Povežite se s nama

Međimurje

“Cmreki su v snegu spali” i jučer u Centru za kulturu “Rudar”

Objavljeno:

- dana

„Cmreki v snegu spiju“ naziv je koncerta koju su priredili KUD “Mura” sa svojim voditeljima Marijanom Trstenjak, Slavkom Bregovićem i Tihomirom Benčićem te Gradski puhački orkestar s voditeljem Petrom Novakom.

Dan prije Badnjaka publika je mogla uživati u bogatom repertoaru kulturnih amatera Grada Murskoga Središća. Opuštena blagdanska atmosfera i pregršt domaćih i stranih božićnih hitova, folklorna predstava i bajanje, nastup tamburaša, solo nastup Maje Ignac, nastupi mješovitog pjevačkog zbora, nastup vokalne skupine “Ftičice”, Gradskog puhačkog orkestra i konačno i njihov zajednički performans ispunili su bogati program od 90 minuta. Pratnja na klaviru bila je Danijela Sabo, voditeljica Zbora Župe Marije Kraljice i svetog Ladislava, a čitavim je programom moderirala Marijana Novak.

Posljedice pandemije koronavirusa uzdrmale su kulturni sektor, a najviše se to odrazilo upravo na kulturni amaterizam, kojem je gotovo u potpunosti zabranjen rad u protekle dvije godine. KUD Mura svojim je koncertima obogatio Advent, koncertom na spomendan svete Barbare, a sada i božićnim koncertom u suradnji s Gradskim puhačkim orkestrom.

U isto se vrijeme održavala i sjednica Gradskog vijeća, pa se uime gradonačelnika Dražena Srpaka voditeljima i svima koji su nastupili zahvalio ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ Zoran Turk. Zahvalio im je na bogatom programu i ugodnom druženju te izrazio nadu da u nadolazeće vrijeme sličnih druženja bude i kudikamo više.

Izvedba KUD-a “Mura” posljednji je događaj u Centru za kulturu „Rudar“ uoči Božića, a u nedjelju, 26. prosinca, svoje će umijeće pokazati i mladi glazbenici s područja Murskog Središća.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje