Povežite se s nama

Život i društvo

Članovi Ivanečkog sunca svoje će aktivnosti provoditi u novouređenom prostoru

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

U zgradi u Gajevoj 14 u Ivancu 5. svibnja su otvoreni adaptirani i preuređeni prostori namijenjeni radu Ivanečkog sunca, Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem, koja okuplja najosjetljiviju populaciju u zajednici.

Okupljenom vodstvu i članovima Ivanečkog sunca te njihovim roditeljima, asistentima i volonterima, na prigodnoj svečanosti otvaranja pridružili su se državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Radovi na adaptaciji bivših neprikladnih prostora u visokofunkcionalne i primjerene za rad i potrebe članova, stajali su ukupno 309.000 kuna.

Grad Ivanec izdvojio je najviše sredstava za njihovo uređenje, 185.500 kuna.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je osiguralo 91.000 kuna (sredstva su dobivena prijavom na Javni poziv za sufinanciranje projekata pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom), dok je Grad Lepoglava, kao suvlasnik prostora, osigurao 32.550 kuna.

Ostali suvlasnici ovog prostora (općine Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća, čije članove ova udruga također okuplja) nisu sudjelovali u sufinanciranju njegova uređenja.

Predsjednica Ivanečkog sunca Milena Golubić gostima je zahvalila na financijskim izdvajanjima zahvaljujući kojima je stvoreni funkcionalni uvjeti boravka i rada za 50-ak osoba koje okuplja ova udruga.

Naime, ove osobe se ovdje okupljaju triput tjedno od 8 do 14 sati, gdje provode vrijeme u radionicama i terapijskim aktivnostima, a što predstavlja veliku potporu njihovim obiteljima i skrbnicima.

– S Gradom Ivancem odlično surađujemo i njegove projekte pratimo od 2004. godine pa smo ih tako do sada sufinancirali s ukupno 277.000 kuna. Vašu prijavu na javni poziv ministarstva Povjerenstvo je sa zadovoljstvom prihvatilo, a ivanečke projekte pratit ćemo i dalje – istaknuo je državni tajnik Nekić, koji je inače prijatelj Ivanca i gradonačelnika Batinića.

Izražavajući zadovoljstvo što Ivanečko sunce sada raspolaže sa 110 m2 potpuno uređenog prostora, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nagovijestio je i nova ulaganja u opremanje Ivanečkog sunca: “Kombi vozilo, koje je Grad Ivanec prije 12 godina kupio za potrebe prijevoza članova udruge, dalo je svoje. Stoga za iduću godinu najavljujem nabavu novog kombi vozila.”

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, istaknuo je da ovaj Grad potrebe članova Ivanečkog sunca prati s posebnim senzibilitetom, jer riječ je o najosjetljivijoj populaciji.

– Grad Lepoglava i dalje će biti na usluzi potrebama njenih članova, kako za spomenuto kombi vozilo, tako i za druge potrebe kao što je primjerice, poludnevni boravak – poručio je Škvarić.

Otvaranju prostora pridružile su se i gradske pročelnice Irena Kresonja i Ljiljana Risek, bivša v. d. pročelnice Jelena Cuković, izvođač radova Andrija Grabar i dr.

Spomenimo također da su radovi trajali više mjeseci i da je tijekom njih izvršena potpuna adaptacija i rekonstrukcija objekta (rušenja, armiranobetonski i zidarski radovi, stolarski, keramičarski, soboslikarski, fasaderski radovi, vodovod i kanalizacija, elektrotehničke i stolarske instalacije).

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje