Povežite se s nama

Život i društvo

Članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec nastupili na 58. Đakovačkim vezovima

Objavljeno:

- dana

Kuburaška udruga Maruševec protekle je nedjelje, 7. srpnja, nastupila na Đakovačkim vezovima kao jedina udruga s područja Varaždinske županije.

Maruševečki su Kuburaši nastupili na završnoj svečanosti jedne od najvažnijih smotri hrvatske tradicijske kulture. Program 58. izdanja Đakovačkih vezova započeo je u lipnju ove godine, a vrhunac manifestacije bila je svečana povorka gradskim ulicama brojnih folklornih skupina, jahača i okićenih svatovskih zaprega ove nedjelje.

Đakovo, srce Slavonije, ponovno je bilo istkano najljepšim vezom, vezom različitih kultura, tradicija i ponosa. Od ranoga jutra đakovačke ulice bile su prošarane bogatstvom tradicijske kulture iz čitave Hrvatske; kolo, bećarac, zvuk tamburice te raskošne vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje. Neke od folklornih skupina stigle su iz dalekih krajeva primjerice; folklorne skupine doputovale su iz čak četiri savezne američke države – iz Wisconsina, iz Ohioa, iz New Yorka i Kalifornije, a pridružili su se i Hrvati iz australskog Pertha.

Uz brojne goste tu je bio i ansambl iz Bugarske, ovogodišnje zemlje partnera Đakovačkih vezova, kao i gosti iz daleke Indije.

Po 11. put, na svečanosti je sudjelovala Kuburaška udruga Maruševec koja je nakon sudjelovanja u tradicionalnoj svečanoj povorci s preostalih 54 folklornih društava prošetala središtem Strossmayerova grada, glasnim pucnjevima iz kubura označila početak Međunarodne smotre folklora u Strossmayerovom parku gdje su nazočne skupine podrobnije predstavile svoj program.

Zastavu manifestacije Đakovački vezovi na zahtjev organizatora s ponosom je nosio član Kuburaške udruge Maruševec Dario Varga.

Procjene su kako je u povorci sudjelovalo gotovo 2500 ljudi, a program događanja pratio je i velik broj gledatelja uživo, ali i putem direktnog prijenosa Hrvatske radiotelevizije. Podršku članicama i članovima Kuburaške udruge Maruševec i ove je godine u Đakovu izrazio načelnik Općine Maruševec Mario Klapša čestitavši Kuburašima na očuvanju i promociji tradicije maruševečkog kraja te nemjerljivom osjećaju pripadnosti i ponosa prema svom kulturnom nasljeđu.

Đakovo je tako još jednom pokazalo kako s pravom nosi titulu srca Slavonije kroz ovogodišnje uspješno izdanje manifestacije koja slavi i promovira kulturnu baštinu i identitet Slavonije i Hrvatske u cjelini.

Život i društvo

Očekuje se da će cijene goriva minimalno rasti od utorka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Kako RTL doznaje od utorka, 16. srpnja, očekuje nas rast cijena goriva.

Eurosuper koštat će 1,54 eura, što je 0,01 euro više nego sada. Cijena eurodizela bit će 1,45, također za 0,01 euro skuplje.

Cijena plavog dizela neće se mijenjati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje