Povežite se s nama

U fokusu

Crtorad će tužiti Grad Varaždin jer je promijenio koncesijske uvjete!

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin pred novom, višemilijunskom tužbom od strane još jednog ulagača i koncesionara

Crtorad, tvrtka koja je u izgradnju nedavno otvorene podzemne garaže u Varaždinu uložila 64 milijuna kuna isključivo o vlastitom riziku, što je jedinstveno u Hrvatskoj, i Grad Varaždin, koji će sukladno koncesijskom ugovoru bez ijedne uložene kune postati njezin vlasnik – odlaze na sud!

Bez volje za dogovorom

Razlog novom višemilijunskom sporu s kojim će se suočiti Grad Varaždin sporne su odluke kojima je ukinuta dnevna parkirališna karta te naplata na parkiralištima u određenim parkirnim zonama, a istovremeno je u određenim parkirnim zonama produljeno vrijeme besplatnog parkiranja, kao i vrijeme besplatnog parkiranja do kupnje karte s 5 na 15 minuta.

Za promjenu uvjeta naplate Crtorad saznao iz – medija

Uvjereni da ne predstavljaju poboljšanje uvjeta parkiranja nego su u formalno pravnom i materijalno pravnom pogledu posve nezakonite i neodržive, predstavnici Crtorada više puta su se nakon donošenja ovih odluka susreli s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem te Vladom Vlašićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam, koji nisu pokazali volju za dogovorom.
– Predstavnici Grada Varaždina detaljno su upoznati sa svim nepravilnostima, nezakonitostima i problemima koji proizlaze iz sadržaja svojih ishitrenih odluka, tehničkoj nemogućnosti njihove provedbe te činjenici da se novim načinom organizacije i naplate parkiranja uvodi potpuni pravni nered te nanosi višemilijunska šteta koncesionaru – veli Tomo Ježovita, direktor Crtorada.

Besplatno parkiranje od 15 minuta ne postoji nigdje

Ugovorom o koncesiji, kako upozoravaju u Crtoradu koji ima koncesiju za naplatu parkiranja u Varaždinu, nije predviđeno da Grad Varaždin može samovoljno, po svom nahođenju, bez znanja i suglasnosti koncesionara donositi odluke kojima mijenja način izvršavanja koncesije, odnosno grubo zadire u stečena prava koncesionara. Izraziti je primjer 15-minutno besplatno parkiranje koje ne postoji nigdje drugdje, kao i kazna za neplaćanje parkiranja čija visina ovisi o preostalim satima za naplatu, što znači da može sat prije isteka naplate iznositi svega 5 kuna pa je krajnje dvojbena njezina svrha.

I na štetu građana

Direktor Crtorada je uvjeren da su ove, jednostrane odluke većine u Gradskom vijeću štetne ne samo za njegovu tvrtku, nego u konačnici i za građane Varaždina.
– Gradskim odlukama se na neprimjeren i nezakonit način na štetu koncesionara želi stvoriti lažna slika brige za građane koje se putem istih mjera „štiti“ ili dovodi u „bolji“ položaj kod korištenja i plaćanja usluge parkiranja. Međutim, ono što se takvim mjerama zapravo postiže je uvođenje nereda i nesigurnosti u obavljanju i korištenju usluge parkiranja na štetu građana. Ukidanjem dnevne karte, primjerice, nagrađuje se pet posto građana koji ne plaćaju usluge parkiranja dok se zanemaruje interes 95 posto građana koji uredno podmiruju usluge parkiranja i koji za taj novac i dalje očekuju sigurnu i kvalitetnu uslugu parkiranja kakvu su imali do sada. No sada više neće biti protočnosti na parkirališnim mjestima jer će se dulje vrijeme tražiti ona koja su slobodna – upozorava Ježovita.
Unatoč svim upozorenjima i razgovorima, Grad Varaždin je ustrajao na odlukama koje je Gradsko vijeće donijelo 21. prosinca, svega desetak dana nakon otvorenja podzemne garaže

Grad Varaždin želi ishitrenim odlukama stvoriti sliku o brizi za građane koja je lažna

– Posebno nas čudi što je Grad Varaždin ignorirao te zaobišao Zakonom o koncesijama propisan obvezni postupak kod mijenjanja koncesijskih uvjeta, pa je Crtorad, kao ugovorna strana i koncesionar o tako bitnim, temeljenim izmjenama ugovora koje dovode u pitanje provođenje koncesije i opstojnost koncesionara – saznao iz medija. Zbog toga se teško može oteti dojmu da su sporne odluke po svojoj formi i sadržaju odraz dnevno političkih stremljenja gradske vlasti na štetu koncesionara i u konačnici građana Varaždina – veli Ježovita.

Slijedi tužba

Pored ove štete, kako dodaje, Grad Varaždin je svojim postupanjem poslao jasnu poruku aktualnim i potencijalnim investitorima na gradskom području.

Sporne odluke odraz su dnevnopolitičkih stremljenja vlasti

– Poruka je jasna: prava i obveze preuzete ugovorima koje je sklapao ili sklapa Grad Varaždin nisu zajamčene, već ovise o trenutnoj volji gradske vlasti. Zbog ovakvog nezakonitog postupanja Grada Varaždina koje je suprotno ugovoru, kao i činjenice da je izmjenama i dopunama odredbi spomenutih odluka Grad Varaždin jednostrano i nezakonito utjecao na stečena prava i obveze preuzete Ugovorom o koncesiji, Crtorad će biti primoran zaštitu svojih prava i obveza, kao i naknadu štete, ostvarivati pred nadležnim upravnim i sudbenim tijelima – najavljuje Tomo Ježovita, direktor Crtorada, koji će, očigledno, biti još jedna tvrtka koja je pokrenula višemilijunski spor protiv Grada Varaždina, kao što je to prije godinu dana učinio T7 VIS zbog nepoštovanja ugovora u vezi MBO-a u Brezju i zemljišta u Ulici V. Novaka.

 

Grad Varaždin opet uvučen u skup spor

Odluke kojima se mijenjaju uvjeti parkiranja ishitrene su i pravno neutemeljene te opet Grad Varaždin uvlače u neizvjestan i skup sudski spor, upozoravaju u Varaždinskoj građanskoj akciji (VAGA) te naglašavaju da se u Hrvatskoj nije dogodio ovakav slučaj jednostranih promjena koncesijskih i drugih ugovornih obveza.
Odluke o kojima su glasovali, kako dodaju, vijećnici su primili tek večer prije održavanja sjednice, pa se koncesionar nije mogao na njih očitovati.
– Obrazloženje da se ovime ide na ruku Varaždincima nije ništa drugo nego obmanjivanje. Veći broj slobodnih parkirnih mjesta stvorit će samo gužvu jer će vozila na besplatnim parkiralištima opet ostavljati vozači izvana i tako zauzimati mjesta često i po više sati – tvrde u VAGA-i te posebno upozoravaju da je uvedena naplata subotom popodne na Trgu bana Jelačića.
Naglašavaju da je gradska vlast iznevjerila očekivanja jer je bilo dogovoreno da Ulica braće Radića nakon završetka garaže ponovno postane besplatna, dok je sada jedna strana besplatna, druga pod naplatom, što je jedinstveno rješenje.
– Ovime se nije postiglo ništa, osim što je gradska vlast opet pokazala da ne poštuje ranije odluke i ugovore, da ne zna razgovarati i pregovarati o promjeni bilo kakvih preuzetih obveza nego sve čini jednostrano, izvrgavajući Grad i građane sudskim procesima s nesagledivim posljedicama.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje