Povežite se s nama

Život i društvo

CRO Race: U utorak kroz našu županiju prolazi biciklistička utrka, evo koje ceste će biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

U razdoblju od 28. rujna do 3. listopada 2021. godine održati će se biciklistička utrka CRO Race, koja je podijeljena je na 6. etapa.

U utorak, 28. rujna 2021. godine započinje prva etapa relacijom Osijek – Varaždin. U sklopu 1. etape biciklističke utrke, natjecatelji će prolaziti područjem Varaždinske županije te će na pojedinim cestama biti posebna regulacija prometa.

Trasa kretanja natjecatelja na području Varaždinske županije bit će državnom cestom DC 2 od naselja Bolfan – DC24 Ludbreg – ŽC2089 – LC25098 i 25094 Vinogradi Ludbreški – DC24 B. Jelačića – ŽC2075 M. Gupca – DC2 Poljanec do grada Varaždina i ulicama Koprivnička – A. Starčevića – D. Trstenjaka – Optujska – S. Vraza – A. K. Miošića – Franjevački trg – Pavlinska – A. Stepinca – Kolodvorska – J. Merlića – Međimurska u gradu Varaždinu.

Dolazak natjecatelja na cilj na Franjevačkom trgu u Varaždinu očekuje se od 16.30 do 17.10 sati.

– Za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja utrke ispraznit će se od vozila ulica Alojzija Stepinca i Kolodvorska ulica u Varaždinu, te će navedenog dana u istima biti zabranjeno parkiranje i zaustavljanje vozila. Također će neposredno prije i u vrijeme prolaska natjecatelja trasom kretanja biti zatvoren promet za sve ostale sudionike. Molimo sve građane da koriste obilazne pravce, tj. županijske ceste uz državnu cestu DC 2, a u gradu Varaždinu ulice: Bombellesova – Optujska – G. Krkleca – R. Hercega – Jugozapadna obilaznica – B. Radića – Z. i Frankopana – M. Krleže – F. Supila – V. Novaka – Istočna obilaznica – kažu u policiji.

Za promet vozila najveće dopuštene mase iznad 3,5 tone promet će se odvijati državnom cestom DC 2 iz smjera Varaždina u smjeru Koprivnice prije i u vrijeme prolaska natjecatelja biti će preusmjeren Istočnom obilaznicom grada Varaždina u smjeru naselja Turčin.

Kako će u vrijeme održavanja utrke biti zatvoren promet na raskrižju Međimurske i Koprivničke ulice, promet vozila državnom cestom DC 3 iz smjera Čakovca bit će na raskrižju Međimurske i Bombellesove ulice preusmjeren na Bombellesovu cestu u smjeru Optujske ulice i Jugozapadne obilaznice.U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima.

– Kako je ova utrka jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo sve građane i sudionike u prometu za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji, te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – mole iz PU varaždinske.

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje