Povežite se s nama

Život i društvo

Cjepivo protiv HPV-a od ove je godine besplatno

Objavljeno:

- dana

DAN MIMOZA

U cijeloj Hrvatskoj je mali broj djevojčica cijepljen protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se prenosi spolnim putem, a uzrokuje rak vrata maternice. U Varaždinskoj županiji situacija je još gora: prošle godine se protiv HPV-a nije cijepila niti jedna jedina osoba.

Istovremeno, iz godine u godinu raste broj HPV infekcija i pretkancerogenih stanja na vratu maternice, takozvanih CIN-ova: dok je 2011. na Odjelu ginekologije Opće bolnice Varaždin zabilježeno 77 CIN-ova, prošle godine su dijagnosticirani kod čak 194 žene, od čega ih je najviše u dobnoj skupini od 19. do 30. godine.

(Ne)znanje

U sve ranijoj životnoj dobi javlja se i rak vrata maternice.
– Na Odjelu ginekologije varaždinske bolnice lani smo dijagnosticirali devet slučajeva raka vrata maternice, od čega su tri žene bile u dobi između 30. i 40. godine – rekla je dr. Ivana Risek, voditeljica Odjela ginekologije pri Službi za ginekologiju i opstetriciju varaždinske bolnice u subotu, kada je na Franjevačkom trgu održan već 9. Dan mimoza, hrvatski dan borbe protiv raka vrata maternice.

Hoće li se sljedećih godina broj HPV infekcija i slučajeva karcinoma napokon početi smanjivati? Od ove godine cjepivo protiv HPV-a je napokon besplatno u cijeloj Hrvatskoj.
– Cjepivo se preporučuje djevojčicama i dječacima osmih razreda osnovnih škola, dakle prije stupanja u spolne odnose. Provodi se u tri doze, a štiti od najčešćih i najopasnijih tipova virusa koji su odgovorni za više od 85 posto raka vrata maternice i više od 95 posto genitalnih bradavica – pojasnila je dr. Risek.

 

Cjepivo se preporučuje djevojčicama i dječacima osmih razreda OŠ

Novac više neće biti prepreka za roditelje koji žele cijepiti svoju djecu. Međutim, liječnica napominje da je jedan od glavnih razloga izostanka cijepljenja i slaba educiranost.
– Liječnici školske medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije u sljedećim mjesecima planiraju provesti edukacije po osnovnim školama, za djecu, ali i za roditelje. Nadam da će to u narednim godinama ipak rezultirati boljom procijepljenošću i manjim brojem HPV infekcija i CIN promjena, odnosno padom oboljelih od karcinoma vrata maternice – napominje dr. Risek. Infekcija HPV-om nikakve simptome, što je najveći problem. Zato je iznimno važno odgovorno spolno ponašanje, kao i redovito odlaženje na ginekološke preglede s papa testom.

– Papa test uspješno otkriva HPV infekciju i posljedične premaligne lezije vrata maternice. Ako se i razvije rak, otkrit će ga u ranoj fazi, kada se još relativno lako može liječiti – kaže specijalistica ginekologije i opstetricije.

Važan papa test

Napominje da je značajan porast broja novodijagnosticiranih HPV infekcija i CIN promjena posljedica nedovoljnog znanja o mogućnostima prevencije HPV-a, no s druge strane je to i rezultat pojačane brige žena za vlastito zdravlje.

– Od studenoga 2012. godine se u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji provodi Nacionalni program prevencije raka vrata maternice. U sklopu tog programa se sve žene u dobi između 25. i 64. godine života pozivaju na ginekološki pregled s papa testom. Posljedica provođenja tog Programa je redovitija kontrola kod ginekologa, a time i veći broj otkrivenih HPV infekcija – navela je dr. Risek.

Na Danu mimoza je zajedno s kolegama ponovno poručila da bi se slučajevi raka trebali svesti na minimum, jer u rukama imamo dva vrlo snažna oruđa – cijepljenje te papa test, jednostavnu i gotovo bezbolnu pretragu kojom se karcinom može otkriti u ranoj fazi kada se relativno lako može liječiti.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje