Povežite se s nama

Međimurje

Članovi međimurskog Društva „Duga“ za biodinamičko gospodarenje na Sajmu hrane „Pazi što jedeš“

Objavljeno:

- dana

GOSTOVANJE

Na poziv organizatora, Etnografskog muzeja Istre i Udruge „Istarski eko proizvod“ iz Pule, devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurja sudjelovalo je na Sajmu hrane „Pazi što jedeš“.

Riječ je o OPG-ima koji su članovi Društva „Duga“ za biodinamičko gospodarenje. Poseban naglasak pulskog sajma ove godine stavljen je na istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje podataka o tradicijskim i zdravim receptima karakterističnima za Istru.

Inače, „Duga“ je prvo biodinamičko društvo u Hrvatskoj, osnovano 2001. godine. Djelatnost udruge je promoviranje ekološke i biodinamičke poljoprivrede na području Međimurja, organizacija ekoloških radionica i predavanja te razmjena sjemena. Od osnivanja do danas Društvo kontinuirano radi na istraživanjima po principima koje je utemeljio Rudolf Steiner u svojem poljoprivrednom tečaju održanom 1924. godine.

Upravo na tom tragu djelovanje je Društva „Duga“, koje, uz edukaciju svojih članova, prenosi svoja iskustva na sajmovima zdrave hrane, tako da su često u prilici odgovarati na pitanja zainteresiranih kupaca o svojstvima pojedinih poljoprivrednih proizvoda, receptima i dobrobiti od uživanja pojedinih vrsta hrane.

Izvor: Društvo Duga
Foto:

Međimurje

LAGanini po LAG-u: upoznajte područje LAG-a Mura-Drava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Miroslava Novak Hranjec / LAG Mura-Drava

LAG Mura-Drava smjestio se na sjeveru Hrvatske, kao što samo ime kaže, između hirovite i nepredvidive rijeke Mure i prekrasne, smaragdnozelene rijeke Drave. LAG čine jedinice lokalne samouprave sjeveroistočnog djela Međimurja i Općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. To je kraj koji mnogi, ne bez razloga, nazivaju „cvjetnjak Hrvatske“.

Bogata flora i fauna ovaj kraj čine pravim prirodnim draguljem. A kad se tome pridoda iznimna kulturna baština, vrijedni ljudi i njihovi kvalitetni poljoprivredni proizvodi, izvrsna autohtona gastronomija i bogata povijest koja seže čak do željeznog doba, postaje sasvim jasno kakav potencijal krije ovaj „falačec“ Hrvatske.

Tu je napravljena prva pruga, tu je od davnina ispirano zlato, tu je međimursku popevku, zaštićenu od strane UNESCO-a pjevala Teta Liza, a bezbrižno djetinjstvo proveo Joža Horvat, tu su svoja imanja imali Zrinski, a tu je rođen i filozof svjetskog glasa, Rudolf Steiner.

Sve to, a i mnogo mnogo više nudi područje LAG-a Mura-Drava, ovog, pomalo neistraženog bisera sjeverozapadne Hrvatske. Više o posebnostima područja koje pokriva LAG možete saznati na poveznici kao i u promotivnom videu „LAGanini po LAG-u“.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati