Povežite se s nama

Novosti

Coning isplatio zadnje plaće za mjesec lipanj, odnosno srpanj

Objavljeno:

- dana

Među zaposlenicima kojima kasne plaće i zaposelnici tvrtki iz sastava Coning grupe

Zaposlenici tvrtki iz sastava varaždinske Coning grupe, njih nešto više od dvjestotinjak, već neko vrijeme primaju plaće s mjesecima zakašnjenja. Točnije, tvrtke među čijim je vlasnicima i prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić, koji je svoja upravljačka prava prenio na odvjetničku tvrtku, zaposlenima u graditeljstvu plaće isplaćuje s tri mjeseca zakašnjenja, a zaposlenima u turizmu s dva.

Proteklog petka, kad smo saznali i postavili pitanje o problemima nekad vrlo uspješnog poduzeća –  zaposlenici su primili 70 posto duga za lipanj. Što će biti s ostalim plaćama, teško je reći, ali gotovo je sigurno da ga na tekućim računima Coningovaca neće vidjeti niti krajem ovog mjeseca.

Iako niti sindikalci niti Uprava nisu službeno izvijestili javnost o sadržaju razgovora vođenog u Coningu proteklog četvrtka, pa tako ni o dugovanjima prema zaposlenicima, ipak doznajemo da je riječ o dugu za plaće u iznosu od 2,5 milijuna kuna mjesečno: puta tri – 7,5 milijuna kuna. Dakle, Coning  prosječno zaposleniku duguje oko 15 tisuća kuna netto. No, tu nisu ubrojene dnevnice, naknade za prijevoz, dugovanja kooperantima… tako da je ukupni dug vjerojatno višestruko veći budući da radnici većinu poslova odrađuju na terenu.

Ovo nije prvi put da u Coningu prolaze agoniju neplaćenog rada. Isti su scenarij prošli i prije nepune dvije godine. Vodstvo Coninga tada je pribjeglo smanjenju plaća kao spasonosnoj mjeri kako ne bi morali dijeliti otkaze, zaključivši kako im „kadrovi trebaju“. Problem je tada riješen smanjenjem plaća za 25 posto. Plaće su trebale biti smanjene na određeno vrijeme, ali dogovoreni je rok istekao prije tri mjeseca. Nekako istovremeno su se, umjesto vraćanja na prijašnje iznose – plaće  prestale redovno isplaćivati.

Čačić – dvosjekli mač

Činjenica da je prvi potpredsjednik Vlade jedan od većinskih pojedinačnih vlasnika, za tvrtku je, kako kažu radnici koji žele ostati anonimni, „dvosjekli mač“.

– Kad je on u opoziciji pregovori su, u njegovom stilu, žestoki. No, sad kad je u poziciji, Coning ne smije niti spomenuti kako ga ne bi optužili za sukob interesa, kažu.

Kad iz Uprave Coninga kao jedno od rješenja spominu i prodaju imovine tvrtke, već su pokazali spremnost zaista to i učiniti:  Krajem prošle ili početkom ove godine prodano je vrijedno apartmansko naselje „Croatia“ u Filip Jakovu. Coning također raspolaže vrijednim voznim parkom. Korisnici skupih automobila sada moraju sami platiti svoje gorivo, budući da je INA blokirala Coningove kartice.

Unatoč prenesenim upravljačkim pravima prvog potpredsjednika Vlade RH, mišljenja o njegovoj ulozi u tvrtki su podijeljena. Zaposlenici smatraju da je „Čaćićeva riječ  bila i još uvijek je zadnja u vezi svega što se tiče Coninga „

-Nitko se ne usudi pisnuti iako službeno više nema Čačića. Kao da je neka strahovlada. Ne daj bože da se spomene štrajk ili nešto slično, kažu radnici koji u svoje sindikalce nemaju povjerenja.

„Tako velika i nekad izuzetno uspješna tvrtka, a do danas nitko ne zna da mjesecima ne primamo plaću. Pa, gdje je tu sindikat koji, ako već ne može drugo, nije u stanju niti izvjestiti javnost o stanju u Coningu. Ne mogu reći da to javnosti nije interesantno jer svaki dan je neka druga tvrtka u istom problemu jer, ako ništa drugo, naša im je sigurno zanimljivija zbog uloge prvog potpredsjednika Vlade, ogorčeni su radnici.

Za razliku od njih, direktor Coninga, Stjepan Ptiček koji se javio istoga dana kad smo ga nazvali – što je s našim menadžerima rijetkost kad se novinari raspituju o problemima u njihovim posrnulim poduzećima- kaže kako „ stalno povezivanje Čačića kao suvlasnika Coning grupe samo šteti našem poslovanju“.

Ptiček ne demantira probleme u kojima se našla nekada jedna od vodećih tvrtki sjeverozapadne Hrvatske.

   – Dugotrajna kriza građevinskog sektora uslijed gospodarske krize u zemlji, dugogodišnja nemogućnost značajnih potraživanja itekako utječu na loše redovito poslovanje i ispunjavanje obaveza. Građevinski sektor je, na žalost, među prvima osjetio utjecaj krize. Situacija je izrazito teška te se stoga ni u grupi Coning ne događa ništa specifićno u odnosu na cijelu građevinsku grupaciju. Isplata plaća u Coning grupi kasni u prosjeku dvije plaće u društvima iz područja turizma i tri plaće u društvima s područja graditeljstva, pojašnjava Ptiček.

Novi poslovi, prodaja…

Prema svemu sudeći, zaposlenici Coninga mogli bi stati u već dugačak red onih koji se nadaju da će se možda naplatiti putem novog Ovršnog zakona. Prema tom bi ih zakonu isplata ide putem Fina s računa poduzeća koje nije isplatilo plaću. Naravno, ukoliko na tom računu novca uopće ima. U slučaju Coninga gotovo je sigurno da tvrtka novac nema.To je ujedno najslabija karika Ovršnog zakona kojim se vladajući razmeću kao metodom kojom će stati na kraj tvrtkama neplatišama. Vodeći državni ekonomski analitičari sve više sumnjaju kako će donesen, ali još ne i do kraja definiran taj zakon, zaista pomoći radnicima da tim putem naplate zarađeni novac. Osobito kad je riječ o velikim tvrtkama kao što je Coning.

Kada bi kojim slučajem, odnosno u idealnom slučaju, Coning sutra dobio vrlo vrijedan i unosan posao u građevinarstvu, kojim bi mogao riješiti sve svoje probleme i možda se čak dugoročnije osigurati od sličnih posrnuća u budućnosti, radnici se pitaju tko bi odradio potrebne poslove. Istina je da u Coningu nema otpuštanja, ali jednako tako je istina da stručnjaci sami odlaze iz tvrtke. Dovoljno je reći da elektro grupa projektanata danas brojkom i slovima broji 1 (jednog ) inženjera. Ali, eto, i taj jedan ovih dana napušta tvrtku.

Stjepan Ptiček, pak, uopće ne razmatra takav razvoj događaja i vjeruje da će njegovo poduzeće, kao i ranije kad bi se našlo u problemima, iz njih izaći što bezbolnije.

    -Važno je naglasiti da unatoč tome što su naši poslovi usred krize prepolovljeni, nismo otpuštali radnike što nam je cilj i ubuduće. Uprava Coninga kontinuirano komunicira sa sindikatima kojima smo predložili  naše mjere kojima je cilj smanjenje dugovanja i intenziviranje poslovnih aktivnosti. Moguća rješenja trenutno loše situacije su ugovaranje novih poslova, restruktuiranje, pronalazak strateških partnera za određena poslovna područja te prodaja imovine. Poduzimamo sve što je u našoj moći kako bismo što prije prevladali izuzetno tešku situaciju. Kao i do sada, poštivat ćemo sva ugovorima zajamčena prava zaposlenika te posztupati sukladno  hrvatskim zakonskim propisima. Povremeno nam se događalo da pojedina društva iz grupacije zapadnu u teškoće, ali takve stvari do sada smo uspješno rješavali, naglašava Ptiček.

Kako će i hoće li Coningovci i ovoga puta iznaći rješenje, vidjet će se. Ne uspiju li ostvariti planove koje najavljuje Ptiček, gotovo je neizbježno da iznova pribjegnu već prokušanoj metodi smanjenja plaća kao spasonosnoj mjeri ili upućivanju (dijela) zaposlenika na ionako pretrpan  Zavoda za zapošljavanje gdje je već više od 300.000 ljudi. Konkretnije, među 10.310 nezaposlenih koliko ih je krajem rujna evidentirano u Područnoj službi varaždinskog HZZ-a gdje  raste trend broja osoba bez posla. Nažalost.

Izvor:
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje