Povežite se s nama

Život i društvo

Članovi Bonsai udruge “Sjeverozapad” na Kalniku posadili 300 sadnica hrasta

Objavljeno:

- dana

Proteklog vikenda članovi ludbreške Bonsai udruge “Sjeverozapad” sudjelovali su u akciji sadnje drveća u suradnji s Hrvatskim šumama (UŠP Koprivnica, Šumarija Ludbreg) na području Kalnika.

Radi se o pošumljavanju površina na kojima su u prethodnom periodu posječene kulture smreke uništene smrekovim potkornjakom. Sadnja je provedena u sklopu akcije Hrvatskih šuma “Dani zajedničke sadnje”, a uklopila se u to i kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj!” koja se trenutno provodi diljem Hrvatske.

Bonsai udruga “Sjeverozapad” osnovana je prije godinu dana i okuplja članove iz četiri sjeverozapadne hrvatske županije. Zbog epidemioloških mjera gotovo sve aktivnosti udruge u protekloj godini su bile odgođene ili otkazane. Iako je udruga hobistička (njihovi članovi se bave uzgojem i oblikovanjem bonsai drveća), vizija je članova da udruga djeluje i na području ekologije i očuvanja prirode. Stoga je jedna prvih aktivnosti kojima su otvorili godinu upravo ova akcija.

– Bonsai je “drvo u posudi”, minijaturno stablo, živa skulptura koja svojim karakteristikama dočarava izgled odraslog stabla. Kao i kod velikog drveća potrebne su godine da bi drvo postiglo željene karakteristike i formu. Stoga je vrlina svakog bonsaista strpljivost. U svakom slučaju, mi smo ljubitelji drveća, šuma, prirode uopće. Kroz svoj hobi učimo puno o životu drveća, upoznajemo se s njima i na poseban način ih poštujemo i njegujemo. Stoga je sasvim logično da nam ovakve dobrovoljne akcije sadnje šume pričinjavaju zadovoljstvo. Dok u svojim kućnim bonsai vrtovima uzgajamo minijaturnu šumu, ovo je prilika da djelujemo na širem planu. Zahvaljujem upravitelju ludbreške Šumarije, Gabrijelu Horvatu, što je u našoj udruzi prepoznao vrijedne suradnike i osigurao nam priliku i logistiku da ovu akciju zajednički provedemo – rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik udruge bonsaista.

Hrvatske šume gotovo cijele godine organiziraju akcije sadnje. Ova suradnja bila je dogovarana za jesen 2020. no tek se sada, dolaskom proljeća, ukazala prilika da se akcija napokon provede.

– Hrvatske šume, kao javni šumoposjednik, osim gospodarenja državnim šumama obavljaju i javnu funkciju u smislu edukacije javnosti o važnosti šuma i šumskih ekosustava, ukazuju na važnost ispravnog gospodarenja šumama kako bi one bile biološki održive, gospodarski isplative, društveno korisne i svakako korisne lokalnoj zajednici. U tom radu se koriste znanstvene osnove, stručna znanja ali višestoljetna uspješna tradicija gospodarenja šumama. Rezultat toga su gospodarski visokovrijedne, biološki stabilne i dugoročno održive državne šume Republike Hrvatske. Javnost vrlo često u tome ne prepoznaje vrijednost već vođena emocijama i nedovoljnim znanjem sa strahom ili nevjericom reagira na neke zahvate u i na šumi. Smisao ovakvih akcija je upoznati okruženje s tim osnovnim postavkama, u ovom slučaju korakom dalje, u smislu da građani mogu doći u šumu biti upoznati s njom, ali i dati svoj obol simboličnom sadnjom biljaka. Važnost ovakvih terenskih akcija je da ljudi osjete teren, šumu, biljčicu, da vlastitim nogama dođu do mjesta sadnje kako bi lakše razumjeli šumara u radu. Svakako da to otvara mnoge mogućnosti za daljnju suradnju i da smo u svakom trenutku na raspolaganju. – rekao je upravitelj ludbreške šumarije Gabrijel Horvat.

U ovoj akciji sadnje, bonsaisti su uz podršku Marije Gužvinec (stručne suradnice za uzgajanje šuma u UŠP Koprivnica) i Josipa Novosela (lugara u reviru Kalnik) na području Gabrinovca, zasadili 300 sadnica hrasta kitnjaka. Želja je sudionika da se započeta suradnja nastavi te da se slična akcija ponavlja tradicionalno najmanje jednom godišnje.

Život i društvo

U akciji u Maruševcu prikupljena 31 doza krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. prosinca, uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana u prostorijama Općine Maruševec za darivatelje sa šireg maruševečkog područja i sve ostale koji su se htjeli pridružiti akciji.

Akciji je pristupilo 36 darivatelja i prikupljena je 31 doza dragocjene tekućine.

– Velika obitelj darivatelja dobila je još jednog novog darivatelja. Čestitke našem novom darivatelju. Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! – rekli su iz GDCK-a Ivanec, zahvalivši svima koji daruju krv.

Iduća akcija održat će se 14. prosinca od 8:30 do 13 sati za muškarce šireg ivanečkog područja, kao i sve ostale darivatelje koji se žele priključiti akciji darivanja krvi, najavili su iz Crvenoga križa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dječjem vrtiću Lepoglava 1,1 milijun kuna za unaprjeđenje usluga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne samo slatki paketi kojima je Grad Lepoglava na blagdan svetog Nikole darivao vrtićke mališane, osmijehe i radost svih u Dječjem vrtiću Lepoglava izmamio je još jedan dar.

Gradonačelnik Marijan Škvarić ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Valentini Husnjak Ribić uručio je odluku o financiranju projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u Dječjem vrtiću Lepoglava”, vrijednog 1.120.338 kuna.

Odluka o financiranju projekta na gradsku je adresu stigla iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike koje je provelo natječaj za financiranje projekata unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U okviru navedenog natječaja odobreno je financiranje projekta, i to u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova, koji će Dječjem vrtiću Lepoglava omogućiti pokretanje novih programskih sadržaja kao i nova zapošljavanja.

– Nakon što smo uredili i nadogradili objekt Dječjeg vrtića Lepoglava, dobivši pri tom jedan moderan i funkcionalan prostor koji zadovoljava najviše vrtićke standarde, nastavljamo s ulaganjima u Dječji vrtić Lepoglava, ovaj put u proširivanje programskih sadržaja. I u ovom ćemo slučaju to učiniti sredstvima koja smo osigurali iz drugih izvora – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić najavivši još dva projekta koji će povećati vrtićke programske sadržaje.

– Dječji vrtić Lepoglava ući će u županijski program centara izvrsnosti. Pored toga, početkom iduće godine planiramo pokrenuti programa u okviru kojeg će se vrtićki mališani, u većoj mjeri i pod vodstvom stručnih trenera, baviti tjelesnim aktivnostima. To je izuzetno važno za zdravlje mališana koji su također osjetili posljedice ograničenja kretanja, druženja i bavljenja sportskim aktivnostima zbog opasnosti od širenja virusa COVID-19 – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje