Povežite se s nama

U fokusu

COVID potvrde u državnim i javnim službama – od utorka

Objavljeno:

- dana

COVID potvrde bit će obvezne u javnim i državnim službama od utorka, a ne od ponedjeljka, kako je to prije bilo navedeno.

Potvrdio je to medijima jučer navečer Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dok je nešto ranije toga dana ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs također rekao da će uvođenje COVID potvrda u školama i obrazovnim institucijama krenuti u utorak, 16. studenoga.

– Mjere će stupiti na snagu u utorak, uvažavajući određene organizacijske pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, i mislim da će to tako biti i sutra objavljeno na Stožeru civilne zaštite RH – rekao je jučer Fuchs.

Pojasnio je kako će sve javne službe – sve škole, visokoškolske ustanove i instituti, trebati provjeravati svoje zaposlenike imaju li COVID potvrde, imaju li potvrde o testiranju na COVID ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje.

Fuchs je istaknuo i da će biti osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje jer svima koji to moraju obaviti, moraju osigurati da ih što jednostavnije, lakše i bliže mogu provesti. Naveo je i da će se predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada za zaposlenike provjeravat dva puta tjedno.

Naglasio je i da će ravnatelji škola ‘posložiti’ samo odvijanje cijelog procesa kontroliranja COVID potvrda i testiranja zaposlenika. Također, kontrolu će obavljati same institucije.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima čitače na vratima koji se mogu programirati na način da ako netko ima COVID potvrdu koja vrijedi određeno vrijeme možemo mu dati ovlaštenje da može otvarati vrata – kazao je. Također, naveo je, u školama postoji osoblje koje se može u tom smislu organizacijski posložiti.

Fuchs je rekao i da će testiranje za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno tj. troškove će snositi državni proračun. – Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati – kazao je.

Fuchs je rekao i da će, ako će roditelji dolaziti u škole na informacije ili u vrtić, moći dolaziti po djecu u vrtić pri čemu je zadržavanje roditelja bez COVID potvrde ili testa moguće oko 15 minuta u prostoriji, navode iz Vlade RH.

U fokusu

Lokalni referendum u Ivancu može propasti ako se ne odazove dovoljno birača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani izlaze 20. veljače na lokalni referendum na kojem će glasati o temama pripojenja Ivkom-vode Varkomu i dovoza “tuđeg” smeća u Ivanec.

Gradsko vijeće Ivanca jednoglasno podržalo održavanje referenduma o Ivkom-vodi i otpadu u Jerovcu

Zanimljiva je stvar da referendum može ne uspjeti jer odaziv birača nije dovoljan.

Naime, prema Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave na izbore treba izaći većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave.

– Na lokalnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je raspisan referendum – točna je stavka navedenog zakona.

Ustavnost i zakonitost lokalnog referenduma nadzire Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske.

Naime, lokalni referendum je propao u Pribislavcu 2011. godine kada se glasalo o povjerenju tadašnjoj načelnici. Na referendum je tada izašao 271 birač, što je bilo svega 11,06 % od 2450 upisanih u biračke spiskove.

Odaziv birača

Provjerili smo na Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kakva je izlaznost birača bila na proteklim izborima.

Na lokalnim izborima održanima 2021. godine na području Grada Ivanca bilo je registrirano 11.315 birača, a u prvom krugu ih je za gradonačelnika glasalo 5218, odnosno 46,12 %. U drugom krugi izašlo je još manje birača, samo 40,66 %.

Na lokalnim izborima 2017. godine, izbor gradonačelnika, u prvom i jednom krugu je u Gradu Ivancu izašlo 48,36 % birača.

Ni na lokalnim izborima 2013. godine nije izašla polovica birača. Te je godine u Ivancu bilo 11.118 birača, a u prvom ih je krugu na glasanje za gradonačelnika izašlo 4728, odnosno 42,53 %.

Sličan je bio odaziv Ivančana i na parlamentarnim izborima.

Izborni dan referenduma će pokazati koliko su teme bile važne Ivančanima i koliko će ih izaći na birališta. Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću Ivanca.

– Uspije li referendum (na glasačke mjesta treba izaći 50 % + jedan birač) i ako građani na njemu kažu NE pripajanju Varkomu i NE smeću, na taj način Ivanec će poslati snažnu političku poruku Vladi i aktualnoj vlasti koja bi, bude li političke volje i mudrosti, nakon toga možda i mogla promijeniti svoje akte – objavljeno je na internetskoj stranici Grada Ivanca.

Nastavite čitati

U fokusu

Izmjenama zakona želi se stati na kraj tome da suđenja traju desetljećima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da se sudski postupci više neće moći razvlače unedogled, a parnice trajai po dva i tri desetljeća.

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima se striktno definiraju rokovi u kojima će suci morati donositi odluke, piše jutarnji.hr. Tri godine će biti najdulji rok u kojemu će sudac morati donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi će se morati odlučiti u roku od godinu dana.

Ako je posrijedi spor male vrijednosti (to su sporovi vrijednosti do 10.000 kuna, a u trgovačkim postupcima oni do 50.000 kuna), prvostupanjski postupak će se morati okončati u roku od godinu dana, a žalbeni za šest mjeseci.

Radi se o izmjenama Zakona o parničnom postupku koje idu u javno savjetovanje. Uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta, a to su tri mjeseca od dana kad je sud primio odgovor na tužbu ili isteka roka za odgovor na tužbu. Pošto zaključi pripremno ročište, sudac će za šest mjeseci morati održati glavnu raspravu.

Rokovi se pooštravaju i za Vrhovni sud.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje