Povežite se s nama

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 188 novih slučajeva zaraze i dvije preminule osobe

korona, koronavirus, covid

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 415 uzoraka, od čega su evidentirana 184 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2, što je 44,3% od ukupnog broja testiranih, izvijestio je 25. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

 Na temelju kliničke slike COVID-19 dijagnosticiran je kod 4 osobe.

– Međimurje i dalje bilježi visoke brojke novooboljelih, no ima naznaka da smo prešli vrhunac vala. To pokazuje i 7-dnevna incidencija koja iznosi 1188, dok 14-dnevna incidencija iznosi 2742 pozitivnih na 100.000 stanovnika. Smanjenje incidencije ukazuje da ipak spuštamo broj novooboljelih i pozitivnih osoba – rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferencije za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije i dodala kako nije vrijeme za opuštanje unatoč smanjenju broja novooboljelih osoba. 

– Cijepljenje u Međimurskoj županiji protječe u pozitivnom smjeru i trenutno imamo 67 % cijepljenih osoba starijih od 18 godina, što nas svrstava među 5 regija u Hrvatskoj koje imaju najveću procijepljenost. U Međimurju se tjedno cijepi preko 3000 osoba, bilježimo značajan broj cijepljenja prvom dozom, ali isto tako i s trećom dozom – ističe Payerl-Pal.

U subotu, 27. studenoga, masovno cijepljenje provodit će se u Murskom Središću, u školskoj sportskoj dvorani u terminu od 9:00 do 13:30 sati. Na cijepljenje se dolazi bez prethodne najave, a cijepit će se s 1., 2., i 3., dozom svim dostupnim cjepivima.

U  prosincu će se nastaviti masovna cijepljenja u Međimurskoj županiji

4. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (trijaža Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije). 11. prosinca 2021. godine u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani. 18. prosinca 2021. godine u Murskom Središću, za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3., dozom svim dostupnim cjepivima.

U protekla 24 sata oporavila se 171 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1553. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 84.726 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 113 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušteno je 11 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, preminule su 2 muške osobe, stare 79 i 86 godina.

– U protekla tri dana otpustili smo 40-ak COVID pacijenata koji su ozdravili, i to nam je jedan od pokazatelja da ima razloga za optimizam, ali molim sve da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera, da se cijepe i tako zaštite sebe, ali i druge – rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović i naglasio kako Županijska bolnica ne zbrinjava samo COVID pacijente, već se u bolnici nalazi 166 pacijenata koji su hospitalizirani iz nekog drugog razloga.

– Zbrinjavamo 133 COVID pacijenta i 166 ne COVID pacijenata, bolnica funkcionira i dalje, i žao nam je svake osobe kojoj je otkazana operacija ili bilo koji zahvat, ali na najbrži moći način vratit ćemo se u pogon – zaključio je.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 7:30 u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović rekla je da je prosjek Hrvatske u 14 dnevnoj incidenciji 1612, dok onda u Međimurskoj županiji iznosi 2750 oboljelih. 

– Kontrolu nad epidemijom imat ćemo kada će incidencija biti manja od 50 oboljelih na 100.000 stanovnika. I zato molim sve da se pridržavamo epidemioloških mjera – rekla je dr. Smilović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na građane da dežurni epidemiološki broj koriste samo pacijenti za hitna stanja, dok pozivom na broj 113 mogu dobiti sve administrativne informacije koje su im potrebne, kao na primjer informacije o trajanju COVID potvrde ili pak gdje se one mogu podići.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec uputili su zajednički apel građanima da se cijepe, a poslodavcima i vlasnicima ugostiteljskih objekata da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi. 

– Primjećujemo lagano poboljšanje, ali ne smijemo se opustiti i zaboraviti na epidemiološke mjere – zaključio je Branko Sušec.

Međimurje

Međimurje: 122 novooboljelih od koronavirusa, preminuo muškarac (83)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 302 uzorka, od čega je evidentiran 121 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 40% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 168 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 152. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87 550 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 113 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 osoba, otpušteno je 9 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 83 godine.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Danas se cijepljenje provodi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9:00 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki školarci prvi u zemlji ućit će uz knjigu „Upoznaj 3D svijet“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi popularizirali najsuvremenije tehnologije već od najmlađe dobi i na taj način mladima približili pojam tehnologije, Grad Čakovec i tvrtka Topomatika iz Zagreba dogovorili su distribuciju i donaciju knjiga čakovečkim školarcima.

Naime, direktor „Topomatike“ Zagreb Tomislav Hercigonja predao je donaciju gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini te ravnateljima čakovečkih škola – I., II., III. osnovne škole te osnovnih škola iz Kuršanca i Ivanovca, koji su time prvi postali vlasnici ove vrijedne knjige „Upoznaj 3-D svijet“.

Riječ je o publikaciji kojoj je cilj popularizacija najsuvremenijih tehnologija u osnovnim školama te upoznavanje s 3-D modeliranjem i korištenjem 3-D printera, autora Josipa Kosa.

– Hvala na prilici da u Čakovcu predstavimo ovu vrijednu knjigu. Nastala je kao želja da autor svojoj djeci približi ono što radi svaki dan. Napisana je kao dodatni priručnik za djecu osnovnih škola i ono što je zanimljivo, na jednostavnom, zabavnom i veselom jeziku koji ih uči novim stvarima i mogućnostima uz redovnu nastavu – rekao je Hercigonja i dodao da knjiga vodi procesom stvaranja novih proizvoda u trodimenzionalnom svijetu.

– Vrlo je važno djecu i mlade pripremiti za zanimanja i svijet budućnosti, jer znanja i vještine koje steknu u procesu obrazovanja koristit će jednog dana na svojim radnim mjestima. Obrazovanje iz STEM područja naše učenike priprema za tu skoru budućnost, a čakovečke osnovne škole po tom pitanju otišle su još korak dalje te smo zajedno mnogo učinili kako bismo nabavili računalnu opremu i ostali obrazovni materijal za potrebe nastave iz informatike i tehničkog odgoja. Izuzetno važnom smatram i činjenicu da čakovečko obrazovanje već ima sinergiju s gospodarstvom, odnosno da smo kao zajednica svjesni da će današnji učenici sutra biti pravi lideri upravljati našim poduzećima i ustanovama te im na taj način i pristupamo – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Zvonko Ljubić, profesor tehničke kulture u III. OŠ Čakovec, zahvalio je na ovoj donaciji te naglasio da će knjiga pomoći mladima da krenu u 3-D vode i razmisle da se time bave i u budućnosti, a projekt je podržao i Amir Šećerkadić, predsjednik Klastera 3-D grupa, dodavši kako je priručnik izuzetno jednostavan i jasan, a njegov rezultat su 3-D isprintani modeli.

Ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju „Metalska jezgra“ Čakovec dr. sc. Mario Šercer ponosan je što su kolege iz Zagreba suradnici „Metalske jezgre“ od prvih dana te što su odlučili ovu knjigu približiti upravo čakovečkim školarcima te naglasio kako će upravo „Metalska jezgra“ biti ponosnim domaćinom radionica na temu tehnologije i 3-D-a čakovečkim školarcima.

U planu je još izrada udžbenika na temu 3-D-a za srednje škole, kao i popratnog materijala za profesore, uz set prezentacija, vježbi, ispita i dr., sve s ciljem da se zajednici općenito olakšaju pristup te razumijevanje svih materijala i literature vezanih uz nove tehnologije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje