Povežite se s nama

Međimurje

Članovi KU “Seljačka sloga” iz Preloga slave 90 godina svog postojanja!

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Članovi Kulturne udruge „Seljačka sloga“ iz Preloga početkom prosinca obilježit će devet desetljeća svog rada! Povodom rođendana, u Muzeju “Croata insulanus” Grada Preloga 1. prosinca održat će se prigodna izložba, a dan kasnije, 2. prosinca, svi zainteresirani moći će u Domu kulture Grada Preloga uživati u posebnom nastupu članova Udruge.

– Kako je zapisao akademik Vinko Žganec, Prelog je jedan od najvažnijih izvorišta narodnog stvaralaštva, a ovdašnja kulturna društva i grupe istinski su čuvari te baštine i ambasadori njezine prezentacije u zemlji i svijetu. Izložba donosi mali uvid u devedeset godina rada ovog društva, na čiju je povijest Prelog posebno ponosan – stoji u najavi proslave.
Dodano je da je tijekom tih devedeset godina priločki Ogranak “Seljačke sloge” postao jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava ne samo u Međimurju nego u i u Hrvatskoj.

– Na proslavi će nastupiti i nekadašnji članovi Društva, koji su se pripremali za nastup za ovu posebnu prigodu, prisjećajući se dana kada su sa “Seljačkom slogom” iz Preloga proputovali cijelu Hrvatsku – navode iz KUD-a.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklijadom povezali tri međimurska grada i ukazali na važnost redovite tjelesne aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz brojne suradnike već niz godina različitim aktivnostima obilježava Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan sporta, a ove godine u okviru projekta Međimurje – Europska regija sporta 23. rujna održana je tradicionalna biciklistička tura koja povezuje tri međimurska grada.

Cilj akcije bio je ukazati na važnost usvajanja navike redovite tjelesne aktivnosti kao neophodnog čimbenika unaprjeđenja i očuvanja zdravlja ljudi te kvalitete njihova života.

Biciklijada je označila kraj Europskog tjedna mobilnosti i početak obilježavanja Europskog tjedna sporta.

Biciklijada duga 48 kilometara započela je u Prelogu, a završila na prostoru SRC-a „Mladost“ Čakovec, gdje se održavao Sajam prevencije i sigurnosti u organizaciji Policijske uprave međimurske, koja je jedan od suorganizatora akcije uz Zajednicu sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Međimursku županiju, Informacijski centar Europe Direct Čakovec i Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.

Sudionike su na samom početku biciklijade u Prelogu pozdravili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal.

Ovom akcijom željelo se promovirati biciklizam i pješačenje kao primjerene aktivnosti za osobe svih dobnih skupina te za osobe različitih tjelesnih sposobnosti, stoga je moto biciklijade „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje