Povežite se s nama

Kultura

Članske iskaznice imaju i bebe stare pet mjeseci

Objavljeno:

- dana

Djeca i knjiga

Iako su jedno vrijeme opasno zaprijetili, kompjuteri ipak nisu uspjeli istisnuli knjigu iz dječje sobe.

Svi ljubitelji pisane riječi uz diskretno šuškanje okretanja stranica mogu odahnuti. Prema podacima s Odjela za djecu varaždinske knjižnice “Metel Ožegović” djeca ne čitaju ništa manje nego prije. Na dječjem se odjelu knjižnice dnevno posudi između 150 i 180 naslova. Stari ili novi naslovi – svejedno je. Jesu li u pitanju avanture Pere Kvržice ili Grge, spisateljice Francesce Simon – uopće nije bitno. – Neprekidno su se tražile i knjige o slaganju Lego kocaka i računalnoj igri Minecraft, rekla nam je voditeljica Odjela za djecu Jasenka Vuković-Tomašek.

Pero i Grga

Srušena je još jedna predrasuda – da se zimi zbog obvezne lektire čita više nego ljeti. – Od sredine lipnja do početka nove školske godine na našem je odjelu posuđeno oko desetak tisuća knjiga i elektroničke građe, što je za nekoliko stotina više nego lani u istom razdoblju, govori voditeljica. Razlika je jedna. Dok tijekom školske godine u posudbi dominiraju lektire, tijekom ljeta se čitaju stripovi te laganija i popularnija izdanja beletristike. Tako Winetou još uvijek u svojim mokasinama gotovo bešumno trči planinama, dok se Tarzan i Jane u zagrljaju prebacuju lijanom preko klanca. U populaciji starije predškolske djece i mlađih učenika OŠ ove godine najpopularnija je bila serija priča o starčiću Pettsonu i njegovom mačku Findusu. Zanimljiva radnja i lijepe ilustracije djelo su švedskog pisca i ilustratora Svena Nordqvista.

Djeca u dobi od trećega do sedmog razreda čitala su intenzivno dva serijala. Jedan je, kao što smo naveli, o nestašnom Grgi, a drugi o komičnim zgodama Grega Heffleyja. Knjige o Gregu, autora Jeffa Kinnneyja, podigle su interes za knjige o pomalo zločestim dječacima, pune humora i dobrih crno-bijelih ilustracija, koje pomalo sliče na stripove.

Usprkos velikom broju stranica – oko 400 – odlično su bili prihvaćeni i David Walliams sa “Zlom zubaricom” i “Bljakburgerom” i odraslima dobro poznati Jo Nesbo s tri knjige avantura doktora Proktora, govori ravnateljica Vuković-Tomašek.

Gospodar prstenova

Ipak, još nijedna knjiga nije na ljestvici najčitanijih naslova nije zamijenila epski roman J.R.R. Tolkiena – “Gospodar prstenova”, pisan od 1937. do 1949. godine, objavljen 1954. godine.

– Koliko puta se, kad sugeriramo nekome da knjiga nije za njegovu dob – iznenadimo. Začudiš se što djeca čitaju, veli Snježana Španić, knjižničarka.
Podatak da se ljeti čak čita više nego zimi knjižničarke ne čudi – zimi čitaju što moraju, ljeti što žele, slažu se. – Ljeti također nema roka za povrat knjiga pa se čita opuštenije, vele u vili Bedeković, u dvorištu II. osnovne škole.

I profesori su zaslužni što pubertetlije uzimaju knjigu u ruke. – Materijale za referate, radove… nemoguće je “skidati” s interneta, jer traži se dosta podataka kojih ondje nema – primjerice, izvor podataka, u kojoj knjizi, na kojoj stranici…

Dok je granica za najstarije članove Dječjeg odjela 15 godina, ista za najmlađe ne postoji, pa tako ima i članova starih pet mjeseci.
Ima u knjižnici i animiranih filmova, dugometražnih crtića – svojevrsna videoteka, pa CD i igre. Prate se, dakle i novi mediji. – Ali nisu prevagnuli u smislu da će knjiga postati “out”, što nas jako raduje, jer knjiga i dalje živi, kaže Snježana Španić. Od domaćih pisaca najčitanije su bile knjige o doživljajima Pauline P. autorice Sanje Polak te romani i pripovijetke Sanje Pilić.

Stvaranje navike

Osim same posudbe slikovnica, Knjižnica djeci služi i kao igraonica. Tako se stvara navika da Knjižnica ima širom otvorena vrata, govori Vuković-Tomašek. 
– Ponuda je obogaćena i većim brojem igranih filmova za djecu i novim igračkama za djecu mlađe dobi, koje su se intenzivno koristile u igraonici, nastavlja. Dođe po nekoliko obitelji i provedu po tri sata zajedno u knjižnici.

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje