakog od nas, stoga svatko od nas treba krenuti u akciju. Svaka promjena, ma kako mala bila čini razliku, a ovogodišnjim sloganom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu” pozvani su svi da djeluju.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje